Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Περί βιβλιοθηκών... και υπηρεσιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και υπηρεσιών

Είναι πολλές οι υπηρεσίες που προσφέρει μια βιβλιοθήκη προς τους ανθρώπους που την επισκέπτονται και την κοινότητα που εξυπηρετεί:

α) Διασφαλίζει ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις πληροφοριακές πηγές που διαθέτει, χωρίς απολύτως καμία διάκριση οικονομικής κατάστασης, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών και φιλοσοφικών πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσδιορισμού.

β) Διατηρεί και διαφυλάσσει τη γνώση και την καταγεγραμμένη πληροφορία στο διηνεκές. Λειτουργεί δηλαδή ως χώρος αποθήκευσης της μνήμης των ανθρώπων και οργάνωσής της με τέτοιο τρόπο που να είναι διαθέσιμη και προσβάσιμη πάντα και για όλους.

γ) Δημιουργεί ουδέτερους και ασφαλείς χώρους προστατεύοντας ταυτόχρονα την ελευθερία στην έκφραση και τον λόγο και τα προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα των ανθρώπων που εξυπηρετεί.

δ) Λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της ανθρώπινης γνώσης μέσω της διάθεσης του υλικού της για την επιστημονική έρευνα και μέσω της χρήσης των πηγών από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό από άλλους.

ε) Εγγυάται το δημοκρατικό δικαίωμα στη πληροφόρηση και τη συμμετοχή των πολιτών στην πρόσβαση όλων των ειδών των πληροφοριών.

στ) Εκπαιδεύει τους επισκέπτες της στη διαχείριση των πληροφοριών και την ανάπτυξη πληροφοριακών δεξιοτήτων, κριτικής αποτίμησης των πληροφοριών και ανάπτυξης της ικανότητας τεκμηριωμένης γνώμης.

ζ) Υποστηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις βαθμίδες της, στηρίζοντας το έργο των δασκάλων και παρέχοντας εναλλακτικά αναγνώσματα και πηγές για την ολοκληρωμένη μόρφωση και παιδεία της κοινωνίας.

η) Καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και τη θετική στάση έναντι του βιβλίου και της ανάγνωσης, δημιουργώντας αναγνώστες.

θ) Προάγει τον πολιτισμό σε όλες του τις μορφές συνδυάζοντάς τον με τη χαρά της ανάγνωσης και την ανακάλυψη νέων γνώσεων.

ι) Ψυχαγωγεί τους ανθρώπους στον ελεύθερο χρόνο τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς κόστος και χωρίς απαιτήσεις.

Μια μικρή λίστα, ενδεικτική, των υπηρεσιών που προσφέρει μια βιβλιοθήκη (ό,τι τύπου και αν είναι, ό,τι κοινό και αν εξυπηρετεί) που υπογραμμίζει την αξία ύπαρξης υπηρεσιών βιβλιοθήκης σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία. Η επένδυση σε αυτές δεν είναι πολυτέλεια. Είναι υπηρεσία προς το κοινωνικό σύνολο, η οποία θα επιφέρει πολλαπλάσια οφέλη, ατομικά, κοινωνικά και οικονομικά. Οφέλη που δεν μπορούν να υπολογιστούν άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα.

Κοινωνίες που εδράζονται στη μόρφωση, την παιδεία και τον πολιτισμό είναι κοινωνίες που μπορούν να αντεπεξέλθουν σε κάθε κατάσταση και να προοδεύσουν. Κοινωνίες που φροντίζουν την καλλιέργεια του πνεύματος των μελών τους είναι κοινωνίες που λειτουργούν δημοκρατικά. Και αν πολλοί προφητεύουν το τέλος των βιβλιοθηκών λόγω των τεχνολογικών αλλαγών που συντελούνται, ας αναλογιστούν τη λειτουργία τους στην ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού και του ορθού λόγου. Ίσως τις έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL