Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Νόμπελ Λογοτεχνίας στους Πέτερ Χάντκε και Όλγκα Τοκάρτσουκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νόμπελ Λογοτεχνίας στους Πέτερ Χάντκε και Όλγκα Τοκάρτσουκ

Μετά τη διετή "σιωπή" λόγω του σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης, διαρροής απόρρητων πληροφοριών και οικονομικών ατασθαλιών με πρωταγωνιστή τον Ζαν-Κλοντ Αρνό, σύζυγο της ακαδημαϊκού Καταρίνα Φρόστενσον, που συντάραξε τους κόλπους της αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη, η Σουηδική Ακαδημία ανοίγει τη νέα σελίδα στον θεσμό των πολύκροτων Βραβείων επιλέγοντας να απονείμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2019 στον σπουδαίο Αυστριακό Πέτερ Χάντκε και του 2018 στην Πολωνή ομότεχνή του και ακτιβίστρια Όλγκα Τοκάρτσουκ.

Δυο συγγραφείς με διακριτό έργο και ακόμα πιο διακριτή παρουσία στη δημόσια σφαίρα, βραβεύονται σ' αυτή την καινούργια εποχή για τη Σουηδική Ακαδημία, που συχνά έως τώρα μας έχει συνηθίσει σε κρίσεις που παίρνουν σοβαρά υπόψη τους το politically correcti, και το διεθνές γεωπολιτικό στάτους. Αναμφισβήτητα ο πνευματικός οργανισμός αναζητάει τη νέα φυσιογνωμία του μετά την ανανέωση των μελών, το χρονικό όριο στη θητεία τους και τις υπόλοιπες αλλαγές που επέβαλε μόλις τον περασμένο Μάρτιο το Ίδρυμα Νόμπελ μετά τη θύελλα του σκανδάλου που ανέδειξε μια Ακαδημία γερασμένη, κουρασμένη και αμφιβόλου ηθικής, αναγκασμένη για πρώτη φορά στην ιστορία της να απονείμει διπλό Νόμπελ και να σιγήσει επίσης για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα μέλη της επέλεξαν τον Πέτερ Χάντκε για την "επιδραστική εργασία του, που με γλωσσική εφευρετικότητα διερεύνησε την ανθρώπινη περιπέτεια", ενώ στο έργο της Τοκάρτσουκ διέκριναν μία "αφηγηματική φαντασία η οποία με βαθύ πάθος συμβολίζει την υπέρβαση των ορίων ως μορφή ζωής".

Κι αν το όνομα του 76χρονου Αυστριακού συγγραφέα, που συχνά το έχουμε δει στα φαβορί των περασμένων χρόνων, φέτος ουτε που ακουγόταν στα προγνωστικά και στα γραφεία στοιχημάτων για τη βράβευση, αντίθετα "έπαιζε" δυνατά αυτό της 57χρονης Τοκάρτσουκ, η οποία πέρσι έγινε η πρώτη Πωλωνίδα συγγραφέας που βραβεύτηκε με το Man Βooker για το μυθιστόρημά της «Πλάνητες», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας σε μετάφραση Αλεξάνδρας Ιωαννίδου, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, από όπου κυκλοφορεί και το μυθιστόρημά της "Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί".

"Κλασικός μοντέρνος του 20ού αιώνα"

Από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους συγγραφείς του τελευταίου μισού του 20ού αιώνα, ο πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος Πέτερ Χάντκε έχει γράψει μυθιστορήματα, θεατρικά, νουβέλες, δοκίμια, σενάρια και έχει μεταφράσει Ευρωπαίους συγγραφείς αλλά και τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Γεννημένος το 1942 στο Γκρίφεν της Αυστρίας από μητέρα σλοβενικής καταγωγής και πατέρα Γερμανό, διέκοψε τις σπουδές του στα νομικά το 1966, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημά του, οι "Σφήκες", και αφοσιώθηκε στο γράψιμο. Την ίδια μάλιστα χρονιά ανέβηκε στη Φραγκφούρτη το θρυλικό θεατρικό του "Βρίζοντας το κοινό". Θεωρείται από τους "κλασικούς μοντέρνους του 20ού αιώνα" και στο έργο του επανέρχονται διαρκώς η αλληγορία, η ανθρώπινη μοναξιά, οι κρυφές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, οι καφκικές αναφορές.

Από τα σημαντικότερα έργα του "Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι", εκτόξευσε τη φήμη του, ενώ ο Βιμ Βέντερς το μετέφερε στη μεγάλη οθόνη. Η συνεργασία του στο σενάριο με τον σπουδαίο σκηνοθέτη θα αποδώσει τα αριστουργηματικά "Φτερά του έρωτα", αλλά και άλλες ταινίες. Στη σκηνοθεσία θα δοκιμαστεί και ο ίδιος ο Χάντκε μεταφέροντας στη σκηνή το μυθιστόρημά του "Λάθος κίνηση" και το "The Stigma of Death", βασισμένο στο βιβλίο της Μαργκερίτ Ντιράς.

Διανοούμενος με παρουσία και πολιτική θέση στη δημόσια σφαίρα, ήταν από τους ελάχιστους Ευρωπαίους που είχαν αντιταχθεί στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, είχε δώσει το παρών στο Βελιγράδι πριν τους βομβαρδισμούς για να δείξει την αντίθεσή του, είχε διαφωνήσει με την αποκλειστική ενοχοποίηση των Σέρβων.

Ο Χάντκε είναι από τους πολυδιαβασμένους συγγραφείς και στην Ελλάδα, όπου κυκλοφορούν αρκετά από τα βιβλία του, μεταξύ άλλων τα "Λάθος κίνηση", "Η μεγάλη πτώση", "Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι", "Οι χαμένες εικόνες ή Διασχίζοντας τη Σιέρα δε Γκρέδος", "Η αριστερόχειρη γυναίκα", "Ακόμα μια φορά για τον Θουκυδίδη", "Ρωτώντας με δάκρυα στα μάτια", "Χειμωνιάτικο ταξίδι στους ποταμούς Δούναβη, Σάβο, Μοράβα και Δρίνο ή δικαιοσύνη για τη Σερβία. Καλοκαιρινό συμπλήρωμα στο χειμωνιάτικο ταξίδι", "Δοκίμιο για το τζουκ-μποξ".

Ακτιβίστρια και φανατική αντεθνικίστρια

Ακτιβίστρια των Πρασίνων και φανατική αντεθνικίστρια η Όλγκα Τοκάρτσουκ, έχει έρθει αντιμέτωπη με τους συντηρητικούς κύκλους της χώρας της ενώ έχει δεχτεί επιθέσεις από ακροδεξιούς όταν δεν δίστασε να φέρει τους Πολωνούς αντιμέτωπους με μαύρες στιγμές της ιστορίας τους. Η Ιστορία άλλωστε κατέχει σημαντική θέση στο έργο της στο οποίο συνδυάζει επίσης στοιχεία από τη μυθολογία και τη λαϊκή παράδοση. Εμφανής δε είναι η προσήλωσή της στον Καρλ Γιουνγκ, και πως αλλιώς, αφού το κυρίως επάγγελμά της είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Γεννημένη το 1962 στο Βρότσλαβ, όπου εξακολουθεί να ζει, δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή το 1989. Έκτοτε έχει αναδειχτεί σε μια από τις σημαντικότερες διανοούμενες της χώρας της.

Πέτερ Χάνκε: Έχει γράψει μυθιστορήματα, θεατρικά, νουβέλες, δοκίμια, σενάρια και έχει μεταφράσει Ευρωπαίους συγγραφείς αλλά και τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη

Όλγα Τοκάρτσουκ: Έχει έρθει αντιμέτωπη με τους συντηρητικούς κύκλους της χώρας της ενώ έχει δεχτεί επιθέσεις από ακροδεξιούς όταν δεν δίστασε να φέρει τους Πολωνούς αντιμέτωπους με μαύρες στιγμές της ιστορίας τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL