Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Μια «Σπάνια» μουσική παράσταση με τη Φιλιώ Καζάρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια «Σπάνια» μουσική παράσταση με τη Φιλιώ Καζάρα

Της Μαρούλας Πλήκα

Υπάρχουν τραγουδίστριες και τραγουδίστριες. Τραγουδίστριες καλλίφωνες που απλώς τραγουδάνε και τραγουδίστριες - ερμηνεύτριες, που τα «λένε» τα τραγούδια. Σε αυτήν την δεύτερη κατηγορία, ανήκει η Φιλιώ Καζάρα, που αυτό το διάστημα παρουσιάζει στη «Βεντέτα», κάθε δεύτερη Κυριακή, τη μουσική παράσταση «Σπάνια», παρέα με άλλους τέσσερις σπουδαίους μουσικούς.

Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος. Η Φιλιώ πλέον σπάνια εμφανίζεται στα πάλκα της Θεσσαλονίκης, στα οποία μεσουράνησε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Επίσης τα τραγούδια που λέει, αν και τα περισσότερα γνωστά και αγαπημένα, όχι όμως και απαραίτητα όλα τους σουξέ, σπάνια ακούγονται σε προγράμματα. Τραγούδια βγαλμένα από έρωτες, απογοητεύσεις, χαρές και διάφορες καταστάσεις από τη δεκαετία του ’40 έως και τη δεκαετία του ’80. Ρετρό, αρχοντορεμπέτικα, λαϊκά... Τραγούδια που αν και έρχονται από διαφορετικές εποχές δένουν αρμονικά σε ένα πραγματικά «σπάνιο» πρόγραμμα - ωδή στο καλό τραγούδι. «Ζητάτε να σας πω» του Ατίκ, «Φύγε λοιπόν» του Μίμη Πλέσσα (σ.σ.: το τραγούδησε η Πόλυ Πάνου), το «Σώσε με» που το πρωτοείπε η Ρίτα Σακελλαρίου, είναι τρία από τα περίπου 50 τραγούδια του προγράμματος.

Συνοπτικά...

Η Φιλιώ ή η Φιλίτσα, όπως την αποκαλούν οι φίλοι και οι φίλες της, δεν «κυνήγησε» ποτέ τη μεγάλη καριέρα. Γούσταρε πάντα και συνεχίζει να γουστάρει να τραγουδάει και αυτό θέλει να συνεχίζει να κάνει, αλλά πλέον με τους δικούς της όρους. Είναι μια από τις γνωστότερες τραγουδίστριες της γενιάς της στη Θεσσαλονίκη. Όταν πρωτοεμφανίστηκε στη θρυλική ταβέρνα «Μπαλκονάκι», των αδελφών Χατζηδιάκων στα τέλη της δεκαετίας του ’80, πολλοί έλεγαν ότι είναι «μια νέα Μαρίκα Νίνου», άλλοι ότι είναι «μια νέα Πόλυ Πάνου». Τίποτε από τα δύο. Ήταν ένα νέο κορίτσι που όταν τραγουδούσε ένιωθες ότι η φωνή της δεν βγαίνει από λαιμό αλλά από το στομάχι, με το πάθος εκείνων των μεγάλων παλιών λαϊκών τραγουδιστριών. Απέκτησε φανατικό κοινό, που την ακολουθούσε στα μαγαζιά που εμφανίζονταν, συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς μουσικούς και συνθέτες, ενώ άνοιξε και τη δική της Μουσική Σκηνή, κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το εγχείρημα δεν κράτησε, διότι η κρίση στη «νύχτα» και στον χώρο της διασκέδασης ήρθε πριν τη γενική οικονομική κρίση. Δεν κρύβει ότι «πια δεν μου αρέσει η νύχτα, μεγαλώσαμε...». Της αρέσει, όμως, να δηλώνει «παρών», σε ότι δίνει ένα άλλο χρώμα στην υπάρχουσα μουσική παλέτα της πόλης και αυτό ακριβώς συμβαίνει με το «Σπάνια» στη Βεντέτα, που σημειωτέον ανήκει και αυτή στον Χρήστο Χατζηδιάκο. Της αρέσει, επίσης, να δίνει «παρών» σε συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται για κοινωνικούς σκοπούς. Εξάλλου είναι πολιτικοποιημένη και πολιτικογραφημένη στον χώρο της Αριστεράς από τα μαθητικά της χρόνια.

Την επόμενη Κυριακή, αλλά και κάθε δεύτερη Κυριακή θα τραγουδά στη «Βεντέτα» επί της Εθνικής Αμύνης. Μαζί της εμφανίζονται τα αδέλφια Θωμάς Γκόγκος (στο μπουζούκι) και Δημήτρης Γκόγκος (κιθάρα - τραγούδι), ο Δημήτρης Τσιολχάς (ακορντεόν - τραγούδι) και ο Μίλτος Τσαλιγκόπουλος (κοντραμπάσο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL