Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Στην καλύτερή της στιγμή...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην καλύτερή της στιγμή...

Θεσσαλονίκη. Ως το «μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός» στον χώρο του βιβλίου για την Ελλάδα χαρακτήρισαν χθες τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όσο και οι άλλοι αξιωματούχοι που παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς στα εγκαίνια της 15ης διοργάνωσης, που ίσως για πρώτη φορά δικαιολογεί και τον τίτλο της «διεθνούς».

Ο Νίκος Βούτσης μίλησε με θερμά λόγια για τον θεσμό, ενώ εστίασε στις προσπάθειες του Ιδρύματος της Βουλής να προωθήσει το βιβλίο και τη φιλαναγωσία. Δήλωσε «υπερήφανος» που είναι πρόεδρος σε ένα τέτοιο ίδρυμα, ενώ έκανε μνεία σε όλους και όλες που ανήκουν στην «αλυσίδα της πνευματικής δημιουργίας (συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές κ.λπ.) που συμπυκνώνεται στο βιβλίο και στην προσπάθεια φιλαναγνωσίας και ήταν παρόντες και παρούσες όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια για να παραγάγουν έργο σε μια εποχή που δεν ήταν εύκολο».

Απαντώντας στην πρόταση που κατέθεσε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo να θέσει υπό την αιγίδα της η Βουλή τον θεσμό, τόνισε ότι «είναι αυτονόητο, εάν μας ζητηθεί η διοργάνωση, θα είναι υπό την αιγίδα μας και στο μέλλον».

Τους τρεις άξονες στους οποίους στηρίζεται η πολιτική του ΥΠΠΟ για το βιβλίο και την ελληνική συγγραφή ανέλυσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής. Όπως είπε, ο πρώτος αφορά τη στήριξη της οικονομικής διάστασης και της αναπτυξιακής δυναμικής που έχει ο χώρος του βιβλίου, που θα πρέπει να αναζητήσει τον ρόλο του στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Ο δεύτερος, συνέχισε, «αφορά τη συμβολή των πνευματικών δημιουργών και του βιβλίου στην κοινωνία» και ο τρίτος «την κοινωνία και το αναγνωστικό κοινό».

Ως βασικό στόχο περιέγραψε «τη διάχυση του πνευματικού αγαθού που λέγεται βιβλίο στην ελληνική κοινωνία», ενώ παρατήρησε ότι «δυστυχώς ως προς αυτό οι στατιστικές δεν είναι καθόλου παρήγορες. Η ελληνική κοινωνία δεν διαβάζει αρκετά». Έτσι μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που θα διευρύνουν το αναγνωστικό κοινό και να δώσουν πρόσβαση στο βιβλίο σε όλους τους πολίτες, ειδικά εκείνους που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αναφορικά με τα δύο πάγια ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κατάργηση του καθεστώτος της ενιαίας τιμής του βιβλίου και την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου εξαιτίας της μνημονιακής περιπέτειας της χώρας, σημείωσε ότι το μεν πρώτο «βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαπραγμάτευσης» και για το δεύτερο ότι υπάρχει στενή συνεργασία με το ΥΠΠΟ για την επανίδρυση ενός δημόσιου φορέα για το βιβλίο και την ανάγνωση.

Ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής και ο πρόεδρος της Helexpo ΔΕΘ Τάσος Τζήκας αναφέρθηκαν στα στοιχεία που δείχνουν ότι η φετινή διοργάνωση είναι η πιο διεθνής που έγινε ποτέ και αυτή με τη μεγαλύτερη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εκδοτών, όπως και στα αφιερώματα για τη «Δημοκρατία στον 21ο αιώνα» και τη «Γαλλοφωνία», αλλά και τις περίπου 500 εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι την Κυριακή.

Την «καινοτόμο» πρωτοβουλία των διοργανωτών να τιμηθεί στη φετινή ΔΕΒΘ όχι μια χώρα, αλλά μια γλώσσα και εν προκειμένου η «γαλλοφωνία», επαίνεσε στο γραπτό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, το οποίο ανέγνωσε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ηλίας Νικολακόπουλος.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στην «ταραχώδη» ιστορία του θεσμού, που όμως έδειξε την αντοχή του στον χρόνο και γιγαντώνεται ακόμη και σε καιρό κρίσης, ενώ σχολίασε και την αμφίσημη στάση των Ελλήνων εκδοτών. Άφησε αιχμές για τους Βορειοελλαδίτες εκδότες που την «αντιμετώπισαν ανταγωνιστικά με το ‘παζάρι’ της παραλίας», αλλά και για κάποιους μεγαλοεκδότες που στην πιο κρίσιμη φάση του θεσμού απέσυραν της συμμετοχές τους. Πάντως ένας εκ των εκδοτών που έδωσε το «παρών» διαμαρτυρήθηκε έντονα διότι δεν κλήθηκαν στα εγκαίνια να μιλήσουν εκδότες, συγγραφείς και μεταφραστές...

Τέλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε από την πλευρά του ότι η οικονομική στήριξη στον θεσμό θα είναι διαρκής από την Περιφέρεια, ενώ ο Γάλλος πρέσβης αναφέρθηκε εκτενώς στη γαλλική συμμετοχή στο αφιέρωμα για τη γαλλοφωνία και ευχαρίστησε όσους και όσες δούλεψαν για την επιτυχία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL