Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Στην Τζόχα Αλχάρτι από το Ομάν το Μπούκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Τζόχα Αλχάρτι από το Ομάν το Μπούκερ

“Είμαι πανευτυχής που με αυτό το βραβείο ανοίγει ένα παράθυρο στην πλούσια αραβική λογοτεχνία γενικότερα και στη λογοτεχνία του Ομάν ειδικότερα”, δήλωσε κατά την παραλαβή του βραβείου Μπούκερ η Τζόχα Αλχάρτι. Το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο δίνεται για πρώτη φορά από τη δημιουργία του σε συγγραφέα από τον Κόλπο.

Στο μυθιστόρημά της με τίτλο "Celestial Bodies" ("Ουράνια Σώματα”), η σαραντάχρονη συγγραφέας αφηγείται την αργή εξέλιξη της κοινωνίας του Ομάν μετά την αποικιοκρατία μέσα από τους έρωτες και τα βάσανα τριών αδελφών. Το έργο αναφέρεται επίσης στη δουλεία. «Πιστεύω πως η λογοτεχνία είναι η καλύτερη πλατφόρμα για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», υποστήριξε η συγγραφέας. «Οξυδερκές», «λυρικό» και «βαθύ» χαρακτήρισε το βιβλίο η κριτική επιτροπή, εξηγώντας πως “μας δίνει ένα πολύ παραστατικό, συναρπαστικό και ποιητικό περίγραμμα για μια κοινωνία σε μετάβαση”.

Με μια «λεπτεπίλεπτη τέχνη, η συγγραφέας μάς παρασύρει με πλούσια φαντασία σε μια κοινότητα επιτρέποντάς μας να καταπιαστούμε με βαθιά θέματα όπως ο χρόνος, ο θάνατος και οι προβληματικές πλευρές της κοινής μιας ιστορίας» υποστήριξε η μεταφράστρια του βιβλίου προσθέτοντας πως αναφέρεται “στις δυνάμεις που μας περιορίζουν και εκείνες που μας απελευθερώνουν», μιλώντας για μια «ακριβή και λυρική» μετάφραση.

Η εφημερίδα “The Guardian” χαιρέτισε ένα έργο που εξερευνά έναν «σχετικά άγνωστο στον κόσμο πολιτισμό», ενώ η “The National” σχολίασε από την πλευρά της την ανάδυση ενός «μεγάλου λογοτεχνικού ταλέντου».

Η Τζόχα Αλχάρτι είναι η πρώτη μυθιστοριογράφος του σουλτανάτου που έχει μεταφραστεί στα αγγλικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL