Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Αποχώρηση των σωματείων ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποχώρηση των σωματείων ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Ανακοίνωση για την αποχώρηση τους από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ εξέδωσαν τα σωματεία ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ ανακοινώνοντας παράλληλα την προσχώρηση των μελών τους στην ΕΥΕΔ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Τα σωματεία μας το περασμένο καλοκαίρι  ένωσαν  τις δυνάμεις τους υποστηρίζοντας την ύπαρξη ενός ΟΣΔ αυτοδιαχειριζόμενου, χωρίς καμία κρατική παρέμβαση, με πλήρη ιδιοκτησία και έλεγχο του από τους Έλληνες δημιουργούς (και εκδότες), σε έντιμη και δίκαιη συστέγαση με τους ξένους οργανισμούς δημιουργών (και εκδοτών) συναδέλφων μας.

Επιλέξαμε την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ επειδή πιστέψαμε πως εκπληρώνει εν δυνάμει όλες αυτές τις προϋποθέσεις, έχοντας και την απαραίτητη έγκριση και στήριξη  από την παγκόσμια ομοσπονδία (CISAC).

Δυστυχώς, όπως αποδείχτηκε, η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ έκρυβε πολλές αδυναμίες (εξαιτίας της πολιτείας των πριν από την είσοδο μας διοικήσεων), τις οποίες απέκρυψε από εμάς. Διαπιστώσαμε πως πρόκειται για έναν Οργανισμό με χρέη που εκκρεμούν (χωρίς να αποκαλύπτονται), μακροχρόνιες καταχρηστικές συμβάσεις με μεγάλους χρήστες που δεν επιτρέπουν την είσπραξη  των Πνευματικών δικαιωμάτων μας και πλήθος διοικητικές ανακολουθίες και παρεκκλίσεις από την κανονικότητα.  Εμείς (επιθυμώντας να φτάσουμε στην αλήθεια),  πριν διαταχθεί ενδεχόμενος έλεγχος στην Αυτοδιαχείριση από τον ΟΠΙ, με πρωτοβουλία των εκπροσώπων μας στο νέο εποπτικό συμβούλιο του Οργανισμού, αποφασίσαμε να παραγγείλουμε ανεξάρτητη έρευνα των οικονομικών της Αυτοδιαχείρισης, σε διακεκριμένη εταιρεία.

Παρ' όλες μας τις προσπάθειες και την θετική στάση μας,  η παλαιότερη διοίκηση του οργανισμού (δομημένη πάνω στα έργα και τις ημέρες ενός και μόνο προσώπου) εν τέλει επιβεβαίωσε τις φήμες που δεν θελήσαμε να πιστέψουμε όταν αποφασίσαμε να ενταχθούμε στον οργανισμό. Έφτασε η διοίκηση αυτή στο σημείο να ασκήσει αγωγή στην ίδια την ΓΣ του Οργανισμού (που απλά επικύρωσε με την απόφαση της όσα με καλή πίστη είχαν συμφωνηθεί μεταξύ μας ήδη από το καλοκαίρι). Επίσης, η πολυδιαφημισμένη συμφωνία της με τα Επιμελητήρια αποδείχτηκε πως, αντί να βελτιώσει τα έσοδα του οργανισμού, στην πράξη τα μείωσε σημαντικά! Οι παρατυπίες εξάλλου και οι αυθαιρεσίες στα μητρώα του οργανισμού είναι απερίγραπτες. Ενδεικτικά, σχεδόν τα μισά μέλη του οργανισμού δεν έχουν εγκριθεί ούτε από το ΔΣ ούτε από τη Γενική Συνέλευση και τρία από τα μέλη του ΔΣ δεν είναι νομίμως εκλεγμένα!  Αλλά και η αμοιβαία συμφωνηθείσα διαδικασία επιλογής CEO καταστρατηγήθηκε βάναυσα(με την ανοχή της απερχόμενης διεύθυνσης του Οργανισμού), με αποτέλεσμα να επιλεγεί για την θέση υποψήφιος χωρίς ανάλογη εμπειρία και προϋπηρεσία στον χώρο, ενώ απορρίφθηκε ο μοναδικός υποψήφιος  που ανέδειξε η (πολυδάπανη) έρευνα αγοράς που χρηματοδοτήσαμε, με ανάθεση σε ειδική εταιρεία αξιολόγησης στελεχών.

Πολλά μέλη της αυτοδιαχείρισης  (σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακοπεί η καταστροφική πορεία του Οργανισμού) αιτήθηκαν - μετά από συλλογή υπογραφών και υπερκαλύπτοντας τον αριθμό που προβλέπει το καταστατικό μας - την άμεση διεξαγωγή νέας έκτακτης ΓΣ και εκλογών. Το ΔΣ που ήταν υποχρεωμένο, σύμφωνα με το καταστατικό, να συμμορφωθεί με το αίτημα αυτό, ούτε καν τους απάντησε.  Τα σωματεία μας αποφάσισαν, μετά από αυτήν την εξέλιξη, να αποσύρουν τους εκπροσώπους τους από το ΔΣ του Οργανισμού. Όλα τα παραπάνω κι επιπλέον μια σειρά από καταστατικές "σκιές" και παραβιάσεις, καθώς και η πρόωρη (και χωρίς σοβαρή ώσμωση και συνεννόηση με εμάς) προσπάθεια επιβολής ενός πλαισίου λειτουργίας με σαφή χαρακτηριστικά υποβάθμισης του Ελληνικού ρεπερτορίου  ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους μας  - που με καλή πίστη (και συμφωνώντας με τις προϋποθέσεις που θέσαμε) μας ακολούθησαν στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ - για όλα όσα μας οδηγούν στην έξοδο. Είμαστε επίσης υποχρεωμένοι να   τους δηλώσουμε πως παραμένουμε σταθεροί υποστηρικτές της δημιουργίας ενός οργανισμού σύμφωνα με τα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς κρατική συμμετοχή, με πλήρη αυτοδιαχειριστική δυναμική, όπως συμβαίνει παντού στον πολιτισμένο κόσμο. 

Γι' αυτό αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην διαδικασία ίδρυσης του νέου Ελληνικού ΟΣΔ που σχηματίζεται από τους  συναδέλφους μας που παρέμειναν στην ΕΥΕΔ. Έπειτα από ένα ολιγόμηνο μεταβατικό στάδιο ένταξης στην Έκτακτη Υπηρεσία, έχουμε συνομιλήσει και λάβει εγγυήσεις πως θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ισότιμα στο νέο μεγάλο φορέα που θα στεγάσει ενωμένο όλο το Ελληνικό τραγούδι, μέσα από διαδικασίες δημοκρατικές και διαφανείς για το καλό της συλλογικής διαχείρισης στην χώρα μας και την θεραπεία όλων όσων οδήγησαν τον κλάδο μας στην φτώχεια και την υποβάθμιση. Ας μην γίνει το ελληνικό τραγούδι το "πεδίο βολής που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φανταροι"  Και ας κλείσει επιτέλους εδώ ο κύκλος του "εμφύλιου" διχασμού μας,  από τον οποίο βγήκαμε όλοι χαμένοι...»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL