Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Περί βιβλιοθηκών... και προσπαθειών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και προσπαθειών

Γράψαμε στα δύο προηγούμενα σημειώματα για τις δράσεις των ελληνικών και όχι μόνο βιβλιοθηκών μέσα στην περίοδο της κοινωνικής απομόνωσης και της πανδημίας. Ήδη, ολοένα και περισσότερες βιβλιοθήκες έχουν αρχίσει να υλοποιούν δράσεις και έργα σχετικά με την απομακρυσμένη υποστήριξη του κοινού τους. Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες με την υποστήριξη της απομακρυσμένης διδασκαλίας, με την κάλυψη πληροφοριακών αναγκών φοιτητών που συγγράφουν εργασίες, με τη συγκέντρωση και αναδημοσίευση πληροφόρησης σχετικά με την επιδημία κ.ά. Όμοια και οι ειδικές βιβλιοθήκες αλλά και οι λαϊκές. Προσπαθούν να εμπλουτίσουν τις υπηρεσίες τους για να προσφέρουν στους ανθρώπους που απαρτίζουν την κοινότητά τους μια πληθώρα υποστηρικτικών δράσεων.

Όλοι μας αυτές τις μέρες, μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε η ασθένεια και τα μέτρα που ακολούθησαν, προσπαθούμε να οργανώσουμε τη ζωή μας στην απομόνωση του σπιτιού μας. Κατά μόνας, αν το σπίτι απαρτίζεται από ένα μέλος ή με παρέα, ανάλογα το σπιτικό του καθενός. Και είναι σημαντικό για όλους μας να μπορούμε μέσω της τεχνολογίας να βρούμε αυτά που έχουμε ανάγκη. Εδώ εδράζεται και η σημασία των νέων υπηρεσιών που προσπαθούν, ψηλαφιστά είναι η αλήθεια, να προσφέρουν οι βιβλιοθήκες.

Εκτός της έγνοιας μας για την καλή υγεία τη δική μας και των ανθρώπων που αγαπάμε σε πρώτο βαθμό, αλλά και της αλληλεγγύης μας προς όλους τους ανθρώπους, εκτός από ένα σωστό δημόσιο σύστημα Υγείας και μέσα ατομικής προστασίας για όλους χρειαζόμαστε και άλλα όπλα. Σωστή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση για ό,τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Ηθικό και κουράγιο, που μπορεί να αντληθεί από την απλή ανθρώπινη, έστω και εικονική μέσω της τεχνολογίας, διάδραση. Ωφέλιμη ψυχαγωγία και ευκαιρίες να απολαύσουμε την τέχνη, η οποία λειτουργεί θεραπευτικά. Πρόσβαση σε βιβλία και κείμενα, για να «γεμίσουμε» πιο όμορφα τις ώρες της καραντίνας μας.

Καθώς δεν είμαστε όλοι σε θέση να έχουμε μεγάλες ατομικές βιβλιοθήκες στα σπίτια μας, ούτε υπάρχει πάντα η οικονομική δυνατότητα για διαδικτυακές αγορές, οι βιβλιοθήκες έρχονται κοντά μας για να κάνουν αυτό που πάντα κάνουν. Δημόσιοι θεσμοί που προσφέρουν δωρεάν στους χρήστες τους το υλικό που χρειάζονται. Έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού σε κείμενα, τέχνη και πολιτισμό. Και προσπαθούν φιλότιμα να τα φέρουν στο σπίτι μας όλα αυτά.

Θα κουβεντιάζαμε σε άλλη βάση, αν η Πολιτεία είχε δείξει το στοιχειώδες ενδιαφέρον για τις βιβλιοθήκες όλα αυτά τα χρόνια. Θα βλέπαμε πολύ περισσότερες δράσεις. Αλλά όταν αυτή η ίδια δεν θωρακίζει, έστω και την ύστατη στιγμή, το δημόσιο σύστημα Υγείας, ίσως περιμένουμε πολλά μόνο από το φιλότιμο των εργαζομένων. Και στα νοσοκομεία και στις βιβλιοθήκες μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL