Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Περί βιβλιοθηκών... και βιβλιοθηκονόμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και βιβλιοθηκονόμων

Κάθε αλλαγή χρονιάς είναι ένα μικρό κομμάτι χρόνου μέσα στον ετήσιο κύκλο της Γης γύρω από τον Ήλιο που σηματοδοτεί μια αλλαγή. Ευχές και χαμόγελα συνοδεύουν την αλλαγή αυτή, με ελπίδα ότι τα καλύτερα έρχονται στη νέα περιστροφή που εκκινεί ο πλανήτης μας. Έτσι και αυτή η στήλη δεν θα ξεφύγει από την πεπατημένη. Θα θεωρήσουμε τη νέα χρονιά ως μια χρονιά που ευχόμαστε να σηματοδοτηθεί από την αλλαγή προς το καλύτερο για τις ελληνικές βιβλιοθήκες. Μια χρονιά δημιουργική και πλούσια σε δράσεις.

Όμως οι ευχές για να πραγματωθούν δεν αρκούν από μόνες τους. Χρειάζονται πράξεις. Αναγκαία συνθήκη λοιπόν για μια καλύτερη χρονιά για τις ελληνικές βιβλιοθήκες είναι το προσωπικό αυτών των βιβλιοθηκών. Γιατί χωρίς προσωπικό οι βιβλιοθήκες μετατρέπονται αυτόματα από ζώντες οργανισμούς σε ήσυχες αποθήκες γνώσης. Οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι που θα νοηματοδοτήσουν το περιεχόμενο των βιβλίων των συλλογών τους και θα τα μετατρέψουν σε παράθυρα ανοιχτά στη γνώση, την πληροφορία, τον πολιτισμό.

Οι βιβλιοθηκονόμοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες -και οι βιβλιοθήκες χρειάζονται πληθώρα εργαζομένων- θα αναδείξουν τον ρόλο της υπηρεσίας και θα εμπλουτίσουν τις συλλογές με τις προοπτικές αυτές που θα οδηγήσουν στην καλύτερη χρήση τους. Από το παιχνίδι μέχρι τις λέσχες ανάγνωσης, τα εργαστήρια τεχνολογίας και την ανάγνωση του παραμυθιού, θα οδηγήσουν τους αναγνώστες όλων των ηλικιών μέσα από τους τίτλους των βιβλίων των συλλογών τους στην αναζήτηση απαντήσεων. Τα ερωτήματα είναι προσωπικά, κατά τον κάθε αναγνώστη. Οι απαντήσεις επίσης. Η διαδρομή είναι η ίδια όμως. Βιβλίο το βιβλίο, σκέψη τη σκέψη, λέξη τη λέξη, οι δημιουργίες του ανθρώπινου νου θα βοηθήσουν, θα στηρίξουν, θα εμπλουτίσουν, θα επεκτείνουν τη σκέψη του αναγνώστη.

Σε αυτό το πέλαγος της δημιουργίας πυξίδα και πλοηγός είναι ο βιβλιοθηκονόμος. Θα οργανώσει, θα καταγράψει, θα καταλογογραφήσει, θα ταξινομήσει, θα απαντήσει, θα προσανατολίσει, θα υποκινήσει τον κάθε άνθρωπο που θα διαβεί την πόρτα προς το κομμάτι της γνώσης και της πληροφορίας που χρειάζεται.

Είναι αναγκαία συνθήκη οι βιβλιοθηκονόμοι για τη λειτουργία υπηρεσιών βιβλιοθήκης. Και ενώ μας περισσεύουν οι ευχές, χρειαζόμαστε τα μέσα υλοποίησής τους. Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί. Ευχόμαστε λοιπόν από αυτή εδώ τη στήλη το 2019 να φέρει περισσότερους εργαζόμενους στις βιβλιοθήκες, περισσότερους βιβλιοθηκονόμους ανάμεσα στα ράφια και τη γνώση. Αυτοί θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη της αλλαγής προς το καλύτερο, που ευαγγελιζόμαστε κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς. Ευχόμαστε η νέα περιστροφή της Γης να συνοδεύεται από περισσότερους βιβλιοθηκονόμους στις βιβλιοθήκες μας, για να ανθίσουν αυτές στις καρδιές των πολιτών της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL