Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ορχάν Παμούκ: "Σκότωσαν την Κωνσταντινούπολή μου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ορχάν Παμούκ: "Σκότωσαν την Κωνσταντινούπολή μου"

Σε κατηγορώ εναντίον του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του συστήματος εξουσίας που απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση εξελίχθηκε η συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “La Stampa” ο Ορχάν Παμούκ, ένας από τους επιφανέστερους συγγραφείς της χώρας, που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, βρέθηκε στο στόχαστρο δικαστικών διώξεων και είδε τα βιβλία του να παραδίδονται στην πυρά από φανατικούς εθνικιστές Γκρίζους Λύκους.

"Δεν αγαπώ την Κωνσταντινούπολη όπως είναι σήμερα, γιατί έχουν καταστραφεί οι αναμνήσεις μου. Σήμερα η πόλη είναι πλουσιότερη, αλλά λιγότερο ελεύθερη. Η οικονομία και η αρχιτεκτονική της άλλαξαν. Τα παλιά σπίτια που αγαπούσα γκρεμίστηκαν. Σκότωσαν την Κωνσταντινούπολη που αγαπούσα" δήλωσε ο Παμούκ, ο οποίος ζει το μεγαλύτερο διάστημα στη Νέα Υόρκη και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. “Ζω για μεγάλα διαστήματα στη Δύση, αλλά η Κωνσταντινούπολη παραμένει το σπίτι μου” είπε, "όπως ένα σπίτι που ανακαινίζεται, αλλά παραμένει δικό σου, όμως η πολιτική ζωή εκεί είναι αφόρητη. Ας μην ξεχνάμε ότι το 50% της Κωνσταντινούπολης ψήφισε κατά του Προέδρου Ερντογάν στις τελευταίες εκλογές, άρα δεν είμαι μόνο εγώ που σκέφτομαι κατ’ αυτό τον τρόπο".

Ο διάσημος Τούρκος συγγραφέας, έργα του οποίου έχουν εκδοθεί σε 36 γλώσσες και σε περισσότερα από 13 εκατομμύρια αντίτυπα, δήλωσε ότι "ζηλεύει" τους Δυτικούς συγγραφείς, καθώς δεν τους κάνουν διαρκώς πολιτικές ερωτήσεις για την πατρίδα τους. Αντίθετα, πρόσθεσε, ο ίδιος δέχεται τόσο πολλές πολιτικές ερωτήσεις στις συνεντεύξεις του, ώστε έχει γίνει "πολιτικός συγγραφέας".

Σχολιάζοντας τις παρομοιώσεις της Κωνσταντινούπολης με σύνορο μεταξύ δύο κόσμων ή με γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ο Παμούκ δήλωσε δηκτικά ότι ο ίδιος δεν θέλει να είναι... γέφυρα. "Πιστεύω ότι το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται στη Δύση. Έτσι ανατράφηκα, με μια αστική εκπαίδευση του κοσμικού κράτους... αλλά σήμερα υπάρχει πολύ λίγη ελευθερία της έκφρασης στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που με λυπεί και με εξοργίζει". Ο Τούρκος συγγραφέας έδωσε τη συνέντευξη με αφορμή την έκδοση στα ιταλικά του βιβλίου του "Κωνσταντινούπολη, οι μνήμες και η πόλη", που πρωτοκυκλοφόρησε στην πατρίδα του το 2003.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL