Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Με πρωταγωνιστή το "πλήθος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πρωταγωνιστή το "πλήθος"

Θεσσαλονίκη: Η 16η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που ξεκινά αύριο, θέτει πολύ ψηλά τον πήχη, αφού είναι η πλέον δυναμική και διεθνής από την έναρξή της. «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και την Ιστορία» είναι το κεντρικό θέμα της διοργάνωσης, που φέτος τιμά τις ισπανόφωνες χώρες, ενώ θεαματικός είναι ο αριθμός των εκδηλώσεων και των ομιλητών.

Όπως τόνισαν χθες οι συντελεστές της ΔΕΒΘ σε συνέντευξη Τύπου, το τετραήμερο από τις 9 έως τις 12 Μαΐου θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη 290 εκδότες, 300 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και θα πραγματοποιηθούν συνολικά 500 εκδηλώσεις με 900 ομιλητές! Αριθμός ρεκόρ και, όπως επισήμανε ο διευθυντής της έκθεσης Μανώλης Πιμπλής, πρόκειται για μια «σπάνια συνάντηση, που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στη χώρα και σε καμία άλλη χρονική στιγμή».

Αυτόνομη και με έδρα στη Θεσσαλονίκη

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου τόνισαν για ακόμη μια φορά την ανάγκη η ΔΕΒΘ να αυτονομηθεί και να έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη. Αίτημα που έδειξε να συμμερίζεται ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας, ο οποίος τόνισε ότι η ΔΕΒΘ μπορεί να παίξει «έναν διεθνή ρόλο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή» και πως πλέον έχει καθιερωθεί ως ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός.

Από την πλευρά του, ο Μ. Πιμπλής αναφέρθηκε και αυτός στην αναγκαιότητα να μετατραπεί ο οργανισμός της ΔΕΒΘ σε «οιονεί αυτόνομο», προσθέτοντας ότι αυτό "προϋποθέτει διαφορετική χρηματοδότηση». Πρότεινε «σε μια πρώτη φάση να δημιουργηθεί ένα γραφείο της ΔΕΒΘ στη Θεσσαλονίκη» και επισήμανε ότι η έκθεση βιβλίου «θα πρέπει να φαίνεται και να δουλεύει όλο τον χρόνο». Το μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Γιώργος Παπαναστασίου σχολίασε για την 16η διοργάνωση πως «συνεχίζονται τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων διοργανώσεων, αλλά σε υπερθετικό βαθμό», ενώ αναφέρθηκε στο αφιέρωμα για την εμβληματική προσωπικότητα των γραμμάτων, τον Μανόλη Τριανταφυλλίδη.

Η "ταυτότητα" της διοργάνωσης

Η φετινή ΔΕΒΘ επικεντρώνει τον προβληματισμό της σε μια σειρά από καίρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό και τα κοινωνικά κινήματα. Εστιάζει στους θεματικούς άξονες «Λογοτεχνία και Μνήμη», «Η άνθρωπος»*: φύλο και λογοτεχνική Performance, «Imagine all the people: Αφιέρωμα στη προσφυγική εμπειρία», παιδική και εφηβική γωνιά. Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν και φέτος το Φεστιβάλ Μετάφρασης και Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, η Επαγγελματική Ημέρα και εκθέσεις με ένα αφιέρωμα στον πολυβραβευμένο φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.

Σημαντικές παρουσίες

Από τις τιμώμενες ισπανόφωνες χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελ Σαλβαδόρ, Κολομβία κ.ά.) θα επισκεφθούν οι Κολομβιανοί Σαντιάγκο Γκαμπόα και Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε, ο Χόρχε Γκαλάν από το Ελ Σαλβαδόρ, ο Ισπανός συγγραφέας και πρεσβευτής του ελληνισμού Πέδρο Ολάγια, ο Ισπανός ποιητής Χουάν Βιθέντε Πικέρας, η συγγραφέας από τη χώρα των Βάσκων Γκαμπρίνε Ουμπέδα, ο Ισπανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και αστυνομικός στο επάγγελμαΑλεχάντρο Γκάγιο, αλλά και οι συγγραφείς από την Πορτογαλία Ντούλτσε Μαρία Καρντόζο και Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο. Συμμετέχει επίσης πλειάδα ξένων συγγραφέων από τουλάχιστον είκοσι χώρες, όπως οι Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιράκ, Τουρκία και Σουηδία. Επίσης αύριο θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας - Ελλάδας με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας που θα ολοκληρωθεί.

Τα εγκαίνια της 16ης ΔΕΒΘ, που θα αναπτυχθεί στα περίπτερα 13, 14 και 15 της ΔΕΘ, θα πραγματοποιήσει αύριο το βράδυ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Το «παρών» θα δώσουν η ΥΠΠΟΑ Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, οι οποίοι θα παραβρεθούν και στην υπογραφή της συμφωνίας για το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας - Ελλάδας μαζί με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόβ και τον αν. υπουργό Επιστημών και Ανωτάτης Παιδείας Γκριγκόρι Τρουμπίκοβ. Στο πλαίσιο αυτό δυναμική θα είναι η συμμετοχή της Ρωσίας στη διοργάνωση με χώρο 200 τ.μ. και πάνω από 30 εκδηλώσεις. Το Έτος θα κλείσει στην 33η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL