Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Περί βιβλιοθηκών... ανάγκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... ανάγκη

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης στις 6 Μαΐου εξέδωσε συστάσεις σχετικά με την επαναλειτουργία των βιβλιοθηκών όλων των τύπων. Συστάσεις που αφορούν στην υγεία και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των επισκεπτών, ούτως ώστε οι βιβλιοθήκες να ανοίξουν στο κοινό και να προσφέρουν μέρος από τις υπηρεσίες τους. Οι συστάσεις αυτές έχουν αποσταλεί στον ΕΟΔΥ και όλοι οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν την υιοθέτησή τους.

Ακόμα και στις μέρες που χαλαρώσανε τα μέτρα περιορισμού, ο χρόνος που περνάει κανείς σπίτι του είναι σημαντικά περισσότερος από ό,τι πριν ξεκινήσει η καραντίνα. Τον χρόνο αυτό πολλοί επιθυμούν να τον χρησιμοποιήσουν για να ασχοληθούν με πράγματα που λίγο καιρό πριν, λόγω της καθημερινότητας, δεν μπορούσαν. Μεταξύ αυτών των πραγμάτων είναι και η ανάγνωση.

Οι βιβλιοθήκες μπορούν και οφείλουν να ενισχύσουν αυτή τη συνήθεια και να υποστηρίξουν το κοινό τους παρέχοντάς τους βιβλία για ανάγνωση. Αρκεί να ανοίξουν. Ήδη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να ανοίγουν τις βιβλιοθήκες για το κοινό, θεωρώντας ότι η λειτουργία τους βοηθά την κοινότητα σε μια σειρά ζητήματα που σχετίζονται με την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Επιπλέον, και ειδικά για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες της χώρας, και καθώς η περίοδος της εξεταστικής πλησιάζει, η ανάγκη των φοιτητών και των διδασκόντων για πρόσβαση στην πληροφορία είναι επιτακτική. Οι λύσεις που έχουν βρεθεί για την υποστήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας με απομακρυσμένη πρόσβαση σε διάφορες ψηφιακές βάσεις δεδομένων είναι σημαντικές, αλλά δυστυχώς δεν επαρκούν. Χρειάζεται η πρόσβαση σε υλικό που βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοθηκών.

Η διαδικασία επαναλειτουργίας των βιβλιοθηκών είναι λοιπόν επιβεβλημένη. Με σωστή διαβούλευση μεταξύ των αρμοδίων φορέων μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Η καθυστέρηση στο άνοιγμα των βιβλιοθηκών αντικατοπτρίζει τη θέση που αυτές κατέχουν στις ιεραρχήσεις των κυβερνώντων. Και συνδυάζοντας το μη άνοιγμα των βιβλιοθηκών με τις αποφάσεις που ελήφθησαν (ή δεν ελήφθησαν) για το σύνολο των πολιτιστικών υποδομών της χώρας, οι μέρες της χαλάρωσης των μέτρων απομόνωσης φαντάζουν δύσκολες.

Δεν αρκεί ο ήλιος αυτής της χώρας για να υπάρξει ανατροπή της βαθιάς ψυχολογικής πίεσης που δέχονται οι κάτοικοί της. Χρειάζεται η πολιτεία να υποστηρίξει όλους αυτούς τους θεσμούς που παρέχουν αισθήματα ασφάλειας και χαράς.

Οι προτάσεις τις βιβλιοθηκονομικής κοινότητας της χώρας είναι διαθέσιμες. Με μια γρήγορη και γόνιμη κουβέντα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα και η πολιτεία να προσφέρει στους πολίτες της πρόσβαση στα αγαθά της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού και της πληροφόρησης. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, ζήτημα κοινού νου είναι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL