Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Εθνική Βιβλιοθήκη / Εθνική Βιβλιοθήκη: Με σύγχρονο και ψηφιακό βηματισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνική Βιβλιοθήκη / Εθνική Βιβλιοθήκη: Με σύγχρονο και ψηφιακό βηματισμό

Ανοιχτά και το νέο και το ιστορικό της κτήριο, με τη συμβολή του Διαδικτύου προσφέρουν σε ερευνητές και κοινό διευρυμένες συλλογές, σύγχρονες υπηρεσίες και Δανειστικό Τμήμα.

Από την επόμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου ανοίγει η πρόσβαση για τους αναγνώστες στις συλλογές περιοδικών και χειρογράφων καθώς και στο Δανειστικό Τμήμα που φιλοξενούνται στο νέο κτήριο, ενώ από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου οι αναγνώστες θα έχουν πρόσβαση και στο σύνολο των συλλογών της ερευνητικής βιβλιοθήκης. Την ίδια όμως ημέρα ανοίγει ξανά τις πόρτες του το Βαλλιάνειο ως αναγνωστήριο και ως πύλη πληροφόρησης στις υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Η μόνη εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ Σταύρος Ζουμπουλάκης, "είναι ο νέος οργανισμός, απολύτως απαραίτητος για τη στελέχωση της Βιβλιοθήκης". Αναμένεται σε περίπου δύο μήνες, αφού έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες, να είναι έτοιμος ώστε να υποβληθεί στο υπουργείο Παιδείας για να βρει την τελική οδό μέχρι την απαιτούμενη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα η ΕΒΕ δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα που είχε πριν από τέσσερα χρόνια. Ο "αραχνιασμένος" οργανισμός βρήκε τον σύγχρονο βηματισμό του ως πολύτιμη κιβωτός μνήμης και γνώσης της χώρας, ανταποκρινόμενος στον πολλαπλό ρόλο του απέναντι και στην πνευματική του διάσταση αλλά και στην προσφορά του προς την κοινωνία. Ανταποκρινόμενος, παράλληλα, και στις απαιτήσεις της εποχής. Και σ' αυτό μπορεί να συνέβαλε η χορηγία 5 εκατομμυρίων από το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, ωστόσο τον πρώτιστο και καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν να κρατούν τα ηνία της σ' αυτή την κρίσιμη μετάβαση στη νέα στέγη και στη νέα εποχή.

Ανταποκρινόμενη στα κελεύσματα των καιρών, η ΕΒΕ μπορεί πλέον να καυχιέται όχι μόνο για τον πλούτο και τη σπανιότητα των συλλογών της, αλλά και για τις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει σε αναγνώστες, επιστήμονες, και ερευνητές. Σε όλους μας. Δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της μετεγκατάστασής της και προσφέρουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα πολύτιμα τεκμήριά της. Μετά το πιλοτικό άνοιγμα του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου, πριν ένα μήνα, η ΕΒΕ διαθέτει πλέον ψηφιακά το Ενιαίο Σύστημα Πιστοποίησης Αναγνωστών βάσει του οποίου κάθε πολίτης, εφόσον πιστοποιηθεί μέσω του taxisnet, μπορεί να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες που προσφέρει η ΕΒΕ σε όποιο σημείο της Ελλάδας ή του πλανήτη κι αν βρίσκεται. Ο επισκέπτης έχει πρόσβαση σε δεκάδες ηλεκτρονικές πηγές της, είτε επιστημονικού περιεχομένου είτε γενικότερου ενδιαφέροντος, και μπορεί να διαβάσει το πλήρες κείμενο εκατομμυρίων άρθρων και βιβλίων. Ωστόσο, αν ο αναγνώστης βρίσκεται μέσα στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για την πλειονότητα των πηγών αυτών δεν απαιτείται να είναι πιστοποιημένος, εφόσον γίνεται χρήση τους μέσω του δικτύου της ΕΒΕ.

Διαθέτει επίσης Πλατφόρμα Ψηφιακών Συλλογών, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στον ψηφιακό αναγνώστη με ένα κλικ να έχει ολοκληρωμένη εικόνα των ψηφιακών υπηρεσιών της ΕΒΕ. Ο νέος ιστοχώρος, ο νέος ηλεκτρονικός κατάλογος και η Υπηρεσία Ενιαίας Αναζήτησης προστίθενται στις ψηφιακές υπηρεσίες της.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης και την εγγραφή σε αυτές καθώς και για το ωράριο λειτουργίας της υπάρχουν στον νέο ιστοχώρο nlg.gr.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL