Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου / Να ξαναπιστέψουμε στη δύναμη του βιβλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου / Να ξαναπιστέψουμε στη δύναμη του βιβλίου

Τη "σταθερή και διαχρονική αξία του βιβλίου" υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ενώ η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά προτρέπει από την πλευρά της "να ξαναπιστέψουμε ότι το βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Με άλλους τρόπους ίσως από αυτούς που συνέβη παλιότερα. Αυτούς τους νέους τρόπους χρειάζεται να ανακαλύψουμε, με όραμα, συνεργασία, οργάνωση και μέθοδο". Το 1995 η UNESCO καθιέρωσε να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου την 23η Απριλίου, καθώς συμπίπτει με τον θάνατο των δύο κορυφαίων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του, παραπέμποντας στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την Παναγία των Παρισίων, εστιάζει στο ομώνυμο έργο του Β. Ουγκώ, που "κατέχει πια ως απτό δείγμα πνευματικού κλασικισμού περίοπτη θέση στο πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς. Χάρη σ’ αυτό το βιβλίο, του οποίου τα λογοτεχνικά ίχνη μένουν ανεξίτηλα ως απαστράπτουσες ψηφίδες της εν γένει πνευματικής δημιουργίας, ο ναός της Παναγίας των Παρισίων θα κατέχει στο διηνεκές περίοπτη θέση στη συλλογική μας μνήμη, ακόμη κι αν η επιστήμη και η τέχνη δεν καταφέρουν να επουλώσουν πλήρως τα βαθιά τραύματα τα οποία άφησαν πίσω τους οι φλόγες. Αυτό το παράδειγμα αρκεί, όπως πιστεύω, για να δείξει ότι το βιβλίο, ιδίως στην έντυπη μορφή του, θα συνιστά μέσα στον χρόνο -και μάλιστα πέρα και έξω από την εξέλιξη της τεχνολογίας- αξιόπιστο και αξιόμαχο φρουρό και συνοδοιπόρο του πνεύματος και των ευγενέστερων δημιουργημάτων του".

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, "χρειάζεται να επανανοηματοδοτήσουμε τον χώρο του βιβλίου ως έναν χώρο συνάντησης, χώρο διακίνησης ιδεών και συναισθημάτων, να σκεφτούμετον ρόλο των βιβλιοθηκών, των κοινοτήτων ανάγνωσης, τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των περιφερειών. Να σκεφτούμε τις ανισότητες ως προς την πρόσβαση στο βιβλίο, τα εμπόδια που υπάρχουν και τους τρόπους να τα υπερβούμε, ιδιαίτερα αναφορικά με τις νεότερες ηλικίες" και επιπλέον "να κατανοήσουμε ότι η τεχνολογία είναι σύμμαχος, επεκτείνει και διευρύνει τις δυνατότητες".

"Αν κάτι έχει δύναμη να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει το κοινωνικό πεδίο, αυτό είναι οι πολιτισμικές μας πρακτικές" επισημαίνει η υπουργός και παραπέμπει στον νέο Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού, το νομοσχέδιο για την ίδρυση του οποίου κατατίθεται τον Μάιο στη Βουλή, και μαζί με τη δημιουργία 'χώρων βιβλίου και πολιτισμού' στην περιφέρεια και τα προγράμματα προώθησης της ανάγνωσης είναι τα πρώτα βήματα που μας δείχνουν τον δρόμο για το απαιτητικό μέλλον".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL