Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / Ανιχνεύοντας μια ριζοσπαστική πολιτική για το βιβλίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / Ανιχνεύοντας μια ριζοσπαστική πολιτική για το βιβλίο

Ο χώρος του πολιτισμού βιώνει με ιδιαίτερη ένταση τις συνέπειες της κρίσης, εξαιτίας τόσο παλαιών παθογενειών όσο και της σημερινής καταστροφικής πολιτικής που ασκείται, καθώς πλέον αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις σαν πολυτέλεια, ένα "περιττό" έξοδο που ελαφρά τη καρδία περικόπτεται. Έτσι είναι αναγκασμένος να παρουσιάζει την εικόνα φτωχού συγγενή που ζει από την ελεημοσύνη των κρατικών ταμείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κόσμος του βιβλίου δέχεται τον τελευταίο καιρό πολλαπλές επιθέσεις, από το οριστικό κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ έως την επικείμενη κατάργηση της ενιαίας τιμής. Ωστόσο, τα προβλήματα στον χώρο του βιβλίου είναι πολύ περισσότερα και, με γνώμονα αυτή τη διαπίστωση, το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αφιερώνει "Τρεις Τετάρτες για το βιβλίο", επιδιώκοντας να φέρει το θέμα στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, επιδιώκοντας τη διατύπωση αρχών και προτάσεων για μια νέα, ριζοσπαστική πολιτική βιβλίου, που θα το μετατρέψει σε μοχλό  κοινωνικής και πολιτιστικής ανασυγκρότησης.

Σε αυτές τις συζητήσεις συμμετέχουν ειδικοί και άνθρωποι από τον χώρο του βιβλίου, συγγραφείς κ.ά., με έργο, δράση και κύρος, αλλά κυρίως με βαθιά γνώση και άποψη. Έτσι, αύριο, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, διοργανώνεται η δεύτερη κατά σειράν συζήτηση, με θέμα της τις «Δημόσιες Βιβλιοθήκες: χώρος συνάντησης και διαπαιδαγώγησης αναγνωστών». Ο διάλογος θα επικεντρωθεί σε έναν από τους σημαντικότερους άξονες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: Στην ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Δικτύου Βιβλιοθηκών, που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση στο βιβλίο σε όλους, θα καταφέρει να δημιουργήσει κουλτούρα δανεισμού βιβλίου και να καταστήσει το βιβλίο και την ανάγνωση ελκυστικά, με στόχο να γίνει η βιβλιοθήκη κέντρο εκπαίδευσης, ενημέρωσης, ανάπτυξης για την κάθε κοινότητα.

Παράλληλα, οι ομιλητές θα αναφερθούν και στις σχέσεις των δημόσιων βιβλιοθηκών με τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τα ζητήματα που θέτουν οι νέες συνθήκες, καθώς και στο ψηφιακό βιβλίο, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες.

Ομιλητές στην αυριανή εκδήλωση θα είναι οι Βασίλης Αλεξάκης, Γιώργος Γλωσσιώτης, Θόδωρος Γρηγοριάδης, Κώστας Καραβίδας, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Άρης Μαραγκόπουλος και Αφροδίτη Φράγκου, ενώ θα χαιρετίσει η βουλεύτρια Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, υπεύθυνη για θέματα πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τέλος, ο κύκλος "Τρεις Τετάρτες για το βιβλίο" θα ολοκληρωθεί στις 5 Φεβρουαρίου, με θέμα συζήτησης τους «Εργαζόμενους στον χώρο του βιβλίου και την εκδοτική αγορά», με τη συμμετοχή των Ρέας Γαλανάκη, Νίκου Λαμπρόπουλου, Θόδωρου Παρασκευόπουλου, Μιχάλη Σπουρδαλάκη, Θωμά Τσαλαπάτη κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL