Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Περί βιβλιοθηκών... υπηρεσίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... υπηρεσίες

Θα συνεχίσουμε αυτή την εβδομάδα την περιδιάβασή μας σε υπηρεσίες λαϊκών βιβλιοθηκών άλλων χωρών. Αυτή τη φορά θα πάμε στο Έντμοντον του Καναδά. Μια πόλη στο κέντρο της χώρας, με περίπου 1.000.000 κατοίκους. Η δημοτική βιβλιοθήκη βρίσκεται σε 21 σημεία στη γεωγραφία της πόλης, καλύπτοντας έτσι το σύνολο του πληθυσμού της.

Χωρίζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες της σε ηλικιακές κατηγορίες (ενήλικοι, έφηβοι, παιδιά 6-12 ετών και παιδιά 0-5 ετών). Επιπλέον έχει κατηγορίες για εκπαιδευτικούς, καθηγητές αγγλικής γλώσσας, ιθαγενείς κατοίκους, για όσους ψάχνουν εργασία και για νέους κατοίκους της πόλης. Η βιβλιοθήκη διαθέτει οχήματα με τα οποία μεταφέρει τις υπηρεσίες της, δημιουργώντας στιγμιαίες βιβλιοθήκες, σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, σχολεία, εγκαταστάσεις του δήμου, αθλητικά κέντρα αλλά και επιχειρήσεις, όπου τα οχήματα αυτά λειτουργούν ως παραρτήματά της, παρέχοντας ένα μεγάλο σύνολο των υπηρεσιών της, όπως δανεισμούς και επιστροφές υλικού, πρόσβαση στο δίκτυο, ρομποτική και άλλα προγράμματα.

Διαθέτει ειδικές συλλογές και σχετικές τεχνολογίες για να υποστηρίξει άτομα με αναπηρία, ανθρώπους που βρίσκονται στα σπίτια τους καθώς και ηλικιωμένους. Διαθέτει σε όλα τα παραρτήματά της χώρους δημιουργίας, όπου οι χρήστες της μπορούν να βρεθούν με άλλους ανθρώπους και να υλοποιήσουν δημιουργικές ιδέες τους σχετικές με την τεχνολογία, τη μουσική, τα εικαστικά κ.ά. Έχει δε ιδιαίτερο πρόγραμμα για τους αστέγους, παρέχοντας ένα ιδιαίτερο φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον σε μία από της γειτονιές της πόλης. Η βιβλιοθήκη παρέχει και ιδιαίτερες υπηρεσίες σε συγγραφείς που μένουν στο Έντμοντον, όπως επιμέλεια χειρογράφων, δημόσιες αναγνώσεις και συζητήσεις, επαφές με την κοινότητα των συγγραφέων.

Στην ιστοσελίδα της έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ερωταποκρίσεων, σχετικών με όλες τις λειτουργίες της, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων αντίδρασης στην Covid-19. Παρακολουθεί το σύνολο των ΜΜΕ της περιοχής και παρέχει πρόσβαση στους χρήστες της.

Πολύ σύντομα και απλά περιγράψαμε το εύρος των υπηρεσιών που παρέχει μια δημοτική βιβλιοθήκη στη μακρινή χώρα του Καναδά. Μακρινή χώρα όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους πολίτες της. Εγγύηση της δημοκρατίας η βιβλιοθήκη, κατά πολλούς συγγραφείς και πολιτικούς, είναι αυτή που παρέχει το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην πρόσβαση στα έργα λόγου και τέχνης, δωρεάν, για όλους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Δεν παρουσιάζουμε αναλυτικά καμία από τις υπηρεσίες της, θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χώρο στην εφημερίδα.

Αυτό που θέλαμε να δείξουμε είναι ότι όταν ένα κράτος επενδύει στην πληροφόρηση, στην Παιδεία και τον πολιτισμό, το κάνει με τρόπο λειτουργικό και προς όφελος του συνόλου των διαμενόντων σε αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL