Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οσμή σκανδάλου στην πώληση 28 ακινήτων του Δημοσίου

Οσμή σκανδάλου αναδίδεται από την... ενοικίαση 28 ακινήτων του Δημοσίου σε δύο θυγατρικές της Eurobank, αλλά και της Εθνικής. Ειδικότερα το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την κατακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση με την μέθοδο του sale-and-lease-back 28 ακινήτων...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

Οσμή σκανδάλου αναδίδεται από την... ενοικίαση 28 ακινήτων του Δημοσίου σε δύο θυγατρικές της Eurobank, αλλά και της Εθνικής. Ειδικότερα το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την κατακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση με την μέθοδο του sale-and-lease-back 28 ακινήτων του Δημοσίου -ανάμεσά τoυς 5 υπουργείων (Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας), 13 κτηρίων ΔΟY και 5 αστυνομικών κτηρίων στις κτηματικές εταιρείες Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ αντιστοίχως, αντί συνολικού τιμήματος 261,31 εκατ. ευρώ.

Εκτός του ότι πρόκειται για τιμή - "χάρισμα", η συγκεκριμένη κίνηση, την οποία οι πληροφορίες αποδίδουν σε "πιέσεις" του πρωθυπουργικού γραφείου μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ, εγείρει πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τους σκοπούς πραγματοποίησής της, αλλά και τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί.

Γιατί "βρωμάει" η υπόθεση

Κατ' αρχάς το Δημόσιο δεν πλήρωνε μέχρι σήμερα ενοίκιο για τα εν λόγω ακίνητα, ενώ τώρα καλείται, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, να καταβάλλει εγγυημένο μίσθωμα 30 εκατ. ευρώ ετησίως επί 20 χρόνια, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ συνολικά, όταν λαμβάνει σε παρούσα αξία περί τα 260 εκατ. ευρώ!

Επιπλέον είναι οξύμωρο η Εθνική, η οποία "τρόμαξε" να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για να πραγματοποιήσει την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά 90% από το ΤΧΣ, ήτοι από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, να προχωρά σε τέτοιου τύπου αγορές, την ώρα μάλιστα που αναμένεται να ολοκληρωθεί η νέα έκθεση της Black Rock, εντός της οποίας θα φαίνεται η νέα "τρύπα" της τράπεζας.

Τα ίδια ισχύουν και για την Eurobank, η οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε κατά 100% από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Επιπλέον η εν λόγω τράπεζα συνεχίζει να μην καλύπτει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που απαιτείται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες (διαθέτει 8,1% αντί 9%), αλλά μπορεί να "δώσει" 145 εκατ. για 14 ακίνητα του Δημοσίου. Βέβαια, η εταιρεία που τα αγόρασε, δηλαδή η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, εκτός της τράπεζας, έχει βασικούς μετόχους τη Fairfax Financial Holdings Ltd (έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στρατηγικός επενδυτής στον όμιλο Μυτιληναίου) και τη Fidelity, όμως αυτό δεν αλλάζει τη βασική συνιστώσα του ζητήματος.

Συν τοις άλλοις η Eurobank αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο άμεσο μέλλον, περίπου 1,5 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι θα "περάσει" σε χέρια ιδιωτών. Είναι εύλογο λοιπόν να διερωτηθεί κανείς αν υπάρχει πρόθεση εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Το αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Πανγαίας, που αγόρασε τα υπόλοιπα 14 ακίνητα, καθώς αναμένεται να μεταβιβαστεί σε fund που ελέγχεται από τον Beny Steinmetz, τον πλουσιότερο άνθρωπο στο Ισραήλ, ως απόρροια της πρόσφατης επίσκεψης Σαμαρά στο Ισραήλ.

Νάντια Βαναβάνη: "Κυριολεκτικό ξεπούλημα"

Για "κυριολεκτικό ξεπούλημα, το οποίο θα επιβαρύνει τριπλά τον Έλληνα φορολογούμενο", έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη του τομέα για τις ιδιωτικοποιήσεις Νάντια Βαλαβάνη, καθώς πρόκειται για "απόδοση ενοικίου, και μάλιστα εγγυημένη, πολύ πάνω από τις σημερινές τρέχουσες αξίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οπουδήποτε στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα το ετήσιο κόστος θα είναι αρκετά υψηλότερο από τα ενοίκια, καθώς θα επιβαρύνεται επιπλέον για την επόμενη εικοσαετία με την ετήσια ασφάλιση των συνολικά 270.460 τ.μ. των 28 κτιρίων όσο και με την τακτική συντήρησή τους, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες μόνο με την έκτακτη βαριά συντήρηση".

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Βαλαβάνη, "με το πέρας των 20 χρόνων το Δημόσιο αποκτά δικαίωμα προαίρεσης αγοράς... στην τότε αγοραία τιμή τους, αλλιώς οι σημερινοί αγοραστές μπορούν πλέον να τα διαθέσουν όπως θέλουν".

Ακόμη προσθέτει ότι η εν λόγω κίνηση προστίθεται "στην 'προικοδότηση' των δύο κτηματικών εταιρειών για την πώλησή τους, καθώς έχει κλείσει η πώληση της Πανγαίας σε ισραηλινών συμφερόντων fund με έδρα την Ολλανδία, ενώ η Eurobank μαζί με τις θυγατρικές της προσφέρεται ήδη για άμεση ιδιωτικοποίηση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο".

Τέλος, αναφέρει πως ο επίσημος «εκπρόσωπος των χρηματοοικονομικών συμβούλων» του ΤΑΙΠΕΔ για τη διαδικασία «πώλησης» ήταν η Eurobank Equities Investment Firm A.E. ...

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απολογισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία διεύρυνσης που θα τον αντιστοιχίσει πολιτικά και οργανωτικά στο 31,5% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Στόχος είναι να εδραιωθεί ως μια δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελεί, ταυτόχρονα, κορμό της προοδευτικής παράταξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις