Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Το σχέδιο για μισή σύνταξη και η σιωπή της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σχέδιο για μισή σύνταξη και η σιωπή της Ν.Δ.

Η "Αυγή" με διαδοχικά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα ανάγκασε τη Νέα Δημοκρατία τόσο με δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών της, όσο και με ακριτομυθίες του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, να παραδεχτεί το καταστροφικό της σχέδιο στο ασφαλιστικό.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. αναφέρθηκε την Πέμπτη απαξιωτικά στην εφημερίδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ποιον πιστεύετε; Εμένα ή την ‘Αυγή’;". Μια μέρα νωρίτερα, όμως ο διευθυντής του γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε την επιχείρηση αρπαγής από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα πόρων 75 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας, τα οποίοι θα δοθούν λάφυρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ευθέως επίσης ο τομεάρχης της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό Ν. Μηταράκης και, κάπως πιο "ντροπαλά", άλλα στελέχη της Ν.Δ. παραδέχτηκαν ότι τα στοιχεία που παρουσίασε η "Αυγή" είναι αληθινά και όλα όσα αποκαλύψαμε είναι όντως στο τραπέζι. Τι απαντούν: "Ναι, οι συζητήσεις στις οποίες αναφέρεστε έχουν γίνει, αλλά δεν είναι αυτό το σχέδιό μας".

Ωστόσο, τη "γαλάζια" ατζέντα στο ασφαλιστικό επιβεβαίωσε πλήρως ο καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρώην διοικητής του ΙΚΑ την περίοδο Σημίτη, Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Μ. Νεκτάριος: "Είναι δικό μας σχέδιο, το στηρίζουν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ."

Ο Μ. Νεκτάριος υποστήριξε ότι τόσο τον ίδιο όσο και τον καθηγητή Πλ. Τήνιο, με τον οποίο έχουν συγγράψει από κοινού το βιβλίο "Συντάξεις για νέους, ένα αναπτυξιακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης", τους κάλεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να του παρουσιάσουν την πρότασή τους για το ασφαλιστικό. Την πρόταση αυτή "έχει υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διά του συντονιστή του τομέα Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη" σημείωσε ο Μ. Νεκτάριος.

Να θυμίσουμε ότι η "Αυγή" την περασμένη Πέμπτη αποκάλυψε ότι ο Μ. Νεκτάριος, που σήμερα είναι και πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας International Life ΑΕΑΖ, μαζί με τον επίσης επίκουρο καθηγητή Πλ. Τήνιο εισηγήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες (αποσπάσματα από τα ανεπίσημα πρακτικά της σύσκεψης παρουσίασε "Αυγή" της Πέμπτης) "τον περιορισμό της εγγυημένης σύνταξης από το κράτος στο 50%"!

Οι δύο καθηγητές, έχουν εισηγηθεί επίσης ως "αναγκαία τη μεταρρύθμιση του Ν. 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) ώστε να δημιουργηθεί χώρος για ζήτηση ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προϊόντων", υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι με το σύστημα των τριών πυλώνων "οι ασφαλισμένοι θα καρπώνονται από την πορεία της οικονομίας και των αγορών και θα είναι συμμέτοχοι στο ρίσκο της οικονομίας και θα λειτουργούν ως μέτοχοι"!

Στ. Πέτσας: "Υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση για τους νέους"

Να θυμίσουμε ακόμα ότι ο διευθυντής του γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη Στ. Πέτσας, με απάντησή του στην "Αυγή" την περασμένη Τετάρτη μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook επιβεβαίωσε απολύτως ότι το σχέδιο εκχώρησης της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχει ήδη δρομολογηθεί και θα αφορά (όλους) τους νέους ασφαλισμένους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Ο Στ. Πέτσας παραδέχτηκε ότι ο δεύτερος πυλώνας "θα είναι υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος" (π.χ. ΕΤΕΑΕΠ) ή "ιδιωτικός" (π.χ. επαγγελματικά ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους). Ενώ αμέσως μετά υπογραμμίζει ότι "στον δεύτερο πυλώνα θα μπαίνουν μόνο οι νέοι εργαζόμενοι μετά τη μεταρρύθμιση".

Ό,τι ακριβώς ανέφερε την πρώτη μέρα των αποκαλύψεων η "Αυγή". Ότι δηλαδή το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας αφορά την υποχρεωτική ένταξη των νέων στον ιδιωτικό δεύτερο πυλώνα της επικουρικής! Και μάλιστα και των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών με εισφορά 7%. Κι αυτό δεν το διέψευσε ο Στ. Πέτσας ούτε κάποιο άλλο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Τι δεν έχει απαντήσει η Ν.Δ.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν τα καίρια ερωτήματα που προκύπτουν από τις διαδοχικές αποκαλύψεις της "Αυγής", που ομολογουμένως έτυχαν (σε έναν βαθμό) αξιοσημείωτης προβολής και από άλλα ΜΜΕ, πυροδοτώντας μια συζήτηση που η Ν.Δ. δεν ήθελε να ξεκινήσει ποτέ!

1. Ποιος θα πληρώσει το κόστος των 55 δισ. ευρώ και πλέον που απαιτείται για να καταβάλλονται οι τρέχουσες επικουρικές συντάξεις όταν οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα αποδίδονται στις ασφαλιστικές εταιρείες;

2. Θα υπάρξει υποχρεωτική εισφορά 7% σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ώστε να στηριχτεί το καινούργιο σύστημα;

3. Είναι στις προθέσεις τους να εγγυηθούν μόνο το 50% της σύνταξης των ασφαλισμένων, δηλαδή το ποσό που θα προέρχεται από την κύρια σύνταξη;

4. Υπάρχει σχέδιο για μείωση της προσωπικής διαφοράς που θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις κύριων συντάξεων;

5. Υπάρχει σχέδιο για κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα;

6. Υπάρχει σχέδιο για επιστροφή των ηλικιακά νεότερων συνταξιούχων στην απασχόληση;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL