Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Οργή για τη φασιστική "εισβολή" στην έκθεση βιβλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οργή για τη φασιστική "εισβολή" στην έκθεση βιβλίου

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η παρουσία του φασιστικού εκδοτικού οίκου "Αltaforte" στηΔιεθνή Έκθεση Βιβλίου του Τορίνου, τη σημαντικότερη του είδους στην Ιταλία, που ανοίγει αύριο τις πόρτες της. Ο εκδοτικός οίκος, που πρόσκειται στο νεοφασιστικό κίνημα CasaPound, προμοτάρει στην έκθεση κυρίως ένα βιβλίο, το "Είμαι ο Σαλβίνι", που περιλαμβάνει συνεντεύξεις του υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι στη δημοσιογράφο Κιάρα Τζανίνι.

Στη δημόσια αντιπαράθεση τίθεται ανοιχτά το ζήτημα αν πρέπει το κοινό να μποϊκοτάρει τη διοργάνωση, ενώ συγγραφείς και εκδότες δεν κρύβουν την οργή τους για την παρουσία του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου στην Έκθεση Βιβλίου, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για ανοιχτή απόδοση τιμών στην Ακροδεξιά. Αρκετοί εξ αυτών δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν την έκθεση, το σημαντικότερο από τα ετήσια "ραντεβού" των Ιταλών εκδοτών κάθε χρόνο.

Μια επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και ο διευθυντής του Μουσείου του Άουσβιτς, με επιστολή τους στους διοργανωτές της έκθεσης, ζητούν την απομάκρυνση του περιπτέρου της "Alta Forte", προειδοποιώντας ότι θα αποσύρουν τη δική τους παρουσία. "Δεν μπορείτε να ζητάτε από επιζώντες να μοιράζονται τον ίδιο χώρο με ανθρώπους που αμφισβητούν τα ιστορικά γεγονότα τα οποία οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα" υπογραμμίζουν στην επιστολή τους.

Στον αντίποδα υπάρχουν και εκδότες όπως ο Στέφανο Μάουρι, που δηλώνει ότι "προτιμά να καταπολεμά την άγνοια με καλά βιβλία". Θέση πήρε και η δήμαρχος του Τορίνου Κιάρα Απεντίνο, μέλος του Κινήματος 5 Αστέρων, που σε ανάρτησή της στο Facebook έγραψε ότι "δεν θα εγκαταλείψουμε το πεδίο, επειδή οι ιδέες θα πρέπει να καταπολεμώνται από ακόμη ισχυρότερες ιδέες".

Αρκούντως προκλητικός ο εκδότης της "Alta Forte" Φραντσέσκο Παολάτσι, μιλώντας στη "La Stampa", αυτοχαρακτηρίζεται φασίστας και δεν διστάζει να αποκαλέσει τον Μουσολίνι "τον καλύτερο πολιτικό άνδρα της Ιταλίας", ενώ για τις αντιδράσεις που δημιουργεί η παρουσία του εκδοτικού του οίκου στην έκθεση αναφέρει ότι "ήμασταν προετοιμασμένοι για την πολεμική, όχι όμως σε αυτό το επίπεδο μοχθηρίας. Ορισμένοι ανακοίνωσαν ξεκάθαρα στο Διαδίκτυο ότι θα έρχονταν στο Τορίνο για να μας ρίξουν βόμβες μολότοφ. Και όλα αυτά για ένα βιβλίο που αναφέρεται σε έναν πολιτικό ο οποίος στηρίζεται από τον έναν στους τρεις Ιταλούς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL