Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Η κρίση στη Νότια Ευρώπη με μια άλλη οπτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κρίση στη Νότια Ευρώπη με μια άλλη οπτική

Μια διαφορετική οπτική της κρίσης στη Νότια Ευρώπη επιχειρεί να φωτίσει το νέο βιβλίο του Κωστή Χατζημιχάλη, ομότιμου καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, "Τοπία της κρίσης στη Νότια Ευρώπη. Στα μονοπάτια της άνισης γεωγραφικής ανάπτυξης" (εκδ. Αλεξάνδρεια), που παρουσιάζεται απόψε, στις 7.30 μ.μ., στο Polis art cafe, με ομιλητές τους Χάρη Γολέμη, επιστημονικό και στρατηγικό σύμβουλο του Τransform! Εurope, Λόη Λαμπριανίδη, καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας, Δήμητρα Σιατίτσα, διδάκτωρ ΕΜΠ, Σοφία Σκορδίλη, καθηγήτρια Βιομηχανικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο, και συντονιστή τον ιστορικό Στρατή Μπουρνάζο.
 

Με εργαλείο τη ριζοσπαστική γεωγραφία, ο Κωστής Χατζημιχάλης εστιάζει την ανάλυσή του για την κρίση σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, στην άνιση γεωγραφική ανάπτυξη, τη χρηματιστικοποίηση και την πολιτική, αντί της ευρέως διαδεδομένης ερμημείας της ως χρηματοπιστωτικής κατά την οποία αναλύθηκε με μακροοικονομικά εργαλεία.

Έτσι στη μελέτη του αμφισβητεί την κυρίαρχη άποψη ότι το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, είναι η πρωταρχική αιτία της κρίσης και φωτίζει τις άνισες χωρικές, παραγωγικές κοινωνικές και ιδεολογικές παραμέτρους, οι οποίες σαφώς εγγράφηκαν πολύ πριν την κρίση στα νοτιοευρωπαϊκά τοπία, δείχνοντας παράλληλα ως κομβικό σημείο την εισαγωγή του ευρώ που επιδείνωσε τις προϋπάρχουσες ανισότητες, συσσωρεύοντας πλεονάσματα στις βορειοκεντρικές περιφέρειες και ελλείμματα σε αυτές του Νότου.

Καταφεύγοντας σε χρήση παραδειγμάτων και εμπειρικού υλικού από τις τέσσερις χώρες και σε συνάρτηση με τα θεωρητικά σχήματα, τα "Τοπία της κρίσης" αναλύουν τις αρνητικές επιπτώσεις στους τόπους της καθημερινής ζωής και παράλληλα φωτίζουν τις μαχητικές κοινωνικές αντιστάσεις και τις δράσεις αλληλεγγύης δίνοντας έτσι μια πολυπρισματική ανάγνωση της εμπειρίας της τελευταίας δεκαετίας που ξεφεύγει από τα στενά οικονομικά όρια και επεκτείνεται στα πεδία της γεωγραφίας, της πολιτικής επιστήμης, της περιφερειακής ανάπτυξης, μέχρι αυτά των πολιτισμικών σπουδών και της ανάλυσης των κοινωνικών κινημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL