Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Ν. Βούτσης: Η Βουλή δεν μπορεί να είναι ένα κέλυφος, ένα μαυσωλείο…
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Η Βουλή δεν μπορεί να είναι ένα κέλυφος, ένα μαυσωλείο…

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εγκαινίασε την Πέμπτη την 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της πόλης. Είναι η πρώτη φορά που η Βουλή των Ελλήνων στηρίζει ενεργά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, η οποία έχει ως κεντρικό θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας.

Ο Ν. Βούτσης εγκαινιάζοντας την Έκθεση ήταν σαφής για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Βουλή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας: «Είχαμε και έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η Βουλή δεν μπορεί να είναι ένα κέλυφος, ένα μαυσωλείο δραστηριοτήτων και παρουσίασης τμημάτων και εκθέσεων και αρχαίων ομοιωμάτων ή και αυθεντικών που έχουμε. Δεν μπορεί να είναι ένα κέλυφος που απλώς συμπυκνώνεται σε κάθε φάση η συγκυρία, η πολιτική, η νομοθετική, κοινοβουλευτική και στα δύσκολα αυτά χρόνια και οι μνημονιακές και άλλες δεσμεύσεις που τώρα είναι σε οπισθοχώρηση και συρρίκνωση στην λαϊκή κυριαρχία της χώρας».

Όπως σημείωσε ο Ν.  Βούτσης, «η Βουλή πρέπει να είναι πρώτα από όλα ένα ζωντανό σημείο αναφοράς, ένας πόλος αναφοράς για το πολιτιστικό γίγνεσθαι αυτής της χώρας, για τον πολιτισμό, για τους δημιουργούς, για όλες τις εστίες δημιουργίας, από τις πιο αυθεντικές, αυτόνομες, ανεξάρτητες, σημειακές, καινοτόμες μέχρι τις πιο παραδοσιακές, συλλογικές, διαχρονικές, σαν αυτή που αποτυπώνεται σε αυτήν την έκθεση».

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «η Βουλή έχει αγκαλιάσει την υπόθεση του βιβλίου, πανελλαδικά», αναφέρθηκε «στην πολύ σημαντική προσπάθεια του Κοινοβουλίου και εξήρε το έργο τόσο του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, όσο και της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

«Το εξαιρετικό δυναμικό στο Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία έχει παράξει, επί δεκαετίες, και παράγει και τώρα με πολύ αυξημένους ρυθμούς εκδόσεις, φυλλάδια, αναθέτει βιβλιογραφίες, αναθέτει προσωπικές απεικονίσεις εξαιρετικών πολιτικών ή ανθρώπων που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους παντού, βιογραφίες και άλλες». Και πρόσθεσε: «Η δε Βιβλιοθήκη της Βουλής έχει κάνει μία πάρα πολύ σημαντική δουλειά, έχει παραγάγει έργο, βρίσκεται σε επαφή, βρισκόμαστε σε επαφή με σαράντα βιβλιοθήκες στην περιφέρεια, εγκαινιάζουμε συνεχώς, ενισχύουμε και στηρίζουμε συνεχώς τέτοιες προσπάθειες σε όλη την περιφέρεια, παντού, γίνονται εκδόσεις, γίνονται εκδηλώσεις στην Αθήνα και αλλού, είμαστε σε επαφή με τα 70.000 παιδιά, από τους 116.000 που επισκέπτονται ετησίως την Βουλή και τους φέρνουμε σε επαφή με αυτό το σημαντικό έργο το οποίο παράγεται στο επίπεδο αυτό και εξωθούμε, ενθαρρύνουμε την βιβλιαναγνωσία, ενθαρρύνουμε όλες τις προσπάθειες και με ειδικές εκδηλώσεις και για την παιδική αναγνωσιμότητα με εκδηλώσεις που κάναμε φέτος παντού».   

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε υπερήφανος «διότι συγκυριακά προΐσταμαι ενός ολόκληρου ιδρύματος με εξαιρετικές προσπάθειες επιστημόνων σε όλα τα επίπεδα με συνέργεια των βουλευτών όλων ή των περισσότερων κομμάτων που παρακολουθούν και συναινούν σε αυτήν την δραστηριότητα και την στηρίζουν. Πιστεύω πως αυτό είναι μία πλευρά της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού, του  να έρθει κοντά ο νέος άνθρωπος ή ο κλασσικός αναγνώστης ή ο νέος αναγνώστης με το βιβλίο, που είναι πραγματικά η παρακαταθήκη για μια νέα ανάπτυξη της χώρας μας και σε αυτό το πεδίο».

Δυναμική η παρουσία του Ιδρύματος της Βουλής στην Έκθεση

Το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, συμμετέχει  με περίπτερο (αριθμ. 13), στο οποίο θα παρουσιάσει τις εκδόσεις του, αλλά και τη συνολική δράση του στους τομείς των εκθέσεων, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ευρύτερα των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το Ίδρυμα, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, θα παρουσιάσει δύο από τις κύριες δραστηριότητές του Ιδρύματος:

Την Παρασκευή 4 Μαΐου, σε εκδήλωση με τίτλο «1821- 2021: Ανιχνεύοντας το νόημα μιας επετείου», θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, το ερευνητικό πρόγραμμα «1821-2021. Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», με το οποίο το Ίδρυμα της Βουλής αποσκοπεί, σε βάθος τριετίας, να επανεξετάσει και να αναστοχαστεί αναφορικά με το μείζον αυτό ιστορικό γεγονός.

Το Σάββατο 5 Μαΐου, θα γίνει η εκδήλωση «Η προδικτατορική Θεσσαλονίκη. Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Ηλία Νικολακόπουλου Ηλίας Ηλιού, που εξέδωσε το Ίδρυμα της Βουλής», έχοντας ως όχημα την εκδοτική του δραστηριότητα, και ειδικότερα τη σειρά των πολιτικών μονογραφιών, το Ίδρυμα φιλοδοξεί να θέσει προς συζήτηση τα κύρια κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα και ζητήματα που τέμνουν καθοριστικά την προδικτατορική περίοδο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο του περιπτέρου 13 θα αναρτηθεί μεγάλο τμήμα της έκθεσης «Δρόμοι Επιβίωσης», η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2016 και αποτυπώνει στιγμές από τη δύσκολη πορεία που ακολούθησαν οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής ως την Ελλάδα. Στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα φιλοξενηθεί ειδικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο τα παιδιά θα προβληματιστούν γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, τις μεταναστευτικές ροές και τα ευρύτερα θέματα που έχουν να κάνουν με την υποδοχή της «διαφορετικότητας». Τέλος, και πάλι στα πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης για παιδιά και εφήβους, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εργαστήρι Δημοκρατίας», μέσα από το οποίο μαθητές Γυμνασίου θα έχουν τη δυνατότητα, συμμετέχοντας  σε βιωματικές διαδικασίες, να προβληματιστούν γύρω από ζητήματα δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ανεκτικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL