Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
"Ακύμαντοι" στα κύματα της Ιστορίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ακύμαντοι" στα κύματα της Ιστορίας

Τέσσερις ιστορίες ζωής υπό τον αστερισμό του Αιγόκερω, τέσσερις φίλοι γεννημένοι τον πρώτο μήνα τού μόλις μετεμφυλιακού 1949, τέσσερις ήρωες μπλεγμένοι στα δίκτυα της Ιστορίας μέχρι το Καστελόριζο και το 2010. Έτσι πλέκει το μυθιστόρημά του ο Νίκος Σκορίνης, μέσα “σε δρόμους νέους και παλιούς που διασταυρώνονται”, με “τη μια γενιά να τζογάρει το μέλλον της επόμενης”.

Αυτά ήταν τα λόγια της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη για τους “Ακύμαντους”, το νέο μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Λιβάνη που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στον φωτισμένο κήπο του Βυζαντινού Μουσείου. Ανάμεσα στους πολλούς ανθρώπους που τίμησαν τον Νίκο Σκορίνη, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Παναγιώτης Κουρουμπλής, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Βίτσας, Πέτη Πέρκα, Φωτεινή Κούβελα, Ράνια Σβίγκου, Κώστας Ζαχαριάδης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, αλλά και ο τέως πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης.

Ποιοι είναι οι "Ακύμαντοι"; "Οι αδιάφοροι, ένα εγώ που μολύνει το εμείς" κατά τον Θάνο Σιαφάκα, τον δημοσιογράφο που συντόνισε τη βραδιά. Το ένα από τα δύο βιβλία που έγραψε ο Ν. Σκορίνης, αυτό που, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, αποφάσισε να εκδόσει, είναι μια “τοιχογραφία της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της Ελλάδας την τελευταία 15ετία”, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα Μνημόνια, κατά την παρατήρηση του υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη.

Σου δίνει “τη δυνατότητα να αυτοξεναγηθείς, να πεις πράγματα για τον εαυτό σου”, όπως είπε ο βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης. Μιλώντας για τον εαυτό του -κι ας διαφωνούσε για τα αυτοβιογραφικά στοιχεία στο βιβλίο- ο Ν. Σκορίνης παραδέχθηκε ότι, ξεκινώντας τον Απρίλη του 2015, όταν ήταν όλα τόσο αμφίβολα, "έπεφτα το βράδυ Αριστερός και ξυπνούσα το πρωί δεξιός”. Και εξομολογήθηκε ότι έγινε "λίγο καλύτερος άνθρωπος".

Ένα βιβλίο τοποθετημένο στην εποχή του, γεμάτο από τα κύματα της 60ετίας, που “δεν σου δίνει χρόνο, σε βάζει σε μια αναγνωστική θερμοκρασία, σε φέρνει στο κλίμα του”, όπως είπε ο Δ. Σεβαστάκης, οι "Ακύμαντοι" κυκλοφόρησαν γρήγορα αυτό το καλοκαίρι, αφού... “επιλέξαμε να το βγάλουμε γρήγορα, για να μην κάνει ο Τσίπρας κανένα δημοψήφισμα” όπως είπε χαριτολογώντας ο Νίκος Σκορίνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL