Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
"Ο ανταρτοπόλεμος αφήνει το αποτύπωμά του στις κοινωνίες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο ανταρτοπόλεμος αφήνει το αποτύπωμά του στις κοινωνίες"

Μπορεί να αναφέρεται σε μορφές ανορθόδοξων πολεμικών συγκρούσεων, ωστόσο η επιδίωξή του είναι οι κοινωνίες και ο τρόπος με τον οποίο ο ανταρτοπόλεμος από καταβολής του έως σήμερα έχει αφήσει σ' αυτές το αποτύπωμά του. Ως προς αυτό, ο Βαγγέλης, συγγραφέας του βιβλίου "Ανταρτοπόλεμος. Επαναστάτες, παρτιζάνοι, μαχητές" (εκδ. ΕΑΠ), καθηγητής Κοινωνιολογίας, είναι σαφής ευθύς εξαρχής. "Αυτό που επιχειρώ σ' αυτή τη μελέτη είναι να αναδείξω όψεις του νεωτερικού και σύγχρονου πολέμου ως κοινωνικά φαινόμενα και όχι ως μιλιταριστικές εκφάνσεις. Με αφορά το αποτύπωμά τους στις ίδιες τις κοινωνίες" λέει για το βιβλίο του, που κυκλοφορεί στη σειρά "96 Plus" των εκδόσεων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Να μιλήσουμε για πόλεμο λοιπόν, αλλά να μιλήσουμε αλλιώς, αφού εκτός τις ιστορικής - κοινωνιολογικής κατεύθυνσής της, η μελέτη επιχειρεί επιπλέον κάτι εξίσου κομβικό. "Να επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση ζητήματα στα οποία συνήθως επενδύουν στρατοκρατικές λογικές από τις οποίες απουσιάζει η ουμανιστική προοπτική" εξηγεί ο συγγραφέας της.

Η μελέτη του Βαγγέλη Τζούκα έρχεται να συστήσει για πρώτη φορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μια μορφή διεξαγωγής πολεμικών συγκρούσεων που στην ελληνική βιβλιογραφία ή στα έργα που έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας εμφανίζεται αποσπασματικά. Με τον περιορισμό του χώρου που θέτει η εκδοτική σειρά στην οποία εντάσσεται, η μελέτη, σύμφωνα με τον συγγραφέα της, "επιχειρεί μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο στο νεωτερικό και μετανεωτερικό μας κόσμο ένοπλες ομάδες, κυρίως στον αγροτικό χώρο, επιχείρησαν να αμφισβητήσουν εμπράκτως κυρίαρχα εξουσιαστικά μορφώματα με 'ανορθόδοξο' πόλεμο. Είναι μια προσπάθεια να ξεφύγουμε λίγο από τον εθνοκεντρισμό της ενασχόλησης μόνο με την, οπωσδήποτε σημαντική, ελληνική περίπτωση στην Κατοχή και στον Εμφύλιο".

Έτσι, στο βιβλίο παρατίθενται εμβληματικές περιπτώσεις διεξαγωγής ανταρτοπολέμου με χρονικό σημείο αφετηρίας τις μεγάλες νεωτερικές επαναστάσεις, τη Γαλλική, την Αμερικανική και τους Ναπολεόντειους Πολέμους, μέχρι και τους νέου τύπου πολέμους, για παράδειγμα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

"Ο ανταρτοπόλεμος πια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο συνιστά την πιο διαδεδομένη μορφή σύγκρουσης" εξηγεί ο Β. Τζούκας. "Ως εκ τούτου, οι μορφές με τις οποίες εμφανίστηκε ιστορικά θέτουν τόσο στους ειδικούς επιστήμονες όσο και στο ευρύ κοινό μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το εύρος των κοινωνικών και πολιτικών μετασχηματισμών που συντελούνται όσο και με το ειδικό βάρος που αποκτούν επιμέρους στοιχεία, όπως η ιδεολογία, οι εθνοθρησκευτικές ταυτίσεις κ.λπ.".

Οπλοστάσιό μας η γνώση

Γιατί όμως να ενδιαφερθεί ένας αναγνώστης σήμερα να παρακολουθήσει αυτή τη διαδρομή, ρωτάμε τον συγγραφέα. "Σήμερα, που ζούμε σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο, στον οποίο πόλεμοι διαφόρων τύπων δεν είναι καθόλου ασυνήθιστοι, παρά τις μεγαλόπνοες διακηρύξεις ορισμένων για το τέλος της Ιστορίας, το να ασχοληθούμε ως ενεργοί πολίτες με αυτού του είδους την Ιστορία έχει να προσθέσει στο διανοητικό οπλοστάσιό μας γνώση που θα μας βοηθήσει με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας" απαντά. "Είναι ενδεικτικό", προσθέτει, "ότι, μιλώντας για τις μεγάλες προσφυγικές ροές, σπανίως αναφέρεται το γεγονός ότι μια από τις βασικές χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο, το Αφγανιστάν, είναι μια χώρα στην οποία διεξάγεται ένας ανελέητος ανταρτοπόλεμος εδώ και δεκαετίες".

Το βιβλίο "Ανταρτοπόλεμος. Επαναστάτες, παρτιζάνοι, μαχητές" θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου (7 μ.μ.) στο βιβλιοπωλείο "Επί Λέξει" (Ακαδημίας 32). Εκτός από τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο Νίκος Βαφέας, αν. καθηγητής Ιστορικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και ο Σωτήρης Ριζάς, διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.

Πόλυ Κρημνιώτη

"Μιλώντας για τις μεγάλες προσφυγικές ροές, σπανίως αναφέρεται το γεγονός ότι μια από τις βασικές χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο, το Αφγανιστάν, είναι μια χώρα στην οποία διεξάγεται ένας ανελέητος ανταρτοπόλεμος εδώ και δεκαετίες"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL