Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Επιβεβαιώνει την "Αυγή" ο Μ. Νεκτάριος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιβεβαιώνει την "Αυγή" ο Μ. Νεκτάριος

Επιβεβαίωσε πλήρως το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της "Αυγής" ο καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρώην διοικητής του ΙΚΑ, την περίοδο Σημίτη, Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Ο Μ. Νεκτάριος, μιλώντας χθες στον ρ/σ News 247, υποστήριξε ότι τόσο τον ίδιο όσο και τον Πλ. Τήνιο, με τον οποίο έχουν συγγράψει από κοινού το βιβλίο "Συντάξεις για νέους, ένα αναπτυξιακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης", δεν συμμετείχε σε σύσκεψη, αλλά τους κάλεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να του παρουσιάσουν την πρότασή τους για το ασφαλιστικό, την οποία, όπως ο ίδιος σημείωσε, "έχει υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διά του συντονιστή του τομέα Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη"!

Πάντως ο Μ. Νεκτάριος, που σήμερα είναι και πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας International Life ΑΕΑΖ, μαζί με τον επίσης επίκουρο καθηγητή Πλ. Τήνιο εισηγήθηκαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη (αποσπάσματα από τα ανεπίσημα πρακτικά της σύσκεψης παρουσίασε χθες η "Αυγή") "τον περιορισμό της εγγυημένης σύνταξης από το κράτος (δηλαδή από το δημόσιο σύστημα ασφάλισης) στο 50%"!

Επίσης εισηγήθηκαν ως "αναγκαία τη μεταρρύθμιση του Ν. 4387/16, για να δημιουργηθεί χώρος για ζήτηση ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προϊόντων», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι με το σύστημα των τριών πυλώνων «οι ασφαλισμένοι θα καρπώνονται από την πορεία της οικονομίας και των αγορών και θα είναι συμμέτοχοι στο ρίσκο της οικονομίας και θα λειτουργούν ως μέτοχοι»!

Πάντως χθες, κατά τη συνομιλία του με τον δημοσιογράφο Σερ. Κοτρώτσο, ο Μ. Νεκτάριος ανέφερε ότι ο δεύτερος πυλώνας (τον οποίο όμως η Ν.Δ. έχει επιβεβαιώσει ότι θα δώσει να τον διαχειρίζονται ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες) θα λειτουργεί υπό αυστηρά κεφαλαιοποιητικούς κανόνες, όχι όμως (απαραίτητα) μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά με ανάπτυξη επαγγελματικών ταμείων και μείωση των εισφορών της κύριας σύνταξης κατά 30%!

Κατά τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ, «είναι ασύμβατο και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εμπλακούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, παρά μόνον οι asset managers και οι ΑΕΔΑΚ (Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων)».

Τέλος απηύθυνε έκκληση «να πάψει η Πολιτεία να κακομεταχειρίζεται τα 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους και να επιτευχθεί, έστω και προεκλογικά, κάποια συναίνεση, για να διασφαλιστεί το τρέχον επίπεδο παροχών και να στηθεί ένα νέο σύστημα για τους νέους συνταξιούχους»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL