Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
O Aλβάρο Ενρίγκε στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O Aλβάρο Ενρίγκε στην Αθήνα

Στο Mεξικό τον θεωρούν συντηρητικό. Στη Νέα Υόρκη, που ζει τα τελευταία χρόνια με τη σύζυγό του, επίσης συγγραφέα, Βαλέρια Λουισέλι, θεωρούν ότι είναι "η τελευταία από μια σειρά νέες, φρέσκες λατινοαμερικανικές φωνές που φτάνουν σε μια αμερικανική λογοτεχνική σκηνή ξαφνικά πεινασμένη για ταλέντα που αναδύονται από τον νότο". Αυτό τουλάχιστον σημειώνουν οι "N.Y. Times" για τον Μεξικανό συγγραφέα Άλβαρο Ενρίγκε, με αφορμή το τελευταίο μυθιστόρημά του "Ξαφνικός Θάνατος", το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε στη χώρα μας από τις εκδόσεις "Αλεξάνδρεια" και γίνεται η αφορμή για την αθηναϊκή επίσκεψή του, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ιβηροαμερικανικής λογοτεχνίας ΛΕΑ.

Ο 49χρονος συγγραφέας και πανεπιστημιακός, που έχει στο ενεργητικό του πέντε ακόμα μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων και ένα δοκίμιο, σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι συζητά με τον καθηγητή της ισπανικής γλώσσας και λογοτεχνίας Εδουάρδο Λουθένα, στο Λεξικοπωλείο, ενώ στις 5.30 μ.μ. παρουσιάζει τον "Ξαφνικό Θάνατο" στη Στοά του Βιβλίου.

Βιβλίο που "όσο αιχμαλωτίζει την προσοχή σου άλλο τόσο προκλητικό είναι", ο "Ξαφνικός θάνατος" πραγματεύεται έναν φανταστικό αγώνα τένις, στη Ρώμη του 16ου αιώνα, ανάμεσα στο Καραβάτζο, το τέρας της ιταλικής ζωγραφικής, και τον αιρετικό Ισπανό ποιητή Φρανθίσκο δε Κεβέδο. Το μπαλάκι είναι φτιαγμένο από τα μαλλιά της αποκεφαλισμένης βασίλισσας της Αγγλίας Αν Μπολέιν, ενώ το σκηνικό περιλαμβάνει μονομαχίες, μεθύσια, σεξουαλικές διαστροφές, ανήθικους Πάπες, εκτελέσεις, φόνους και εξαπατήσεις, τον Τόμας Κρόμγουελ και τον Ερρίκο Η' να μηχανορραφούν, τη Ρώμη να φλέγεται. Και στην άλλη πλευρά του ωκεανού, ο κονκισταδόρ Ερνάν Κορτές με τη Μαλίντσε, την ιθαγενή ερωμένη και μεταφράστριά του, να παίζουν τα δικά τους παιχνίδια, παιχνίδια που έμελλε να αλλάξουν την ιστορία ολόκληρου του κόσμου. Μάχες, παραισθησιογόνα μανιτάρια, περισσότερο σεξ, ουτοπικές πολιτείες, τυχοδιώκτες μισθοφόροι, γενοκτονίες... Μυθιστόρημα για την επανάσταση: καλλιτεχνική, θρησκευτική, πολιτική, προσωπική, σεξουαλική, και ταυτόχρονα ιστορικό αρχείο και μαντείο, που τις σελίδες του διατρέχουν επίσης ιστορίες για τη σύγκρουση νέων και παλαιών κόσμων, η ιστορία της αιματηρής κατάκτησης του Μεξικού αλλά και η ιστορία διαφόρων παιχνιδιών με μπάλα, ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάσουν ο Ενρίγκε και ένας Ισπανός εκδότης, αναφορές στην "Ουτοπία" του Τόμας Μορ, στον Γαλλιλαίο και στον Αζτέκο αυτοκράτορα Κουαουτέμοκ.

"Όλον αυτό τον καιρό που γράφω, δεν ξέρω τι θέλει να πει αυτό το βιβλίο" ομολογεί από πλευράς του ο Άλβαρο Ενρίγκε. "Τι αφηγείται; Δεν μιλάει απλώς για έναν αγώνα τένις. Ούτε είναι ένα βιβλίο περί της αργής και μυστηριώδους ενσωμάτωσης της αμερικανικής ηπείρου σ’ αυτό που αποκαλούμε, με σκανδαλώδη έλλειψη προσανατολισμού, ‘Δυτικό κόσμο’ - για τους κατοίκους της αμερικανικής ηπείρου, η Ευρώπη είναι η Ανατολή. Δεν είναι ένα βιβλίο για τον Καραβάτζο ή τον Κεβέδο, αν και είναι ένα βιβλίο με τον Καραβάτζο και τον Κεβέδο. Αυτούς τους δύο, αλλά και τον Κορτές και τον Κουαουτέμοκ, τον Γαλιλαίο και τον Πάπα Πίο Ε΄. Γιγάντιες προσωπικότητες που συγκρούονται, γαμάνε, μεθάνε, στοιχηματίζουν στο απόλυτο κενό. Τα μυθιστορήματα συντρίβουν τα μνημεία ακριβώς γιατί όλα, ακόμα και τα πιο σεμνά, είναι κατά κάποιο τρόπο πορνογραφικά.
Δεν πρόκειται, βέβαια, ούτε για ένα βιβλίο περί της γέννησης του τένις ως λαϊκού αθλήματος, αν και βασίζεται φυσικά σε μακροχρόνια έρευνα που έκανα επί του θέματος. Την ξεκίνησα ύστερα από την ανακάλυψη ενός σαγηνευτικού στοιχείου: ο πρώτος μοντέρνος, με όλη τη σημασία της λέξης, ζωγράφος της ιστορίας υπήρξε επίσης μεγάλος παίκτης του τένις και δολοφόνος. Αδελφός μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL