Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Η ζωή στην περιφέρεια ως «Δυσμενής μετάθεση»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ζωή στην περιφέρεια ως «Δυσμενής μετάθεση»

Μια ενδιαφέρουσα ποιητική ανθολογία με στίχους που αποτυπώνουν το ακριβές περίγραμμα της ελληνικής επαρχίας βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Ο λόγος για την ανθολογία με τίτλο «Δυσμενής μετάθεση» (εκδ. Πηγή), την οποία επιμελήθηκε ο Νικήτας Κακκαβάς.

Πρόκειται για μία ποιητική τοπιογραφία «για όλα εκείνα τα φωτοευαίσθητα αισθήματα, όπως η ευσυγκινησία, η ονειροπόληση, η διαφορετικότητα, η αξιοπρέπεια της μοναξιάς, που ανθίστανται και λαθροβιώνουν στον σκληρό και δύσβατο μεσημβρινό της ελληνικής επαρχίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περιγραφή της έκδοσης.

Άλλωστε ο επιμελητής, γιατρός καρδιολόγος στο επάγγελμα, ζώντας στη Φλώρινα, γνωρίζει τη ζωή στην επαρχία -εξ ου και επέλεξε το συγκεκριμένο μοτίβο για να ανθολογήσει 140 ποιητές και περισσότερα από 300 ποιήματα.

Στο βιβλίο «συνομιλούν» εκπρόσωποι διαφορετικών περιόδων της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, ενώ ο επιμελητής έχει «παντρέψει» κορυφαίους στίχους από εμβληματικούς ποιητές με την ευαισθησία για τη ζωή στην επαρχία που καταγράφουν «ελάσσονες» ποιητές ή ακόμη και ερασιτέχνες και αυτοεκδιδόμενοι.

Με κυρίαρχο το μοτίβο της ζωής εκτός πόλης, στην ανθολογία εκπροσωπούνται κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής ποίησης όπως ο Καβάφης, ο Ρίτσος, ο Ελύτης, ο Αναγνωστάκης, ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, της μεταπολεμικής εποχής, της γενιάς του ’70, αλλά και ποιητές που γεννήθηκαν στη Μεταπολίτευση και δημοσίευσαν έργο τη δεκαετία του ’90.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL