Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Περί βιβλιοθηκών... και παιδιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και παιδιών

Πάνε επτά χρόνια που το τότε Future Library, με αποκλειστικό χορηγό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ξεκίνησε τις καλοκαιρινές εκστρατείες για παιδιά στις ελληνικές δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες. Το έργο συνεχίζεται εδώ και μερικά χρόνια από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με το Δίκτυο Βιβλιοθηκών που έχει δημιουργήσει. Δράσεις πρωτότυπες και ευφάνταστες περιμένουν κάθε καλοκαίρι τους νεαρούς αναγνώστες στις λαϊκές μας βιβλιοθήκες. Δράσεις που κατά καιρούς έχουμε αναδείξει από αυτή εδώ τη στήλη, γιατί θεωρούμε πως τα παιδικά τμήματα των λαϊκών βιβλιοθηκών μπορούν να λειτουργήσουν ως φυτώρια για νέους αναγνώστες.

Σήμερα θα κάνουμε μια διαφορετική ανάγνωση όμως. Ένα πρώτο ερώτημα που θα θέλαμε να θέσουμε είναι αν υπάρχουν στοιχεία για τις αναγνωστικές συνήθειες των παιδιών που συμμετείχαν σε αυτές τις δράσεις. Τα 10χρονα και 12χρονα του 2011 είναι ήδη μαθητές της Γ' Λυκείου ή έχουν τελειώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πια. Επιστρέφουν στη βιβλιοθήκη; Είναι τακτικοί αναγνώστες εντός ή εκτός βιβλιοθήκης; Είναι μέλη της βιβλιοθήκης;

Σε μια φάση των ελληνικών λαϊκών βιβλιοθηκών που δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά τα τελευταία οκτώ χρόνια, ποια είναι τα αποτελέσματα στη δημιουργία συνειδητών αναγνωστών; Ακολουθούν οι υπόλοιπες δράσεις των βιβλιοθηκών την ηλικιακή ωρίμανση των νεαρών συμμετεχόντων στα καλοκαιρινά -και όχι μόνο- προγράμματα που τρέχουν; Αναπτύσσουν προγράμματα για έφηβους, για μαθητές Λυκείου και για νέους ενήλικες; Η χρήση της βιβλιοθήκης ως δημιουργικός χώρος για τα παιδιά του Δημοτικού τους κενούς καλοκαιρινούς μήνες είναι ικανή να δημιουργήσει αναγνώστες;

Πολλά τα ερωτήματα. Επίσης, πολύ τακτικά από αυτή εδώ τη στήλη έχουν παρουσιαστεί δράσεις βιβλιοθηκών που απευθύνονται σε ενήλικες. Είναι ισοβαρής και ισορροπημένη η δημιουργία εκστρατειών και εκδηλώσεων προς όλες τις ηλικιακές ομάδες; Δεν θα ρωτήσουμε για τις υπόλοιπες υποομάδες των κοινοτήτων των βιβλιοθηκών (μετανάστες, πρόσφυγες, άνεργοι, γυναίκες, ηλικιωμένοι, ανάπηροι κ.ο.κ.)

Το σημερινό σημείωμα δεν υπέχει τον ρόλο κριτικής. Υποστηρίζει τις δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης σχολικών βιβλιοθηκών. Καταθέτουμε όμως κάποιους προβληματισμούς τόσο για το προσωπικό των βιβλιοθηκών όσο και για το εξυπηρετούμενο κοινό. Τα παιδιά θα πρέπει να αισθάνονται τη βιβλιοθήκη σπίτι τους. Και όλοι οι υπόλοιποι όμως. Με μια γραμμική συνέχεια στον χρόνο, οι λειτουργίες των λαϊκών βιβλιοθηκών πρέπει να ακολουθούν τον άνθρωπο σε όλες της φάσεις της ζωής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL