Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ο Αλέν Μπαντιού στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέν Μπαντιού στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα και για ένα τριήμερο ο Γάλλος φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού, προκειμένου να δώσει μια σειρά διαλέξεων. Σήμερα το απόγευμα (6.30 μ.μ.) θα μιλήσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα "Το Συμπόσιο του Πλάτωνα στη σύγχρονη φιλοσοφία", στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων του προγράμματος "Ελλάς Γαλλία συμμαχία 2014".

Την Παρασκευή θα βρεθεί στο Αμφιθέατρο Δρακόπουλου, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου, προκειμένου να δώσει διάλεξη με θέμα "Ο Λακάν και η αντι-φιλοσοφία" (7.00 μ.μ.), ενώ το Σάββατο ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος, με την ιδιότητα του πολιτικού στοχαστή πλέον (αν μπορεί κανείς να διαχωρίσει τις δύο αυτές ιδιότητες) θα μιλήσει με θέμα «Η πολιτική και η κρίση», σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το περιοδικό "αληthεια", τη δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη, την Αριστερή Ενότητα Νομικής και τη στήριξη του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς, στη Νομική Σχολή της Αθήνας, στις 7.00 μ.μ.

Ο Αλέν Μπαντιού γεννήθηκε το 1937 στο Μαρόκο. Ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 δημοσιεύοντας μυθιστορήματα και στη συνέχεια εγκατέλειψε τη μυθοπλασία για να αφοσιωθεί στη λογική και τη φιλοσοφία, ενώ ταυτόχρονα μεγάλο μέρος της κριτικής σκέψης και δράσης του κατέλαβε η πολιτική. Συμμετέχει ενεργά στον Μάη του '68, γοητεύεται από τη μαοϊκή Κίνα, ασχολείται με το εργατικό κίνημα.

Το φιλοσοφικό έργο του, που είναι δομημένο πάνω σε τέσσερις θεμελιώδεις συνθήκες, τον έρωτα, την τέχνη, την επιστήμη και την πολιτική, συμπυκνώνεται στο βιβλίο του L'etre et l'evenement, που κυκλοφόρησε το 1988. Ο Μπαντιού δίδαξε επί τριάντα χρόνια στο Πανεπιστήμιο Paris-VIII, ενώ σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της Ecole Normale Superieure.

Παράλληλα ασχολείται ενεργά με το θέατρο, γράφοντας δοκίμια αλλά και θεατρικά έργα. Ο Aντουάν Βιτέζ σκηνοθέτησε το έργο του Echarpe rouge, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την Comedie de Reims. Τον Νοέμβριο του 2013 παρουσιάστηκε στο Τheatre des Amandiers της Nαντέρ δραματοποιημένο το δοκίμιό του Η Πολιτεία του Πλάτωνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL