Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Ξεχωριστές συναυλίες για το Θείο Πάθος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Ξεχωριστές συναυλίες για το Θείο Πάθος

Εξαίσιες μουσικές περιλαμβάνει τη Μεγάλη Εβδομάδα ο κύκλος Adagio, θεσμός στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που συνδυάζει έργα θρησκευτικά και κοσμικά, ακολουθώντας τις διαδρομές ανάμεσα στο θείο και το ανθρώπινο πάθος. Σε αυτό το πλαίσιο, τη Μεγάλη Δευτέρα παρουσιάζονται τα “Αναγνώσματα του Σκότους” από τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο και τους Latinitas Nostra, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη. Πρόκειται για τα τρία διασωθέντα "Αναγνώσματα του Σκότους" του De Lalande, ιδιωματικά είδη φωνητικής μουσικής μπαρόκ, βασισμένα στους θρήνους του προφήτη Ιερεμία, που εξελίχθηκαν από την πολυφωνική τους μορφή σε κατεξοχήν σολιστικά έργα. Θέμα των Αναγνωσμάτων, ο θάνατος, η απώλεια, η παρακμή και η πολιορκία της Ιερουσαλήμ το 587 π.Χ. ως μεταφορά για την πτώση του ανθρώπου και τη Σταύρωση.

Τη Μεγάλη Τρίτη το Μέγαρο συνεχίζει το πρόγραμμά του με δύο συναυλίες, παρουσιάζοντας κατ' αρχάς το έργο “Πάθος για τον Μπαχ και τον Κολτρέιν” του σύγχρονου Αφροαμερικανού συνθέτη Τζεφ Σκοτ, που έχει γραφτεί για κουιντέτο ξύλινων πνευστών, κουαρτέτο εγχόρδων, τρίο τζαζ και αφηγητή και είναι εμπνευσμένο από την ποίηση του Άλφρεντ Μπένετ (Έι Μπι) Σπέλμαν. Η ποίηση του επίσης Αφροαμερικανού λογοτέχνη αναφέρεται στη μουσική μεγαλοφυΐα των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Τζον Κολτρέιν και Γκονσάλο Ρουμπαλκάμπα καθώς και στη θρησκεία και τη θνητότητα. Το έργο παρουσιάζεται από τους Ventus Εnsemble και τον Αργύρη Ξάφη στον ρόλο του αφηγητή.

Επίσης, παρουσιάζονται δύο κλασικά έργα, το "Ρέκβιεμ" του Μότσαρτ και η 9η του Ντβόρζακ ή «Συμφωνία του Νέου Κόσμου», σε διεύθυνση Γιάννη Χατζηλοΐζου, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και Χορωδία Αθηνών, καθώς και τους Jennifer Davis, υψίφωνο, Victoria Karkacheva, μεσόφωνο, Benjamin Hulett, τενόρο και Alexander Vinogradov, βαρύτονο. Η “Συμφωνία του Νέου Κόσμου” ενσωματώνει χαρακτηριστικά από τη μουσική παράδοση των ιθαγενών Ινδιάνων και Αφρικανών Αμερικανών, ενώ το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ αποτελεί ένα έργο με τραγική ιστορία και συμβολισμούς.

Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Τετάρτη με την πασχαλινή συναυλία και την "Τρίτη Λειτουργία" του Μπρούκνερ, την οποία θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με ερμηνευτές τους Άννα Στυλιανάκη, Μαίρη - Έλεν Νέζη, Μάριο Τζεφίρι και Πέτρο Μαγουλά από κοινού με τη Χορωδία της ΕΡΤ και τη Μεικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών. Διευθύνει ο Μίχαελ Ζάντερλινγκ.

ΚΠΙΣΝ και Ολύμπια

Με τον Διονύσιο Σολωμό και τον “Λάμπρο”, ολοκληρώνονται αύριο, στις 7.30 μ.μ., στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) οι "Παραβάσεις". Σκηνοθετεί η Αργυρώ Χιώτη και ερμηνεύουν ο Γιάννος Περλέγκας και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου με τη συνοδεία στο κανονάκι της Σοφίας Λαμπροπούλου. Τη Μεγάλη Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ., στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει το "Ρέκβιεμ" με τους λυρικούς καλλιτέχνες Μαρία Μητσοπούλου, Μαίρη - Έλεν Νέζη, Γιάννη Χριστόπουλο και Γιάννη Σελητσανιώτη υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου Armonia Atenea υπό τη διεύθυνση της Αθανασίας Κυριακίδου. Συμμετέχουν μέλη της χορωδίας "Μελωδοί» υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Ζιάκα. Και οι δύο παραστάσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.

Στο "Ολύμπια" αύριο Σάββατο του Λαζάρου, το Voyage Jazz Group προτείνει ένα μουσικό πρόγραμμα με θρησκευτικές συνθέσεις από τον κόσμο της τζαζ σε μουσική επιμέλεια Αλέξανδρου Χρηστίδη. Τη Μεγάλη Δευτέρα, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν το ορατόριο του Δημήτρη Μηνακάκη «Προς το Εκούσιον Πάθος» με τους Αντωνία Καλογήρου, Ινές Ζήκου, Αντώνη Κορωναίο και Τάσο Αποστόλου. Τη Μεγάλη Τρίτη, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται τον Λάκη Χαλκιά παρουσιάζοντας ένα μουσικό πρόγραμμα με εκκλησιαστικούς ύμνους, λαϊκούς θρήνους, αλλά και επιλεγμένα τραγούδια από το παραδοσιακό και το έντεχνο ρεπερτόριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL