Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Δαχτυλίδια θύμησης στα δάχτυλά μας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δαχτυλίδια θύμησης στα δάχτυλά μας...

Μετά την επιτυχημένη παράσταση "Ο Γκάτσος που αγάπησα", ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συναντιούνται εκ νέου στη σκηνή, αναδεικνύοντας αυτή τη φορά το λεπτό, αλλά ζωτικό νήμα που ενώνει σπουδαίες στιγμές της ελληνικής ποίησης με το τραγούδι μέσα από την παράσταση "Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας", που, αντλώντας τον τίτλο της από τον στίχο του Ελύτη, παρουσιάζεται στον "Παρνασσό" από τις 21 Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο έως τις 12 Ιανουαρίου. Από τη Σαπφώ ώς τον Σολωμό, τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο, η παράσταση ζωντανεύει την ποίηση είκοσι έξι μεγάλων Ελλήνων ποιητών που έχουν μελοποιηθεί από δέκα σημαντικούς συνθέτες.

"Αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι η ελληνική ποίηση κυματούται, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, σε όλο τον κόσμο. Ένα συντελικό γεγονός τη βοήθησε: η μελοποίηση των μεγάλων ποιητών από μεγάλους Έλληνες δημιουργούς, αρχής γενομένης από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι" έλεγε χθες ο Μανώλης Μητσιάς, ενώ η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη επισήμανε ότι "η Ελλάδα, στα δίσεκτα χρόνια που περνάμε, είναι σχεδόν ανύπαρκτη στον χάρτη. Αλλά παραμένει κοσμοκράτειρα στην ποίηση. Για σκεφθείτε... Μέσα στον 20ό αιώνα, η χώρα μας πήρε δύο Νόμπελ, δύο Λένιν και είχε ακόμα τέσσερις υποψηφιότητες γι’ αυτά τα βραβεία και καμιά εικοσαριά ποιητές, εξίσου μεγάλους, όπως ο Καβάφης και ο Σικελιανός, που δεν προτάθηκαν".

Για τον Γιώργο Λιάνη, που έχει την επιμέλεια του προγράμματος, "τα τραγούδια αυτής της παράστασης είναι δαχτυλίδια θύμησης -μιας Ελλάδας πνευματικής και δημιουργικής- στα δάχτυλα των σημερινών, κυρίως νέων, Ελλήνων". Όπως πρόσθεσε μάλιστα, "οι Έλληνες είμαστε ίσως ο μόνος λαός που δεν έχει κανένα δικαίωμα να μην ξέρει όλη την ποίησή του".

Στην παράσταση θα τραγουδηθούν μεταξύ άλλων οι Σαπφώ, Σολωμός, Παλαμάς, Σικελιανός, Καβάφης, Βάρναλης, Λαπαθιώτης, Καρυωτάκης, Σαραντάρης, Ελύτης, Σεφέρης, Ρίτσος, Μυρτιώτισσα, Λειβαδίτης, Αναγνωστάκης, Κατσαρός, Καββαδίας, Ελευθερίου, Αλκαίος, Σκούρτης μελοποιημένοι από τους Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο, Σαββόπουλο, Μικρούτσικο, Λεοντή, Σπανό, Ξυδάκη και Λένα Πλάτωνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL