Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Υπέρ της ενιαίας τιμής βιβλίου / Πυρ ομαδόν κατά Μανδραβέλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπέρ της ενιαίας τιμής βιβλίου / Πυρ ομαδόν κατά Μανδραβέλη

Οι "Τρεις Τετάρτες για το βιβλίο" του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τις οποίες γίνεται εμφανής ο πρωτεύων ρόλος που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στον κρίσιμο χώρο του βιβλίου για τη χάραξη της πολιτιστικής της πολιτικής, φαίνεται πως προκαλούν παράλληλες δράσεις, όπως η χθεσινή εκδήλωση που οργάνωσε το βιβλιοπωλείο "Ιανός" για την Ενιαία Τιμή του Βιβλίου, με ομιλητές τους Πάσχο Μανδραβέλη, Τάκη Θεοδωρόπουλο και Στέφανο Πατάκη και συντονίστρια την Όλγα Τρέμη.

Οι εκπρόσωποι του χώρου του βιβλίου κατέρριψαν την επιχειρηματολογία του Πάσχου Μανδραβέλη, του μοναδικού που υποστήριξε την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου, με το επιχείρημα ότι είναι υπέρ της ελευθερίας της αγοράς, για να λάβει την απάντηση από τον Στέφανο Πατάκη: "Και εμείς είμαστε υπέρ της ελευθερίας, μόνο που δεν την βλέπουμε οικονομικά". Επεσήμανε μάλιστα ότι οι εκδότες δεν είναι συντεχνία, όπως τους κατηγόρησε, αντιθέτως αγωνίζονται σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες να διατηρήσουν χαμηλές τιμές στο ποιοτικό βιβλίο, προσθέτοντας μάλιστα ότι "ακόμη και αυτοί που πιστεύουν στον νεοφιλελευθερισμό βάζουν όρια".

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε σαφές ότι: "Αν μπούμε στη λογική της πλήρους απελευθέρωσης στην τιμή του βιβλίου, θα κάνουμε άλλη μία ζούγκλα στη χώρα", σε μια χώρα μάλιστα που η αγορά της λειτουργεί με καρτέλ και δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε τα βασικά αγαθά σε χαμηλές τιμές για τους πολίτες της. "Η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα οδηγήσει σε μια ελιτίστικη λογική που θα κάνει το βιβλίο απαγορευτικό για τους περισσότερους".

"Απερίσκεπτη" χαρακτήρισε ο Τάκης Θεοδωρόπουλος την απόφαση κατάργησης του νόμου για την Ενιαία Τιμή του Βιβλίου. Επεσήμανε επίσης ότι η αύξηση του αναγνωστικού κοινού στην Ελλάδα δεν είναι θέμα τιμής, είναι θέμα εκπαίδευσης, όπως συμβαίνει αντίστοιχα σε Γαλλία και Γερμανία.

Ο Π. Μάρκαρης μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στο εξωτερικό στην αγορά του βιβλίου, κάνοντας σαφή την αντιδιαστολή ανάμεσα στις χώρες που απελευθερώθηκε πλήρως η τιμή του. Στην Αγγλία, είπε, το βιβλίο πωλείται μόνο στα σούπερ μάρκετ, ενώ αντιθέτως στη Γαλλία και τη Γερμανία τα μικρά βιβλιοπωλεία σφύζουν από ζωή διατηρώντας τη σχέση συγγραφέα - βιβλιοπώλη - αναγνώστη ανοιχτή και αμφίδρομη.

Εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού, τόσο ο σύμβουλος του υπουργού Δημοσθένης Δαβέττας όσο και ο Φώτης Απέργης, οι οποίοι παρίσταντο κάτω από τη σθεναρή υπεράσπιση από τον κόσμο των γραμμάτων και του πολιτισμού της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου, δεσμεύτηκαν πως θα εισηγηθούν να διασφαλιστεί η διατήρησή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL