Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Η Αθήνα διαβάζει και γιορτάζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αθήνα διαβάζει και γιορτάζει

Με σύνθημα “Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει” κηρύχθηκε χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, η επίσημη έναρξη της διοργάνωσης

Οι ξυλοπόδαροι είχαν πάρει τις θέσεις τους, οι σαπουνόφουσκες ετοιμάζονταν με επιμέλεια και η μπάντα του δήμου αλλά και οι “κρουστοί” έκαναν την τελευταία πρόβα χθες το απόγευμα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου λίγο πριν την επίσημη έναρξη στο Μουσείο της Ακρόπολης της διοργάνωσης Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Με σύνθημα “Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει” κηρύχθηκε από τον Δήμαρχο Γιώργο Καμίνη η επίσημη έναρξη, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, της πολιτικής ηγεσίας, των εκπροσώπων της UNESCO, της πόλης Κονακρί στη Νέα Γουινέα, από όπου παραλάβαμε τη σκυτάλη της διοργάνωσης, εκπροσώπων ξένων αντιπροσωπειών, πρεσβειών και εκδοτών.

“Δεν υπάρχει απομεινάρι τέχνης που θα μπορούσε να συμβολίσει καλύτερα την ελευθερία του πνεύματος που ανθίσταται απέναντι στο δόγμα από την Αθηνά Σκεπτόμενη, το άγαλμα που βρίσκεται σε αυτό το μουσείο” ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας πως “η Αθήνα είναι ιστορικά η πόλη του βιβλίου, με τη βιβλιοθήκη του Πλάτωνα που ενέπνευσε και άλλες βιβλιοθήκες, όπως της Αλεξάνδρειας, που συμβόλιζε την Ελλάδα, τον ελληνισμό και το ελληνικό πνεύμα”. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην “κορυφαία διαδικασία για την Αθήνα”, μιλώντας για την “εξαιρετική σημασία που έχει για την εποχή, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο” και κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή της καθιέρωσης από την UNESCO το 1996 της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου καθώς και της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου από το 2001. Έκανε εκτενή αναφορά στη γέννηση του πνεύματος και της δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Αθήνα λέγοντας χαρακτηριστικά πως “πνεύμα και δημοκρατία πάνε μαζί. Εδώ γεννήθηκε ο άνθρωπος - πολίτης, εδώ υπήρξε η βάση του δυτικού πολιτισμού”. Εκφράζοντας την αισιοδοξία του, υπογράμμισε πως οι προσδοκίες θα δικαιωθούν, καθώς υπάρχουν υποδομή, άνθρωποι και συνεργασίες. “Μπορούμε να δείξουμε την αξία των βιβλίων ” πρόσθεσε και δεν παρέλειψε να σημειώσει πως “η τεχνολογία δεν έχει τη δύναμη να μετατρέψει την πληροφορία σε γνώση και σοφία. Μέσα από τον διάλογο αναγνωστών - βιβλίου παίρνουμε τις πληροφορίες και πλάθουμε τον δικό μας κόσμο. Το βιβλίο είναι αναντικατάστατο ως μέσο καλλιέργειας του πνεύματος, παίζοντας κορυφαίο ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των πολιτισμών” τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως “ο διάλογος των πολιτισμών θα σβήσει τις φωτιές του πολέμου και το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει”. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφέρει, κλείνοντας την ομιλία του, ένα απόσπασμα από τα “Δέκα χορικά από το βράχο” του Έλιοτ και τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου “κι οι λέξεις φλέβες είναι, μέσα τους κυλάει αίμα”.

Στην τύχη να ζούμε σε μια πόλη κοιτίδα πολιτισμού, με μεγάλη Ιστορία αλλά και πολλές σύγχρονες ιστορίες, αναφέρθηκε ο Γιώργος Καμίνης, λέγοντας πως “θα ήμασταν φτωχότεροι χωρίς βιβλία”. Δεν παρέλειψε να προσθέσει πως η διεθνής αυτή διάκριση, σε καιρούς δύσκολους για το βιβλίο, θα αξιοποιηθεί, μιλώντας για περισσότερες από 250 εκδηλώσεις. “Σε μια εποχή της εικόνας και του ψηφιακού περιβάλλοντος, το βιβλίο γίνεται θέατρο, χορός, performance, εικαστικά, κινείται πάνω σε ρόδες, μέσα στο μετρό, ξαφνιάζει με απρόσμενες αναγνώσεις και γίνεται περιπέτεια, εμπνέει και δίνει κίνητρα για ανάπτυξη. Βασική επιδίωξη είναι να φτάσει παντού, σε γειτονιές και ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι, σε ευάλωτες ομάδες, κατοίκους και επισκέπτες”.

Ο επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού της Νέας Γουινέας και της πόλης Κονακρί Moundjour Cherif, που έδωσε στην Αθήνα τη σκυτάλη, παραδίδοντας το σχετικό αγαλματίδιο στον δήμαρχο Αθηναίων, μίλησε για τα θεμέλια που τέθηκαν στην πόλη σχετικά με το βιβλίο αλλά και το πολιτισμικό ισοζύγιο για την πρόοδο της εκδοτικής βιομηχανίας, κάνοντας λόγο για δημιουργία νέων βιβλιοθηκών και γωνιών ανάγνωσης. “Η Αθήνα είναι ένας πολιτισμικός γίγαντας που έχει τη δυνατότητα να παράξει νέα παραγωγή βιβλίων”.

Ο Ian Denison, εκπρόσωπος της UNESCO, μίλησε για την προαγωγή της λογοτεχνίας, τη γιορτή της γραφής και το μοίρασμα των βιβλίων που βοηθούν την ανάταση και μεταφέρουν πολιτισμό. Δεν παρέλειψε να προσθέσει πως η ανάγνωση είναι δικαίωμα, αν και σε πολλές χώρες, όπως υπενθύμισε, τα βιβλία καταστρέφονται. “Η Αθήνα επιλέχθηκε και χάρη στα προγράμματα υποστήριξης ανάγνωσης σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχει δεσμευτεί να προάγει. Οι δραστηριότητες θα δημιουργήσουν και θα εμπνεύσουν κι άλλες πόλεις” κατέληξε.

Με το τέλος των ομιλιών, ξεκινούσε και η γιορτή στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ μόλις τα φώτα άναψαν στην πόλη, το κτήριο του ελληνικού κοινοβουλίου φωταγωγήθηκε με το λογότυπο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου "Διαβάζω και Αλλάζω"!

Από πλευράς προσκεκλημένων στην τελετή έναρξης στο Μουσείο της Ακρόπολης, παραβρέθηκαν η Λυδία Κονιόρδου, ο Νίκος Φίλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Φώφη Γεννηματά, η Νίκη Κεραμέως, η Μαρία Βλαζάκη, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, εκδότες και εκπρόσωποι ξένων αντιπροσωπειών και πρεσβειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL