Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Με το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο...

Θεσσαλονίκη. Πιο διεθνής και πιο μεγάλη από ποτέ θα είναι η φετινή 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒΘ) σύμφωνα με τους διοργανωτές της, ενώ θα είναι αφιερωμένη στη γαλλοφωνία και έχει κεντρικό θέμα τη "Δημοκρατία στον 21ο αιώνα".

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που έγινε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, τονίστηκε ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος θεσμός, που «καρκινοβατούσε» το 2014, όχι μόνο επιβίωσε αλλά συνεχώς γιγαντώνεται σε καιρό κρίσης, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εμφανίστηκαν αποφασισμένοι για τη συνέχιση της ανοδικής αυτής πορείας, αλλά και για την επίλυση του ζητήματος της χρηματοδότησής του για μετά το 2019.

Στήριξη του θεσμού

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Aναστάσιος Τζήκας όσο και ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής, απαντώντας σε ερώτηση της «Αυγής» για το ενδεχόμενο ο σημαντικός αυτός θεσμός για το βιβλίο να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον νέους κραδασμούς εξαιτίας της έλλειψης πόρων, δεν το απέκλεισαν μεν, αλλά τόνισαν ότι ήδη οι εμπλεκόμενοι φορείς δουλεύουν για την οριστική επίλυση του θέματος της χρηματοδότησης.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι και η επόμενη διοργάνωση έχει εξασφαλισμένα τα απαιτούμενα κονδύλια. Νωρίτερα η προϊσταμένη του Γραφείου Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου στον σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε και παρέχει η σημερινή κυβέρνηση στον θεσμό και τόνισε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των διοργανωτών "για ό,τι χρειαστεί".

Στρατηγικοί στόχοι

«Είναι η μόνη σοβαρή έκθεση βιβλίου που γίνεται στην Ελλάδα» τόνισε ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής. Επισήμανε ότι στρατηγικοί στόχοι είναι: Η διάδοση της φιλαναγνωσίας, η συμμετοχή στους προβληματισμούς αιχμής της εποχής, η ένταξη στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων βιβλίου και η διάδοση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό. «Δεν έχει φτιαχτεί ακόμη ο αρμόδιος φορέας γι’ αυτό το θέμα, αλλά φαίνεται να γίνονται βήματα» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα τρίγωνο «Ελλάδα - Δυτική Ευρώπη - Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη».

Αναφέρθηκε στα βήματα διεθνοποίησης που έχει κάνει η ΔΕΒΘ και είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος θα εκπροσωπηθούν οι δύο μεγαλύτερες εκθέσεις βιβλίου στην Ευρώπη, που είναι της Μπολόνια και της Φραγκφούρτης. Η τελευταία, μάλιστα, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη ένα νέο «πρότζεκτ» για τη διάδοση του βιβλίου, το οποίο στηρίζεται τεχνικά από μία εταιρεία της πόλης.

«Η ΔΕΒΘ δεν είναι μόνο μία έκθεση βιβλίου, αλλά μία γιορτή του πολιτισμού για τη Θεσσαλονίκη και για όλη τη χώρα» τόνισε από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Γιώργος Παπαναστασίου, ενώ αναφερόμενος στην επιλογή να είναι τιμώμενη όχι μια χώρα, αλλά οι γαλλόφωνες χώρες, σχολίασε πως «το βιβλίο είναι γλώσσα και πολύ συχνά η γλώσσα δεν ταυτίζεται με μία χώρα».

Σύμφωνα και με όσα είπε ο Γάλλος πρέσβης στη Θεσσαλονίκη Φιλίπ Ρέι, ο χώρος που θα φιλοξενήσει την τιμώμενη γλώσσα θα είναι τελικά ένα ανοικτό κυκλικό περίπτερο 300 τ.μ. (σ.σ.: αρχικά προγραμματιζόταν το περίπτερο να καταλαμβάνει 100 τ.μ.), στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν συγγραφείς από όλο τον γαλλόφωνο κόσμο να ενημερωθούν για την «παραγωγή» μεγάλων και μικρών εκδοτικών οίκων και να συμμετέχουν στις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν εκεί.

Τέλος, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκη Έλλη Χρυσίδου, άφησε να εννοηθεί ότι ο δήμος στοχεύει στο να εμπλακεί πιο πολύ η πόλη της Θεσσαλονίκης στον σχεδιασμό και τη διοργάνωση της ΔΕΒΘ. «Συζητάμε πώς θα είμαστε πιο ενεργοί συνεργάτες και όχι μόνο υποστηρικτές - συνεργάτες» είπε με νόημα.

Η δημοκρατία στον 21ο αιώνα

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θα ανοίξει τις πύλες της στις 3 Μαΐου και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Θα αναπτυχθεί σε τρία περίπτερα της ΔΕΘ (13, 14, 15), ενώ φέτος θα συμμετάσχουν συνολικά 285 εκδότες από 22 χώρες. Στο πλαίσιο της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν πάνω από 500 εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους πολλές για διάφορες πτυχές της δημοκρατίας, αλλά και του προσφυγικού ζητήματος, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Μάη του ’68 στη Γαλλία.

Και φέτος θα διοργανωθούν το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το Φεστιβάλ Μετάφρασης, ενώ εντάσσεται και το Φεστιβάλ Κόμικς - Comic Con στη ΔΕΒΘ. Τα εγκαίνια θα γίνουν το απόγευμα της 3ης Μαΐου υπό τους ήχους του «Μαγικού χαλιού» από το μουσικό σχήμα Kaimaki. Δεν διευκρινίστηκε αν τα εγκαίνια θα γίνουν από την ΥΠΠΟ Λυδία Κονιόρδου, ωστόσο όλοι αναμένουν να ενημερωθούν για την τύχη του νέου φορέα πολιτικής για το βιβλίο, τη σύσταση του οποίου είχε ανακοινώσει πέρυσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL