Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Περί βιβλιοθηκών... και δωρεών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και δωρεών

Οι βιβλιοθήκες συγκεντρώνουν υλικό και τεκμήρια είτε από αγορές είτε από δωρεές. Έτσι εμπλουτίζουν τις συλλογές τους, διασώζουν τη μνήμη και τη γνώση των ανθρώπων και διαθέτουν στους μελετητές του παρόντος και του μέλλοντος όλο αυτό το υλικό που τους είναι απαραίτητο για να κατανοήσουν το παρελθόν τους και να δημιουργήσουν νέες σκέψεις και νέα γνώση για τις γενιές που έρχονται.

Οι δωρεές έχουν παίξει και παίζουν σημαντικό ρόλο στις ελληνικές βιβλιοθήκες. Με δωρεές στήθηκε η πρώτη Δημόσια Βιβλιοθήκη (και μετέπειτα Εθνική) και από τότε και μέχρι σήμερα με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζονται οι συλλογές τους. Μικρές ή μεγάλες (σε αριθμό αντιτύπων και τίτλων), σημαντικές όμως πάντα για την αξία των συλλογών. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των δωρεών είναι οι συλλογές προσώπων που τις δωρίζουν αυτούσιες ή τμηματικά σε βιβλιοθήκες. Μέσα από αυτές τις συλλογές έρχεται στη διάθεση του κοινού ένα υλικό που αρκετές φορές είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί από μία βιβλιοθήκη, καθώς επίσης και η λογική της συγκρότησής της από το πρόσωπο, η οποία μπορεί να φανερώνει πολλά περισσότερα πράγματα.

Μια τέτοια δωρεά έγινε πρόσφατα από τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος δώρισε ένα μέρος της συλλογής του στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Μια δωρεά που θα εμπλουτίσει τις πηγές των ερευνητών για την κατανόηση της σύγχρονης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ιστορίας της χώρας μας.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά ούτε για τον δωρητή ούτε για τη Βιβλιοθήκη. Το έργο και των δύο είναι τόσο σημαντικό που οι λέξεις δεν φτάνουν να το περιγράψουμε. Θα αρκεστούμε να τονίσουμε ότι η εμβληματική αυτή προσωπικότητα της Αριστεράς έχει πρωτοστατήσει στην ίδρυση και λειτουργία βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα δεκαετίες τώρα. Στην ανάγνωση της είδησης λοιπόν, μας φάνηκε απόλυτα φυσιολογικό που επέλεξε μια βιβλιοθήκη για να στεγάσει ένα τμήμα της συλλογής του. Γιατί έτσι τα βιβλία λειτουργούν όπως πρέπει να λειτουργούν: προσβάσιμα από όλους, ελεύθερα και δημοκρατικά, να μορφώσουν τους νέους επιστήμονες της χώρας μας. Γιατί τα βιβλία είναι αγαθό της Δημοκρατίας και η πρόσβαση σε αυτά είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες μιας ευνομούμενης δημοκρατικής Πολιτείας.

Δίνεται μια σπουδαία ευκαιρία στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και στα μέλη όλης της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι μόνο, να έχουν πρόσβαση στο υλικό αυτό. Υλικό που εκτός από το περιεχόμενό του αναδεικνύει και τη λογική συγκέντρωσής του από τον δωρητή. Και όταν ο δωρητής είναι ο Μανώλης Γλέζος, η σημασία του πολλαπλασιάζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL