Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Εγγύηση για μισή σύνταξη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγγύηση για μισή σύνταξη!

Όσα επιμελώς αποκρύπτει η Νέα Δημοκρατία στο ασφαλιστικό, όσα δεν αποκαλύπτει με λεπτομέρειες ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κ. Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας με τη χθεσινή απάντησή του στην "Αυγή" τα αποκαλύπτουν οι άμεσοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που σχεδιάζουν τη "μεταρρύθμιση" του ασφαλιστικού και την παράδοσή του (αρχικά με τις επικουρικές) σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Στην κλειστή σύσκεψη (και στα ανεπίσημα που παρουσιάζει σήμερα η "Αυγή") επιβεβαιώνεται ότι ο εισηγητής της "μεταρρύθμισης" Πλ. Τήνιος και ο επιστημονικός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη με εξειδίκευση στο ασφαλιστικό Μιλτ. Νεκτάριος εισηγούνται τον περιορισμό της εγγυημένης σύνταξης από το κράτος (δηλαδή από το δημόσιο σύστημα ασφάλισης) στο 50%! Στη σύσκεψη συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και ο τομεάρχης της Ν.Δ. με αρμοδιότητα το ασφαλιστικό Νότης Μηταράκης.

Στην εισήγησή τους χαρακτηριστικά σημειώνουν ως "αναγκαία τη μεταρρύθμιση του Ν. 4387/16, για να δημιουργηθεί χώρος για ζήτηση ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προϊόντων", υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι με το σύστημα των τριών πυλώνων "οι ασφαλισμένοι θα καρπώνονται από την πορεία της οικονομίας και των αγορών και θα είναι συμμέτοχοι στο ρίσκο της οικονομίας και θα λειτουργούν ως μέτοχοι"! Ουσιαστικά οι ίδιοι σύμβουλοι τιτλοφορούν την εισήγησή τους "Πλήρης ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και εξατομίκευση του κινδύνου"!

Περικοπές για προσωπική διαφορά και βαρέα

Μπαίνοντας στην ουσία της πρότασής τους τονίζουν ότι ο πρώτος πυλώνας (δηλαδή το δημόσιο σύστημα) θα αποδίδει αναπλήρωση εισοδήματος (σύνταξης) 50%, με τον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα να καλύπτουν το υπόλοιπο. Ακόμα κατά τους εισηγητές:

α) Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πρέπει να αφεθούν στην πρόνοια...

β) Οι παλαιοί ασφαλισμένοι θα πρέπει να δεχθούν την περικοπή της "προσωπικής διαφοράς", δηλαδή να μειωθούν οι συντάξεις τους (κάτι που αποφεύχθηκε πριν λίγους μήνες).

γ) Θα πρέπει να καταργηθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά.

δ) Να επιβληθεί ειδικός φόρος στην ενέργεια.

ε) Να μπουν υποχρεωτικά στην (ιδιωτική) επικουρική ασφάλιση ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Οδηγός πλήρους ιδιωτικοποίησης

Οι εισηγητές δέχονται ότι η μείωση των εισφορών θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων το αναδιανεμητικό σύστημα, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι αυτό "θα δημιουργήσει χώρο στην προσφορά, αφού θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα για ιδιωτική αποταμίευση"! Με άλλα λόγια τονίζουν την άμεση ανάγκη για μείωση των δημοσίων εσόδων προκειμένου να υπάρξει χώρος στην ιδιωτική ασφάλιση!

Μάλιστα ασκείται κριτική στο ισχύον ασφαλιστικό σύστημα και στον Ν. 4387/16, ο οποίος, όπως τονίζεται, "πρέπει να τροποποιηθεί. Είναι υπερβολικά κρατικός, δεσμευτικός, άκαμπτος και κοστοβόρος, με υψηλές εισφορές. Δεν έχει διαφάνεια γιατί οι παροχές επηρεάζονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης"!

Και φόρο στην ενέργεια!

Κατόπιν οι εισηγητές εξηγούν το σύστημα των τριών πυλώνων σημειώνοντας ότι οι ασφαλισμένοι θα καρπώνονται από την πορεία της οικονομίας και των αγορών, θα είναι συμμέτοχοι στο ρίσκο της οικονομίας και θα λειτουργούν ως μέτοχοι"!

Βέβαια υπήρξε και προβληματισμός όσον αφορά το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα, όπου υπογραμμίζονται τρόποι μείωσής του, αλλά με δραστικά μέτρα περικοπών, όπως "κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, εργασία των νεότερων συνταξιούχων, μείωση του 'κληρονομικού' κόστους με μείωση της προσωπικής διαφοράς που είναι επιβεβλημένη και διαρθρωτική, αλλά και εισαγωγή σχετικών φόρων, π.χ. στην ενέργεια"!

Ειδική αναφορά γίνεται στις επικουρικές συντάξεις, όπου τονίζεται ότι "θα πρέπει να δοθούν ομόλογα αναγνώρισης για τα τρέχοντα δικαιώματα", κάτι που επισημαίνεται ότι "συνεπάγεται αύξηση του δημόσιου χρέους και μεταφορά του κόστους στο μέλλον".

Ρίσκο τύπου "Ασπίς"

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην παρέμβαση του εκπροσώπου των ασφαλιστικών εταιρειών, ο οποίος υποστήριξε ότι "πολύ λίγες ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να εμπλακούν, άρα θα έχουμε ολιγοπώλιο, για να μην πω μονοπώλιο"! Όπως τόνισε ακόμα, "χρειάζονται υποδομές και κεφάλαια και για να διαμορφωθούν οι ράντες θα απαιτηθούν τεράστια κονδύλια... Θα πρέπει να γίνουν τμήματα πωλήσεων με υψηλό κόστος. Μετά τις εταιρείες κινητής και ρεύματος θα σπάσουν τα τηλέφωνα για τα νέα ασφαλιστικά προϊόντα. Ο ανταγωνισμός φοβάμαι ότι θα οδηγεί σε μεγάλα ρίσκα τύπου 'Ασπίς'"!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL