Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Περί βιβλιοθηκών... και πολιτικών βιβλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και πολιτικών βιβλίου

Στις αρχές του Απριλίου οι ΕΝΕΛΒΙ, ΣΕΒΑ και ΣΕΕΒΙ, σύσσωμος ο εκδοτικός χώρος της Ελλάδας δηλαδή, απέστειλαν επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το περιεχόμενο της επιστολής αφορούσε προτάσεις τους για την ενίσχυση του κλάδου και του ελληνικού βιβλίου γενικότερα.

Διάφορες και ενδιαφέρουσες οι προτάσεις που κάνουν, όμως θα σταθούμε σε δύο εξ αυτών. Στην επιστολή τους, λοιπόν, ζητούν:

1. «Τον εκσυγχρονισμό των βιβλιοθηκών με εφαρμογή δανεισμού από το σπίτι: επιλογή και παραγγελία τίτλων ηλεκτρονικά, παράδοση και επιστροφή με κούριερ, με ελάχιστη επιβάρυνση του αναγνώστη».

2. «Την αγορά μεγάλου αριθμού ελληνικών και μεταφρασμένων τίτλων βιβλίων από δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες με τη δυνατότητα του εξ αποστάσεως δανεισμού για τους αναγνώστες. Με τον τρόπο αυτόν θα υποστηριχθούν οι εκδότες, οι τυπογράφοι, οι βιβλιοδέτες και οι Έλληνες συγγραφείς με τα δικαιώματα που θα εισπράξουν".

Ταυτόχρονα επανέρχονται στο ζήτημα για "την επίλυση επιτέλους του κεφαλαιώδους θέματος του δημόσιου δανεισμού, κυρίως για να ενισχυθούν οι συγγραφείς που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη λόγω των συνθηκών".

Η ενίσχυση του προϋπολογισμού των λαϊκών βιβλιοθηκών της χώρας είναι ανάγκη χρόνων. Ισχυροί προϋπολογισμοί για αγορά βιβλίων, σε συνεργασία με τα κατά τόπους βιβλιοπωλεία, θα ενίσχυε την αγορά βιβλίου σε πολύ μεγάλο βαθμό, πάγια και διαρκώς κάθε έτος, και θα αποτελούσε οικονομική ενίσχυση του κλάδου του βιβλίου, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Αν, δηλαδή, τα προηγούμενα χρόνια είχε απαιτηθεί οι βιβλιοθήκες να έχουν ικανοποιητικούς προϋπολογισμούς για την αγορά υλικού, δεν θα βρισκόμασταν τώρα στη θέση αυτή. Οι εκδοτικές και εμπορικές επιχειρήσεις θα είχαν ένα μόνιμο ετήσιο έσοδο. Από τη μία πλευρά είναι θετικό πως έστω και αργά η πλειονότητα του εκδοτικού κόσμου αντιλήφθηκε την ανάγκη αυτή και τον ρόλο που μπορούν οι βιβλιοθήκες να παίξουν στην εμπορική αλυσίδα του βιβλίου.

Ευελπιστούμε η κρίση αυτή να γίνει αφορμή για ανάληψη δράσεων σχετικά με την ενίσχυση των βιβλιοθηκών. Επιπρόσθετα, σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αναφύεται και ο ρόλος των σχολικών βιβλιοθηκών τόσο στην πραγματοποίηση προγραμμάτων απομακρυσμένης εκπαίδευσης όσο και στο ζήτημα που αφορά τους εκδότες και τους βιβλιοπώλες, την αγορά του βιβλίου δηλαδή.

Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν μπορούμε να γίνουμε μάρτυρες παρελθοντικών τακτικών, όπου κεντρικά το κράτος αγόραζε βιβλία με ποσοστώσεις από τους εκδότες για τη δημιουργία σχολικών βιβλιοθηκών, ανεξάρτητα από το αν αυτά τα βιβλία ήταν χρήσιμα για την εκπαίδευση ή για τα σχολεία όλης της χώρας.

Αν πραγματοποιηθεί δράση για την αγορά βιβλίων, πρέπει οι βιβλιοθήκες μόνες τους να αποφασίσουν ποιους τίτλους θέλουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL