Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Περί βιβλιοθηκών... και μέλλοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και μέλλοντος

Ο μελλοντολόγος Thomas Frey, επισκεπτόμενος την Ελλάδα και συνομιλώντας με τους ανθρώπους της Εθνικής Βιβλιοθήκης για το μέλλον της, γενικεύει τις σκέψεις του και τις καταγράφει σε ένα κείμενο στο blog του. Πώς μπορεί να είναι η βιβλιοθήκη του μέλλοντος;

Σε επίπεδο συλλογής θα πρέπει να έχουν: έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, μουσική, ταινίες, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, παρουσιάσεις, οπτικοακουστικό υλικό, χάρτες, παρτιτούρες, φωτογραφίες, αφίσες, αρχεία κοινωνικών δικτύων, έργα τέχνης και άλλα. Θα πρέπει να συγκεντρώνουν επίσης στοιχεία και τεκμήρια για τις τοπικές κοινότητες, όπως για παράδειγμα: ιστορία των επιχειρήσεων της περιοχής, αρχεία για τους απόφοιτους των σχολείων της, ιστορία για κάθε τοπική υποδομή (όπως γέφυρες, σήραγγες, σχολεία, σταθμοί κ.λπ.), ανθρωπολογική ιστορία της κοινότητας με σειρές φωτογραφιών ανά έτος, καλλιτεχνικά γεγονότα, πληροφορίες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καταγραφή της νομοθεσίας και της νομολογίας για κάθε θέμα που αφορά την τοπική κοινότητα κ.λπ.

Οι επισκέπτες πάνε στις βιβλιοθήκες όταν ψάχνουν κάτι. Έτσι, αυτές πρέπει να μεταλλαχτούν σε πληροφοριακά κέντρα της κοινότητας, για κάθε είδος και τύπο ερώτησης, γιατί καθώς η τεχνολογία απαντά όλο και περισσότερο στις αναζητήσεις μας οι βιβλιοθηκονόμοι έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα να απαντούν πιο ολοκληρωμένα. Επίσης, εδώ και χρόνια οι βιβλιοθήκες από χώροι όπου χρήστες ψάχνουν την πληροφορία μετατρέπονται σε χώρους όπου η πληροφορία πολλαπλασιάζεται και σε πολλές περιπτώσεις νέα πληροφορία και γνώση δημιουργούνται. Γίνονται χώροι δράσης και δημιουργικότητας. Κινούνται από την παθητική στάση στην ενεργητική.

Οι βιβλιοθήκες αποκτούν καινούργιους χώρους για πολυμέσα, παρακολούθηση υλικού, χώρους για βιντεοπαιχνίδια, δημιουργούν χώρους παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού και ενσωματώνουν τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η εκμάθηση και μόνο των νέων τεχνολογιών με εργαστήρια και σεμινάρια προς τα μέλη της κοινότητας που εξυπηρετούν αποτελεί καινοτόμο δράση.

Όπως ο ίδιος αναφέρει πιο εκτεταμένα στο blog του, οι ιδέες αυτές είναι μόνο μερικές που αγγίζουν την επιφάνεια των αλλαγών που μπορούν να συντελεστούν στις βιβλιοθήκες. Παραμένουν οι ίδιες, οι χώροι που διασταυρώνονται οι ιδέες και οι γνώσεις της ανθρωπότητας με τους ανθρώπους της κάθε κοινότητας. Ο πολυδιάστατος τρόπος καταγραφής της πληροφορίας στην εποχή μας οδηγεί τις βιβλιοθήκες να τροποποιούν τις συλλογές τους και τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους. Χωρίς όμως ποτέ να αγνοείται ο κεντρικός ρόλος που αυτές κατέχουν (ή οφείλουν να κατέχουν) στην κοινότητα που υπηρετούν. Ένας χώρος ασφάλειας για όλους, χωρίς εμπόδια για κανέναν, ένας χώρος που παρέχει πρόσβαση στα έργα της τέχνης και της επιστήμης, καρδιά μιας κοινότητας που αποζητά τους δρόμους για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL