Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Περί βιβλιοθηκών... στην Παλαιστίνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... στην Παλαιστίνη

Δύο σημαντικά έργα για βιβλιοθήκες στην Παλαιστίνη ζητούν τη συνδρομή της παγκόσμιας κοινότητας.

Το πρώτο έργο με τον τίτλο "Wanted" είναι μια πρωτοβουλία των "Βιβλιοθηκονόμων και Αρχειονόμων για την Παλαιστίνη - Librarians and Archivists with Palestine (LAP)" σε συνεργασία με το Tamer Insitute. Η ιδέα είναι να συγκεντρώσουν σε μία πλατφόρμα ανάγκες για βιβλία από έντεκα βιβλιοθήκες της Δυτικής Όχθης και έξι της Γάζας. Υποστηρικτές από όλον τον κόσμο μπορούν να δωρίζουν το κόστος για κάποιο βιβλίο μαζί με τα έξοδα αποστολής του και στη συνέχεια το εν λόγω βιβλίο θα παραδίδεται στη βιβλιοθήκη που το αιτήθηκε. Σημειώνουν ότι οι τιμές σε κάποια βιβλία είναι υψηλότερες από τις τιμές της αγοράς, και αυτό γιατί οι βιβλιοθήκες της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας δεν μπορούν να παραγγείλουν απλώς τα βιβλία τους. Το Ισραήλ εμποδίζει τις εισαγωγές από χώρες όπως ο Λίβανος, η Συρία, το Ιράν και άλλες. Ειδικά για τον Λίβανο, αυτός αποτελεί από τα σημαντικότερα εκδοτικά κέντρα για την αραβική γλώσσα. Ως αποτέλεσμα, οι βιβλιοθήκες της Παλαιστίνης συχνά έχουν περισσότερα βιβλία στα αγγλικά ή στα σουηδικά πάρα στα αραβικά. Για περισσότερες πληροφορίες η ιστοσελίδα: https://matloub.librarianswithpalestine.org/

Το δεύτερο έργο αφορά στον εμπλουτισμό της νεοϊδρυθείσας Βιβλιοθήκης Edward Said. Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από τους Mosab Abu Toha και Shadi Salem το 2016. Η ιδέα για τη δημιουργία της γεννήθηκε το 2014 όταν το σπίτι του Abu Toha σχεδόν καταστράφηκε από βομβαρδισμό. Η προσωπική του βιβλιοθήκη αφανίστηκε. "Δεν φανταζόμουν ότι ο πόλεμος είναι και για χαμένα βιβλία". Όταν συμφωνήθηκε εκεχειρία, ο Abu Toha γύρισε στο πανεπιστήμιό του και εκεί είδε την ίδια εικόνα. Η βιβλιοθήκη σχεδόν κατεστραμμένη, τα βιβλία τραυματισμένα από τον πόλεμο. Γυρνώντας σπίτι του ανέβασε φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα. Τότε, πολλοί από τους φίλους του άρχισαν να τον ρωτούν αν χρειάζεται βιβλία. Έτσι σταδιακά γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας μιας λαϊκής βιβλιοθήκης. Μόλις έφτασαν τα εξακόσια βιβλία, άρχισαν να ζητούν δωρεές για την ενοικίαση χώρου και την αγορά ραφιών. Η βιβλιοθήκη συγκεντρώνει κυρίως αγγλόφωνη βιβλιοπαραγωγή. Τώρα πια η βιβλιοθήκη βρίσκεται σε έναν χώρο 150 τ.μ. με τέσσερα δωμάτια και έχει πάνω από 2.000 βιβλία. Περισσότερες πληροφορίες για δωρεές προς αυτήν μπορείτε να βρείτε στην πλατφόρμα συγκέντρωσης δωρεών Indiegogo κάτω από τον τίτλο: "Edward Said Public Library - Gaza"

Τα βιβλία και κατ' επέκταση οι βιβλιοθήκες μπορούν να συνδράμουν ανθρώπους που τους πληγώνει ο πόλεμος και ο αποκλεισμός. Μια μικρή βοήθεια από εμάς αρκεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL