Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Περί βιβλιοθηκών... δράσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... δράσεις

Οι «Πολύτιμες Δευτέρες» επιστρέφουν στη Βιβλιοθήκη της Βουλής ανανεωμένες, εμπλουτισμένες με νέα, πρωτότυπα θέματα! Σας «υποδεχόμαστε» με μια σειρά θεματικών ξεναγήσεων με διαφορετική κάθε Δευτέρα προσέγγιση. Πάντοτε στο επίκεντρό τους παραμένουν οι συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Ημερομηνίες: 20 και 27 Ιανουαρίου 2020. Ώρα: 18:00-19:00. Τοποθεσία: Βουλή των Ελλήνων, Σύνταγμα-Βιβλιοθήκη. Ελεύθερη είσοδος κατά σειρά προτεραιότητας.

Μέγιστος αριθμός: 25 άτομα. Απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-12:00, τηλ. 210 370 7217.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020: «Από τη γλώσσα του Αγώνα στον αγώνα για τη γλώσσα» (Μαρία Καμηλάκη). Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020: Ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο επί της λεωφόρου Αμαλίας 22-24, στην έκθεση «Στο γραφείο ενός κοσμοπολίτη λόγιου του 19ου αιώνα: τα χειρόγραφα τετράδια του Χριστόφορου Φιλητά» (Έλλη Δρούλια).

Οι βιβλιοθήκες όλων των ειδών υλοποιούν προγράμματα για όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Στις σημερινές δράσεις που παρουσιάζουμε είναι η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων που ανοίγει τις συλλογές της, και μέσα από αυτές προσκαλεί σε συζήτηση και διάλογο.

Οι συλλογές των βιβλιοθηκών κρύβουν πάντα εκπλήξεις. Ο βασικός λόγος είναι ότι καθώς συγκεντρώνουν τεκμήρια για πολλά χρόνια, τεκμήρια που κάποια στιγμή ξεχνιούνται ή χάνονται από την καθημερινή χρήση και αναφορά, η επιστροφή σε αυτά αποτελεί ένα πρώτης τάξεως έναυσμα να στοχαστούμε σχετικά με το περιεχόμενό τους, με την εποχή που τα δημιούργησε, με τους ανθρώπους και τις ιδέες.

Είναι βασικό χαρακτηριστικό των βιβλιοθηκών αυτό. Οι αλλεπάλληλες στρώσεις γνώσης και πληροφορίας στη ζωή μιας κοινωνίας μέσα στη μακριά ιστορία της. Και είναι καθήκον των βιβλιοθηκών όχι μόνο να συγκεντρώνουν το υλικό αυτό, να το διαφυλάττουν και να το καταγράφουν, αλλά να το επαναφέρουν στη δημόσια χρήση με τρόπους ελκυστικούς και παιδευτικούς.

Οι "Πολύτιμες Δευτέρες" της Βιβλιοθήκης της Βουλής, που μέσα από μοναδικά τεκμήρια της συλλογής της αναδεικνύει ζητήματα διαρκή και διαχρονικά, είναι ένα καλό παράδειγμα. Αποτελούν επίσης παράδειγμα για τους τρόπους εξωστρέφειας βιβλιοθηκών που ο πολύς κόσμος νομίζει ότι δεν τον αφορούν. Οι περισσότερες βιβλιοθήκες μας λειτουργούν ανοιχτές στο κοινό κάθε είδους και οφείλουμε να βρούμε τους τρόπους που η πληροφορία αυτή θα καταστεί κοινός τόπος στο μυαλό των ανθρώπων που αναζητούν γνώση, πληροφόρηση και τεκμήρια.

"Πολύτιμες" λοιπόν οι Δευτέρες, όχι μόνο για την αξία των τεκμηρίων που παρουσιάζονται, αλλά ακριβώς για το άνοιγμα των βιβλιοθηκών προς την κοινωνία. Αυτό είναι το πολυτιμότερο στοιχείο των εκδηλώσεων και των δράσεων. Βιβλιοθήκες ανοιχτές στους ανθρώπους και στην κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL