Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Βραβεία Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου εν μέσω πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραβεία Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου εν μέσω πανδημίας

Καθιερωμένος ετήσιος θεσμός τα βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ανακοινώθηκαν και φέτος, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, στις 2 Απριλίου, υπό τη σκιά των πρωτοφανών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Το βραβείο σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά απονέμεται στην Άννα Κοντολέων για το βιβλίο «Όττο»από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Το βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου για την εικονογράφηση και για το κείμενο απονέμεται στις Κέλλυ Ματαθία-Κόβο και Λίλη Λαμπρέλλη για το «Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;» από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το βραβείο σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου απονέμεται στον Γιώργο Παναγιωτάκη για το «Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι» των εκδόσεων Πατάκη. Το βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου απονέμεται στην Ελένη Τασοπούλου για «Το λουζεράκι» από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το Βραβείο σε συγγραφέα βιβλίου γνώσεων για παιδιά απονέμεται στη Ροδούλα Παππά για το «Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο και οι συνέπειες για το περιβάλλον μας» των εκδόσεων Νεφέλη, ενώ το βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά για παιδιά ή νέους απονέμεται στους Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Κορνιλία Φουνκέ και Άννα Κοντολέων για το «Ο λαβύρινθος του Πάνα» από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Τέλος, το βραβείο σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους απονέμεται στη Μελίνα Σιδηροπούλου για το «Ήλιος με μουστάκια» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και το βραβείο εικονογράφησης βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους στον Δημήτρη Φουσέκη για «Το χαμόγελο της γάτας» του Νικόλα Ρώσση από τις εκδόσεις Πατάκη.

Τα μουσεία πρωτοτυπούν

Το MOMus, μετέχοντας στο διεθνές κίνημα Slow Art Day, προτείνει σήμερα και αύριο μια διαφορετική εμπειρία της σχέσης τέχνης και χρόνου καλώντας διαδικτυακά το κοινό να αφιερωθεί στη βραδεία θέαση της τέχνης, παρακολουθώντας της με ρυθμούς... χελώνας. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, που είναι δωρεάν, θα έχουν τον χρόνο να μελετήσουν πέντε έργα τέχνης κοιτάζοντας το καθένα για τουλάχιστον δέκα λεπτά, ανακαλύπτοντας ακόμη και την πιο μικρή λεπτομέρεια και «διαβάζοντάς» το με τον δικό τους τρόπο. Στη συνέχεια, θα συναντηθούν διαδικτυακά για να συζητήσουν την εμπειρία τους.

Ανέκδοτα για τον κορωνοϊό

Το Εθνογραφικό Μουσείο Σλοβενίας ξεκίνησε να συλλέγει ανέκδοτα με πρωταγωνιστή τον κορωνοϊό, επιχειρώντας μ' αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει ένα «εγχειρίδιο» αισιοδοξίας και ελπίδας. Τα ανέκδοτα «αλιεύονται» από το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη σύμφωνη γνώμη των δημιουργών τους και, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα αποτελέσουν υλικό μιας έκδοσης του μουσείου.

Έτοιμες οι πρώτες ταινίες

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι το πρώτο μέρος του project «Χώροι», εμπνευσμένο από το βιβλίο «Χορείες χώρων» του Ζορζ Περέκ, ολοκληρώθηκε και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κανάλι YouTube του φεστιβάλ (https://www.youtube.com/watch?v=hLyV-YuEjU8), ενώ το project διευρύνεται με δεκαπέντε σημαντικούς σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο.

Πρεμιέρα με "Λούλου"

Με μια όπερα - ορόσημο του 20ού αιώνα, τη «Λούλου» του Άλμπαν Μπεργκ, κάνει πρεμιέρα απόψε, στις 9 μ.μ., ο κύκλος διαδικτυακών αναμεταδόσεων «Μένουμε σπίτι - Βλέπουμε Μέγαρο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL