Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Περί βιβλιοθηκών... και συμπεριληπτικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και συμπεριληπτικότητας

Στο Houston των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Πολιτεία του Τέξας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο παράρτημά της στο Freed-Montrose Neighborhood Library, σε συνεργασία με τοπική οργάνωση διεμφυλικών, διοργανώνει αναγνώσεις παραμυθιών για παιδιά από Drug Queens. Εικονογραφημένα βιβλία και τραγούδια μοιράζονται με διαφορετικό ζωντανό τρόπο, με σκοπό την αποδοχή και την αγάπη για το διάβασμα για όλη την οικογένεια. Μια πολύ προχωρημένη δράση ανάγνωσης, που υποστηρίζει την αποδοχή διαφορετικών επιλογών φύλου σε συνδυασμό με την ανάγνωση και το βιβλίο. Η βιβλιοθήκη συμπεριλαμβάνει τους πάντες στο κοινό της αλλά και σε αυτούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Σύμφωνα με κάποιους από τους κατοίκους, είναι ένα πλάσμα μαγικό, που κρατά το ενδιαφέρον των παιδιών για το βιβλίο.

Σε μια τόσο συντηρητική Πολιτεία όμως, όπως το Τέξας, γρήγορα βρέθηκαν ευσεβείς χριστιανοί ακτιβιστές για να μεταφέρουν την υπόθεση στα δικαστήρια και να σταματήσουν τη δράση αυτή. Η Ομοσπονδιακή δικαστίνα Lee H. Rosennthal στην απόφασή της καταρρίπτει την αγωγή γιατί κρίνει πως οι ενάγοντες δεν κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν ότι η ελευθερία της θρησκείας παραβιάζεται από αυτή τη δράση. Έτσι η βιβλιοθήκη μπορεί να συνεχίσει την ανάγνωση βιβλίων.

Η Linda Rodriguez, μία από τις χριστιανές ακτιβίστριες, συνεχίζει τον αγώνα θεωρώντας ότι τα παιδιά μιμούνται και ζητάει "να δώσουμε στα παιδιά μας κάτι σπουδαιότερο να μιμηθούν όπως ηθικές αξίες και όχι τον τρόπο ζωής μιας Drug Queen". Από την άλλη πλευρά, εκ μέρους του δήμου, θεωρούν ότι κάθε ένας έχει το δικαίωμα στην γνώμη του, επιμένουν ότι η συγκεκριμένη δράση είναι εθελοντική και τα παιδιά δεν εξαναγκάζονται να την παρακολουθήσουν. Επιπλέον ζητήθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους της κοινότητας να συνεχιστεί. Έτσι ο δήμος στηρίζει την πρωτοβουλία της βιβλιοθήκης.

Η δράση Drug Queen Story Hour (DQSH) έβγαλε την εξής ανακοίνωση: "Προγράμματα για θετική αναγνώριση της ΛΟΑΤ κοινότητας είναι ζωτικής σημασίας και κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή για όλα τα παιδιά. Το DQSH είναι σχεδιασμένο για παιδιά. Οι Drug Queens έχουν εκπαιδευτεί από ειδικούς βιβλιοθηκονόμους, διαβάζουν παιδικά βιβλία, τραγουδούν παιδικά τραγούδια και καθοδηγούν τα παιδιά σε χειροτεχνίες. Το πρόγραμμα μαθαίνει στα παιδιά να υιοθετούν απόψεις για την διαφορετικότητα των φύλων τόσο για αυτά όσο και για όλους και τα βοηθά να συγκρατήσουν τον εκφοβισμό για άλλα παιδιά που ανήκουν στην ΛΟΑΤ κατηγορία ή είναι διαφορετικά με οποιονδήποτε τρόπο".

Στη συντηρητική κοινωνία του Τέξας μια βιβλιοθήκη κάνει τη διαφορά. Διδάσκει αποδοχή και ευαισθησία. Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τί αντιδράσεις θα προκαλούσε αντίστοιχη δράση στη χώρα μας.

Ανάγνωση παραμυθιού από Drug Queen στο συντηρητικό Χιούστον των ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL