Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Περί βιβλιοθηκών... κάθε μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... κάθε μέρα

Γράφουμε σε αυτή εδώ τη στήλη, κάθε Κυριακή, περί βιβλιοθηκών. Γιατί όμως να ασχολούμαστε τόσο εντατικά με αυτές; Τι διαφοροποιεί τους θεσμούς αυτούς από άλλους θεσμούς παιδείας και πολιτισμού; Γιατί αυτή η επιμονή με τις βιβλιοθήκες; Μία σειρά από άλλους, αναγκαίους πάντα, θεσμούς προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο τα αγαθά αυτά. Σχολεία, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, πινακοθήκες, θέατρα και πόσοι άλλοι θεσμοί θεραπεύουν με τον τρόπο του ο καθένας μία ανθρώπινη ανάγκη, υποστηρίζουν ένα κοινωνικό δικαίωμα, θεμελιώνουν γνώσεις και αξίες. Τί είναι λοιπόν το ιδιαίτερο με τις βιβλιοθήκες;

Οι βιβλιοθήκες λοιπόν, καταρχήν, επιτελούν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη και κοινωνική ιστορία. Συγκεντρώνουν την καταγεγραμμένη γνώση. Αυτόν τον ρόλο των παίζουν πολλές δεκάδες αιώνες τώρα. Από τους αρχαιότερους θεσμούς που συνεχίζουν και υπάρχουν, χωρίς διακοπή, με τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Επιπλέον δεν σωρεύουν αυτή τη γνώση απλά και μόνο για να την αποθηκεύσουν. Λειτουργούν ως μεσάζοντες, διασπείρουν τη γνώση σε περισσότερους ανθρώπους και μέσω αυτής της λειτουργίας τους ωθούν προς νέα επιστημονική γνώση ή καλλιτεχνική δημιουργία. Πυροδοτούν το μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων να προχωρήσουν ένα βήμα ακόμα μπροστά, ένα βήμα ακόμα πιο μακριά, συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στην κίνηση της Ιστορίας.

Είναι γεγονός ότι η ανθρώπινη πρόοδος έρχεται όχι με άλματα και τομές, αλλά στρώμα το στρώμα, πάνω στο ιστορικό υπόβαθρο, γεγονός το γεγονός, γνώση τη γνώση, αθροιστικά και πολλαπλασιαστικά. Τα βιβλία είναι οι καταλύτες της Ιστορίας, καθώς μεταφέρουν πάνω και πέρα από τις γενιές την ανθρώπινη δημιουργία επιτρέποντας έτσι τον αναστοχασμό και τη δημιουργική απελευθέρωση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το τυπωμένο βιβλίο είναι αυτό που εισάγει οριστικά τη σύγχρονη εποχή μας. Μετά την εφεύρεση του Γουτεμβέργιου ο κόσμος δεν είναι πια ίδιος. Και ο φυσικός χώρος όπου τα βιβλία συνομιλούν με τους ανθρώπους είναι οι βιβλιοθήκες: δημόσιες ή ιδιωτικές, πανεπιστημιακές ή άλλες.

Ο ρόλος αυτός των βιβλιοθηκών, ειδικά στην εποχή του εφήμερου ψηφιακού μας πολιτισμού, παραμένει αναλλοίωτος. Επιπλέον, στη σημερινή εποχή, οι βιβλιοθήκες προσφέρουν παντού στον κόσμο τις υπηρεσίες τους προς όλους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό και κυρίως χωρίς κανένα κόστος για τον πολίτη.

Είναι η κατάκτηση της δημοκρατικής κοινωνίας να παρέχει πρόσβαση στην πληροφορία προς όλους, να στηρίζει τις δομές αυτές που συνεισφέρουν στην περαιτέρω εδραίωσή της, καθώς και στην οικονομική και επιστημονική της ανάπτυξη. Προσφέροντας και άλλες υπηρεσίες, όπως ο γραμματισμός, η διά βίου μάθηση, η φιλαναγνωσία κ.λπ., οι βιβλιοθήκες σήμερα αποτελούν μοναδικούς θεσμούς που επιστρέφουν στην κοινωνία πολλαπλάσια οφέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL