Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
"Η γλώσσα μας κινδυνεύει από τη φτωχοποίηση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η γλώσσα μας κινδυνεύει από τη φτωχοποίηση"

Στην προσπάθειά του να εκτελέσει τις εντολές να ζήσει και γι’ αυτούς, τις οποίες του έδωσαν σύντροφοί του που εκτελέστηκαν ή σκοτώθηκαν στις μάχες εναντίον των ναζί, απέδωσε την πολυπραγμοσύνη του ο Μανώλης Γλέζος, μιλώντας με φανερή συγκίνηση κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Ακρωνύμια», που εκδόθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Στην παρουσίαση έδωσε το "παρών" και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, καθώς και πλήθος πολιτικών από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, από τους οποίους ο Μ. Γλέζος ζήτησε να προχωρήσουν στη δημιουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

Τα «Ακρωνύμια» αφορούν τους κινδύνους που διατρέχει η ελληνική γλώσσα, με τον Μ. Γλέζο να προειδοποιεί ότι η γλώσσα μας κινδυνεύει από τη φτωχοποίηση, την ξενοποίηση και τη μονοσημαντότητα, ενώ αναρωτήθηκε αν οδηγούμαστε σε μια μηχανική γλώσσα. Η προσπάθεια για την έκδοση του βιβλίου ξεκίνησε όταν πρόεδρος της Βουλής ήταν ο Β. Μεϊμαράκης και ολοκληρώθηκε επί προεδρίας Ν. Βούτση. Μιλώντας στην παρουσίαση, και οι δύο επισήμαναν ότι το πρόσωπο και η διαχρονική δράση του Μ. Γλέζου συμβολίζουν την ανάγκη για συνεννόηση και συνύπαρξη, παρά τις πολιτικές διαφορές.

«Υποστήριξε τη συνύπαρξη»

Ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι το βιβλίο του Μ. Γλέζου είναι μια «γροθιά» στην τρέχουσα υποτίμηση της γλώσσας μας και της αγόρευσης, αλλά και μια παρακίνηση να απομακρυνθούμε από την τηλεοπτική ατάκα και τα tweets. Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι ο Μ. Γλέζος, παρ' ότι στέλεχος της Αριστεράς, υποστήριξε «τη συνύπαρξη και όχι τον διχασμό», αναφέροντας μάλιστα ότι βρέθηκε δίπλα στα φέρετρα τόσο των ηγετών της RAF A. Baader και G. Ensslin, όσο των ηγετών της ελληνικής Δεξιάς Κ. Στεφανόπουλου και Κ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ο Ν. Βούτσης προανήγγειλε «σοβαρές εξελίξεις» τις προσεχείς μέρες σε σχέση με τον φάκελο της Κύπρου, μιλώντας για μια «ελάχιστη επανόρθωση» έναντι της υποχρέωσης που έχει η χώρα μας στους Κύπριους και τους Ελλαδίτες.

«Πρέπει να συνεννοούμαστε»

Ο Β. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε τους αγώνες του Μ. Γλέζου για τη γλώσσα το ίδιο σημαντικούς με τους αγώνες του για την ελευθερία, ενώ, αναφερόμενος στις ιδέες που έχει μοιραστεί μαζί του διαχρονικά ο Μ. Γλέζος, τόνισε ότι αυτό δείχνει ότι, παρά τις πολιτικές διαφορές, «μπορούμε και πρέπει να συνεννοούμαστε». Ο Λ. Βάσσης επισήμανε ότι ο Μ. Γλέζος ικανοποιεί τη ρήση του Δ. Σολωμού για τη γλώσσα και την ελευθερία ως τη μόνη έγνοια.

Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γ. Βότσης, ενώ, εκτός από πλήθος νυν και πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, βουλευτές του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων, ο Π. Βούλγαρης, ο Στ. Ληναίος και πολλοί άλλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL