Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Γκ. Μπρέγκοβιτς: Οι ιδεολογίες σταμάτησαν στον Καρλ Μαρξ γι’ αυτό επιστρέφουν οι θρησκείες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γκ. Μπρέγκοβιτς: Οι ιδεολογίες σταμάτησαν στον Καρλ Μαρξ γι’ αυτό επιστρέφουν οι θρησκείες

«Και μόνο η λέξη Ελλάδα με κάνει και χαμογελάω» λέει χαμογελώντας ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, μετά την συναυλία που ξεσήκωσε το κοινό του φεστιβάλ Σπούτνικ. «Πρέπει να νοιώθετε ευλογημένοι που γεννηθήκατε εδώ. Οπότε παίζω στην Ελλάδα, νοιώθω πως η μουσική μου είναι στο σπίτι της. Για τους Έλληνες η μουσική δεν είναι απλώς άλλο ένα πράγμα, αλλά ένα απαραίτητο συστατικό της ζωής» τόνισε σε συνέντευξή του στο Κόκκινο το πρωί της Δευτέρας.
«Χαίρομαι γιατί ήρθαν νέοι άνθρωποι στην εξουσία, που δεν είναι διεφθαρμένοι.», δηλώνει για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Για το μέλλον της Ευρώπης και την άνοδο του ρατσισμού, του εθνικισμού, του νεοναζισμού, δηλώνει πως πίσω από όλα βρίσκεται «το άσχημο πρόσωπο του καπιταλισμού».

«Ένα τοις εκατό του πληθυσμού κατέχει το 90% του παγκόσμιου πλούτου» λέει χαρακτηριστικά. «Οι καταπιεσμένες τάξεις δεν είναι πλέον εθνικές είναι παγκόσμια η καταπίεση. Η άνοδος του θρησκευτικού φονταμενταλισμού είναι αποτέλεσμα της απουσίας ιδεολογιών. Ο τελευταίος φιλόσοφος ήταν ο Καρλ Μαρξ. Από τότε η ανθρωπότητα δεν βρήκε μια νέα ιδεολογία».

«Τρία γράμματα από το Σεράγεβο», λέγεται ο νέος του δίσκος, που μόλις κυκλοφόρησε. Ένα Χριστιανικό, ένα Μουσουλμανικό, ένα Εβραϊκό. Και πολλές σημαντικές πολυεθνικές συμμετοχές. Τι προσδοκά να μας πει με αυτό τον δίσκο, ο Γκόραν που γεννήθηκε από μάνα Σέρβα, Χριστιανή Ορθόδοξη, πατέρα Κροάτη και παντρεύτηκε Μουσουλμάνα; Έχει ο καλλιτέχνης αυτό που λέμε «αποστολή»;

«Η μουσική είναι η πρώτη ανθρώπινη γλώσσα, λέει. Ανακαλύφθηκε στη Γερμανία ένα φλάουτο 20.000 χρόνων. Όταν κάνεις μουσική είναι δύσκολο να παράγεις μίσος. Δεν ξέρω αν μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο αλλά σίγουρα μπορούμε ν’ ανάβουμε μικρά φωτάκια και να προχωράμε σιγά σιγά προς το φως».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL