Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Περί βιβλιοθηκών... στις γειτονιές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... στις γειτονιές

Η θάλασσα και το φεγγάρι γίνονται βοηθοί των παιδιών, δεινόσαυροι ζωντανεύουν και πρωτότυπες σπαζοκεφαλιές αναζητούν δυνατούς λύτες. Όλα αυτά θα συμβούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας στις 4, 11 και 18 Ιουλίου, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που διοργανώνει για παιδιά ηλικίας 4 έως 11 ετών. Στόχος αυτών των δράσεων είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσω της ανάγνωσης, του παιχνιδιού και της ανακάλυψης νέων γνώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

* Τετάρτη 4 Ιουλίου, 6-7.30 το απόγευμα: "Το παιδί που έψαχνε το όνομά του". Διαβάζουμε το ομότιτλο βιβλίο της Μαίρης Γιαννάκου και ανακαλύπτουμε πώς η θάλασσα, ο ήλιος, το βουνό και το φεγγάρι βοηθούν ένα μικρό παιδί να βρει το όνομά του. Για παιδιά 4-6 ετών.

* Τετάρτη 11 Ιουλίου, 6-7.30 το απόγευμα: "Δεινόσαυροι και Δεινο-ταυτότητες". Φτιάχνουμε την ταυτότητα του κάθε δεινοσαύρου ξεχωριστά, ανακαλύπτουμε τα χαρακτηριστικά του και παίζουμε ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι με κάρτες και εικόνες. Για παιδιά 6-8 ετών.

* Τετάρτη 18 Ιουλίου, 6-7.30 το απόγευμα: "Αστυνομικές σπαζοκεφαλιές". Ποιος μπορεί να βρει τη λύση; Μπορεί μια αστυνομική σπαζοκεφαλιά να μας οδηγήσει στην αναζήτηση της πορείας του ήλιου; Για παιδιά 8-11 ετών.

Οι βιβλιοθήκες στις γειτονιές και στους δήμους της Αθήνας συνεχίζουν αθόρυβα το έργο τους. Έξω από τη βιτρίνα της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, ενός ολόκληρος κόσμος από βιβλιοθήκες λειτουργεί και προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες υπηρεσίες. Ένα δίκτυο βιβλιοθηκών που απλώνεται σχεδόν σε όλους τους δήμους του Λεκανοπέδιου Αττικής, καλύπτοντας ευρύτατες πληθυσμιακές ομάδες. Από τη Νίκαια και τη Δραπετσώνα, στην Αγία Παρασκευή και τη Γλυφάδα, την Καλλιθέα και τη Νέα Φιλαδέλφεια, οι βιβλιοθήκες στις γειτονιές υπάρχουν χρόνια.

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν όλες αυτές οι βιβλιοθήκες μπορούσαν να συμμετέχουν σε ένα ενιαίο μητροπολιτικό δίκτυο βιβλιοθηκών, προσφέροντας έτσι ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στο σύνολο των κατοίκων. Το παράδειγμα της βρεφικής - παιδικής βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων, που προσελκύει στους χώρους της πολίτες που ανήκουν σε άλλους δήμους, μας δείχνει την ανάγκη συνεργασίας και κοινών δράσεων.

Οι δημοτικές βιβλιοθήκες θα μπορούσαν να λειτουργούν ως τμήματα ενός ενιαίου μητροπολιτικού δικτύου έτσι ώστε οι συλλογές τους να είναι διαθέσιμες στους κατοίκους της Αττικής, συμβάλλοντας στην προαγωγή της φιλαναγνωσίας και της πληροφοριακής παιδείας. Ο κατακερματισμός δυνάμεων σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή δεν λειτουργεί θετικά. Αντίθετα, θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη.

Και με τις σκέψεις αυτές, ας απολαύσουμε τις περιπέτειες που μας προσφέρει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL