Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης / Νέο ξεκίνημα με διεθνή "αέρα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης / Νέο ξεκίνημα με διεθνή "αέρα"

Θεσσαλονίκη: Πριν από δύο - τρία χρόνια λίγοι θα στοιχημάτιζαν στην επιβίωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ). Όμως ο θεσμός αποδείχθηκε ανθεκτικός στις αντιξοότητες και, χάρη στις προσπάθειες των διοργανωτών και των ανθρώπων του βιβλίου, η φετινή 14η διοργάνωση όχι μόνο είναι απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος, αλλά είναι και μία από τις πλέον λαμπρές.

Την 14η ΔΕΒΘ θα εγκαινιάσει αύριο, στις 8 το βράδυ, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ενώ, σύμφωνα με όσα τόνισαν χθες στη σχετική συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές της, η φετινή διοργάνωση ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στο βιβλίο και τις τέχνες και «ζουμάρει» στον ευρωπαϊκό Νότο. Επίσης δίνεται περισσότερη έμφαση στο «διεθνές» προφίλ της, αφού από αύριο και μέχρι την Κυριακή θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη πάνω από 30 γνωστοί ξένοι συγγραφείς και για πρώτη φορά θα φιλοξενήσει εκδοτικούς οίκους, όπως και λογοτεχνικούς πράκτορες του εξωτερικού.

Χωρίς οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα

Τα οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα που ταλαιπώρησαν τη διοργάνωση τα προηγούμενα χρόνια ξεπεράστηκαν και οι διοργανωτές δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους. Έκαναν λόγο μάλιστα για νέο και ελπιδοφόρο ξεκίνημα της ΔΕΒΘ, η οποία θα χρηματοδοτείται για τρία ακόμη χρόνια από το ΕΣΠΑ. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo Τάσος Τζήκας, δίνοντας την «ταυτότητα» της φετινής διοργάνωσης, τόνισε ότι συμμετέχουν πάνω από 270 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κατά τη διάρκεια θα πραγματοποιηθούν 430 εκδηλώσεις, όταν πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί 278. Σε αυτές εντάσσονται παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές συναντήσεις, θεατρικά δρώμενα, εργαστήρια και προβολές ταινιών, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ομιλητών.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος εκπροσώπησε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), μίλησε για τις μεγάλες θεματικές ενότητες της έκθεσης που συνδέονται με τους τρεις σταθερούς άξονες πάνω στους οποίους, κάθε χρόνο, αναπτύσσεται η θεματολογία της ΔΕΒΘ. Στον άξονα «χρόνος» εντάσσονται τα αφιερώματα για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και το αφιέρωμα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση». Στον άξονα «τόπος» το αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και οι «Συναντήσεις στους δρόμους του Μεταξιού της 14ης ΔΕΒΘ». Το προσφυγικό ζήτημα θα προσεγγιστεί με άξονα το «Μοιραζόμαστε βιβλία - μοιραζόμαστε πατρίδες» και στον θεματικό άξονα «σχέσεις» εντάσσεται το Φεστιβάλ Μετάφρασης, που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ.

Η Θεσσαλονίκη στηρίζει

Εκτός από τη Helexpo ΔΕΘ και το ΙΕΠ, συνδιοργανωτής είναι και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου τόνισε ότι η ΔΕΒΘ βγάζει την πόλη από την εσωστρέφεια και, ως εικαστικός, δεν παρέλειψε να σχολιάσει θετικά την επιχειρούμενη σύνδεση του βιβλίου με τις τέχνες. Ο υπεύθυνος σχεδιασμού και υλοποίησης της έκθεσης, Μανώλης Πιμπλής, επισήμανε ότι θα γίνει προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δικτύου επαφών ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους εκδότες.

Ανάμεσα στους χορηγούς της έκθεσης είναι η Αττικό Μετρό. Ο πρόεδρός της Γιάννης Μυλόπουλος σημείωσε πως στόχος είναι να καταδειχθεί ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί και θα αποτελέσει σημείο συνάντησης του πολιτισμού με την τεχνολογία, όπως συγκεκριμένα θα γίνει στους σταθμούς «Βενιζέλου» και «Αγία Σοφία» του μετρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL