Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Περί βιβλιοθηκών... και διαφορετικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και διαφορετικότητας

Στο σημείωμά μας στις 14 Ιανουαρίου 2019 παρουσιάσαμε το πρόγραμμα Drag Queen Story Hour (DQSH) και τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε στην πόλη του Houston όταν το εφάρμοσε μια τοπική δημόσια βιβλιοθήκη. Κλείσαμε το εν λόγω σημείωμα με την ερώτηση: "Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τί αντιδράσεις θα προκαλούσε αντίστοιχη δράση στη χώρα μας".

Με μεγάλη χαρά μας είδαμε στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών ότι στον χώρο της Πειραιώς 260 εντάσσεται το πρόγραμμα "Over the rainbow - Δώρα Ανδρουλιδάκη, Drag Queen Story Hour - Athens Chapter", για παιδιά. Μία σημαντική πρωτοβουλία από το Φεστιβάλ Αθηνών, που θα προσκαλέσει τα παιδιά σε μία κουβέντα για τη διαφορετικότητα και τις διαφορετικές ταυτότητες.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ διαβάζουμε: "Ιδρυτικό μέλος της βερολινέζικης εταιρείας παραγωγής Οver the rainbow, που πραγματοποιεί εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για παιδιά και όλη την οικογένεια σε συνεργασία με μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας του Βερολίνου, η Δώρα Ανδρουλιδάκη παρουσιάζει το Drag Queen Story Hour - Αthens Chapter. To Drag Queen Story Hour είναι ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στο Σαν Φρανσίσκο το 2015 από τη συγγραφέα και ακτιβίστρια Michelle Tea και στο οποίο ντραγκ καλλιτέχνες αφηγούνται ιστορίες με θέμα τη διαφορετικότητα.

Στόχος του προγράμματος, που υλοποιείται σε σχολεία, βιβλιοθήκες και φεστιβάλ σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, είναι η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, η ενδυνάμωση του ατόμου και η καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων. Η αφήγηση χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό εργαλείο προσιτό σε παιδιά κάθε ηλικίας, αλλά και σε ενηλίκους, γεγονός που καθιστά το πρόγραμμα κατάλληλο για όλη την οικογένεια.

Στο Αθηναϊκό Κεφάλαιο, το ουράνιο τόξο θα ενώσει το Βερολίνο με την Αθήνα και σε συνεργασία με Έλληνες ντραγκ καλλιτέχνες θα διαμορφώσει ένα ωριαίο πρόγραμμα που θα χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στη πρώτη ενότητα ντραγκ ερμηνευτές θα συστηθούν σε γονείς και παιδιά, θα μιλήσoυν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις για την τέχνη του ντραγκ. Στη δεύτερη ενότητα θα ακολουθήσει αφήγηση μικρών ιστοριών μεταφρασμένων και πρωτότυπων, ειδικά γραμμένων για τις ανάγκες του προγράμματος. Στην τρίτη ενότητα γονείς και παιδιά θα τραγουδήσουν και θα γιορτάσουν τη διαφορετικότητα παρέα με τους καλλιτέχνες".

Θα ήταν ευχής έργο τέτοια προγράμματα να μην εντάσσονται μόνο στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ, αλλά να αγκαλιαστούν από τις ελληνικές βιβλιοθήκες, οι οποίες να μπορέσουν να καλλιεργήσουν σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες μια κουλτούρα αποδοχής της διαφορετικότητας, ελευθερίας της έκφρασης, κατανόησης του Άλλου, υποστήριξης των ατόμων και των δικαιωμάτων τους. Ίσως απέχουμε ακόμα αρκετά, όμως το Φεστιβάλ Αθηνών δίνει το έναυσμα για δημόσιο διάλογο και δημιουργική σκέψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL