Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Περί βιβλιοθηκών... και δικαιωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και δικαιωμάτων

Στις 10 Δεκεμβρίου γιορτάσαμε τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ. Ένα πολύτιμο νομικό κείμενο για την προστασία των ανθρώπων ανά τη Γη. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών, όπως κάθε χρόνο, τιμά ιδιαίτερα αυτή τη μέρα, καθώς θεωρεί ότι οι βιβλιοθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πραγμάτωση του περιεχομένου της διακήρυξης. Ας δούμε το φετινό μήνυμα της προέδρου, Ισπανίδας Glòria Pérez-Salmerón:

"Πιστεύω ότι οι βιβλιοθήκες έχουν μια μοναδική σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξαρτιόμαστε από αυτά για να επιτύχουμε τους σκοπούς μας. Χωρίς προστασία ενάντια στις διακρίσεις ή τη λογοκρισία, χωρίς την ελευθερία του λόγου, οι βιβλιοθήκες δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Από την άλλη πλευρά, οι βιβλιοθήκες επιστρέφουν πολλά πίσω. Καθιστούν πραγματικότητα το δικαίωμα στην εκπαίδευση, τη συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή, την πρόσβαση στα οφέλη της επιστημονικής προόδου. Οι βιβλιοθήκες υπερασπίζονται την ιδιωτικότητα μέσω των δράσεων που λαμβάνουν και της εκπαίδευσης των χρηστών τους.

Επιπλέον οι βιβλιοθήκες προσφέρουν πολύτιμες δεξιότητες και γνώση στην κριτική σκέψη αναφορικά με δύσκολα ερωτήματα, όπως το δικαίωμα στη λήθη ή η διαχείριση αμφιλεγόμενου περιεχομένου.

Αυτή η δουλειά δεν είναι πάντα εύκολη. Αλλά είμαστε επαγγελματίες που εδράζονται σε αξίες, που εδράζονται στην πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή των μελών μας. Είμαστε εδώ για να χτίσουμε καλά πληροφορημένες, εγγράμματες και συμμετοχικές κοινωνίες. Είμαστε ο κινητήρας της αλλαγής!".

Λιτό και περιεκτικό το μήνυμα της προέδρου. Υπογραμμίζει τον ρόλο που έχουν οι βιβλιοθήκες στις σημερινές τεχνολογικές και κοινωνικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες και οι άνθρωποι. Ένας πολλαπλός ρόλος που από τη μία μεριά εμβαθύνει την εγγραμματοσύνη στην κοινωνία, προσφέροντας ανεμπόδιστα πρόσβαση σε όλο το φάσμα των ιδεών, γνώσεων και απόψεων της ανθρωπότητας.

Από την άλλη μεριά εκπαιδεύει τους χρήστες της στη διαχείριση των δικαιωμάτων τους και των ελευθεριών τους, ειδικά στον ψηφιακό κόσμο που έχει δημιουργηθεί. Και δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι δημόσιοι θεσμοί που να ασχολούνται με αυτό.

Οι βιβλιοθήκες για να λειτουργήσουν χρειάζονται από τις κοινωνίες να σέβονται τις βασικές αρχές των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πολλές φορές όμως δουλεύουν με αυτούς τους άξονες ακόμα και σε κοινωνίες που δεν σέβονται τη διακήρυξη. Προσφέρουν καταφύγιο ελευθερίας και πρόσβασης σε όλους. Προσπαθούν να προσελκύσουν το σύνολο των ανθρώπων που αποτελούν την κοινότητα που εξυπηρετούν και να καλύψουν τις ανάγκες κάθε ιδιαίτερης ομάδας μέσα σε αυτή. Αυτό από μόνο του είναι το μεγαλύτερο δώρο που προσφέρουν από άποψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL