Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Περί βιβλιοθηκών... διακήρυξη ξανά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... διακήρυξη ξανά

Μάλλον έχει έρθει η εποχή που τα αυτονόητα τίθενται υπό αμφισβήτηση. Όπου η υποκειμενική αλήθεια της μεταμοντέρνας σκέψης είναι ισχυρότερη από την πραγματικότητα. Δυστυχώς η αμφισβήτηση αυτή δεν αφορά μία εις βάθος ανάλυση των δεδομένων και τον λογικό τους αναπροσδιορισμό. Αναφέρονται κυρίως σε μία ρευστή ασχημάτιστη σκέψη, έτοιμη να αποδεχτεί όποια μετα-αλήθεια ταιριάζει στις εκάστοτε προσωπικές προκαταλήψεις. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο οι βιβλιοθηκονόμοι όλου του κόσμου προχωρούν σε μία σειρά διακηρύξεων και δηλώσεων. Είναι ανάγκη να υποστηρίξουμε τα αυτονόητα τελικά.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA) δημοσίευσε ένα κείμενο θέσεων με τον τίτλο: «Οι βιβλιοθήκες διαφυλάσσουν την πολιτιστική κληρονομιά». «Η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις κυβερνήσεις να ενδυναμώσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία και τη διαφύλαξη της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς (στόχος 11.4) καθώς και να εγγυηθούν τη δημόσια πρόσβαση στις πληροφορίες και να προστατέψουν τα θεμελιώδη δικαιώματα σε συμφωνία με τις εθνικές νομοθεσίες και τις διεθνείς συνθήκες (στόχος 16.10).

Τα τεκμήρια σε όλα τα μορφότυπα, συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών, είναι ένα βασικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δουλεύοντας με αυτά, διατηρώντας τα και διαφυλάσσοντάς τα με σκοπό την παροχή πρόσβασης στις επερχόμενες γενεές αποτελούν τον πυρήνα του έργου των βιβλιοθηκών παγκοσμίως. Αυτό το είδος της πολιτιστικής κληρονομιάς διατηρείται σε μία μεγάλη γκάμα βιβλιοθηκών, όπως εθνικές, ακαδημαϊκές, ερευνητικές και δημόσιες.

Η IFLA καλεί τους πολιτικούς παγκοσμίως:

* Να υποστηρίξουν την ένταξη των βιβλιοθηκών σε κάθε παγκόσμιο δείκτη που μετρά τον στόχο 11.4 της Ατζέντα 2030.

* Να αναγνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά των τεκμηρίων ως ουσιώδες τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να εγκαθιδρύσουν συγκεκριμένα σχέδια και χρηματοδότηση για τη διατήρησή της.

* Να αναγνωρίσουν ότι οι βιβλιοθήκες είναι κρίσιμοι εταίροι στη διαφύλαξη αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς και να συμπεριλάβουν τους βιβλιοθηκονόμους σε σχετικές εθνικές και διεθνείς προσπάθειες.

* Να επιτρέψουν στις βιβλιοθήκες να εκπληρώνουν την αποστολή τους στη διαφύλαξη και διατήρηση αυτής της κληρονομιάς εξασφαλίζοντας το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τις δράσεις τους καθώς επίσης και επαρκείς πόρους.

* Να συμπεριλάβουν τις βιβλιοθήκες και άλλους θεσμούς στους σχεδιασμούς για τη μείωση των κινδύνων από καταστροφές και να τους δώσουν την κατάλληλη θέση στα προγράμματα αποκατάστασης».

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, τα αυτονόητα τίθενται υπό κρίση. Όμως ο ανθρώπινος πολιτισμός αναπτύσσεται μόνο όταν η γνώση πατάει πάνω σε άλλη γνώση. Εποχή την εποχή, ιδέα την ιδέα, αμφισβήτηση και αναστοχασμός. Οι βιβλιοθήκες προστατεύουν αυτές τις ιδέες από τη φθορά, τον πόλεμο και τις καταστροφές, από τη λήθη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL