Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
«Πρώτων βοηθειών συναισθημάτων» από τον Στ. Κραουνάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Πρώτων βοηθειών συναισθημάτων» από τον Στ. Κραουνάκη

Μετά από μια πολύ επιτυχημένη διαδρομή σε αρκετούς χώρους στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα το «Όλοι ένα - φίλα με», η αναμφίβολα πλέον προσωπική παράσταση που έχει παρουσιάσει ο Σταμάτης Κραουνάκης, θα κατεβάσει την αυλαία της σε έναν όντως ασυνήθιστο χώρο. Θα παιχτεί για τελευταία φορά αύριο, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, που για πρώτη φορά ανοίγει τις πόρτες της στη μουσική.

Αιτιολογώντας την επιλογή του ο Σταμάτης Κραουνάκης λέει ότι «μου είχε δοθεί το Ηρώδειο για την τελευταία παράσταση, αλλά αυτό θα σήμαινε υποχρεωτικά μιαν αρκετά υψηλότερη τιμή εισιτηρίου από εκείνη την οποία είχαμε οπουδήποτε παίξαμε μέχρι τώρα. Φλέρταρα πάρα πολύ καιρό με την ιδέα να παίξω στην Κεντρική Λαχαναγορά, ο χώρος αυτός μου ασκούσε πάντα μια έλξη και έκρινα ότι είχε φτάσει η στιγμή να το κάνω.

Η παράσταση αυτή γεννήθηκε από μιαν εσωτερική ανάγκη μου, την υπαναχώρηση ή επιστροφή στον ερωτικό εαυτό μου, και ο κόσμος όχι μόνο το δέχτηκε αυτό, αλλά αληθινά το αγκάλιασε. Θέλησα λοιπόν με την τελευταία παράσταση τα τραγούδια αυτά με τον συγκεκριμένο τρόπο που τα παρουσιάζουμε να επιστρέψουν εκεί όπου ξεκίνησαν και ανήκουν, δηλαδή στον κόσμο. Και ποιος θα ήταν πιο κατάλληλος χώρος γι’ αυτό από εκείνον στον οποίο αρχίζει η ημέρα, έναν χώρο του ανθρώπινου μόχθου και κόπου, του μεροκάματου;

Η υποδοχή της ιδέας μας από τους ανθρώπους της Λαχαναγοράς ήταν σχεδόν συγκινητική, όχι μόνον ενθουσιάστηκαν και θα είναι όλοι βέβαια εκεί το Σάββατο, αλλά στην πρώτη συνάντηση την οποία είχαμε μαζί τους μας προσέφεραν προϊόντα! Στο τέλος της συναυλίας θα μοιράσω και εγώ προϊόντα στον κόσμο, είναι μέσα στο πνεύμα της βραδιάς, που θα μπορούσε να συνοψιστεί στο ότι, για αυτή την τελευταία φορά, δεν λέμε στον κόσμο να έρθει να δει την παράστασή μας, αλλά πηγαίνουμε εμείς σε αυτόν.

Θεωρώ ότι η ίδια η απόφαση μου να παίξω στην Κεντρική Λαχαναγορά συνιστά πολιτική πράξη, με όλες τις προεκτάσεις και τα σημαινόμενά της. Το ότι για πρώτη φορά ένας χώρος εμπορίου στον οποίο κινείται το μικρό βεβαίως και όχι το μεγάλο χρήμα ανοίγει τις πόρτες του στη μουσική είναι ένα γεγονός το οποίο, θυμηθείτε το, θα έχει συνέχεια και θετικές φυσικά συνέπειες».

Ο δημιουργός καταθέτει τον μεγάλο προβληματισμό για το πώς οφείλουν να εξελιχθούν τόσο οι ζωντανές παρουσιάσεις όσο και τα μέσα και ο τρόπος διάθεσης της ηχογραφημένης μουσικής. Όπως λέει: «Αναζητώ συνέχεια νέους τρόπους ζωντανής έκφρασης της μουσικής μου και αυτό με έχει οδηγήσει σε μιαν όλο και μεγαλύτερη απλοποίηση του ύφους και των μέσων μου, για παράδειγμα στην ‘Ιφιγένεια εν Αυλίδι’, που παίχτηκε εφέτος το καλοκαίρι, χρησιμοποίησα μόνον ένα ακορντεόν και εννέα γυναικείες φωνές.

Από την άλλη συγκεντρώνω ηχογραφήσεις για έναν επόμενο δίσκο, αλλά όχι για CD πλέον, πιστεύω ότι έχει πεθάνει. Πρέπει να υιοθετήσουμε και να προσαρμοστούμε στη γλώσσα της εποχής μας με όλες τις έννοιες της λέξης. Όσοι δεν το κάνουν θεωρώ ότι χάνουν πάρα πολύ σε δυναμική. Γι’ αυτό προσανατολίζομαι σε έναν διαδικτυακό τρόπο διάθεσης, στο να αγοράζει ο κόσμος τη μουσική μου μέσω Ίντερνετ, όχι μόνον ήχο αλλά και εικόνα σε διάφορες μορφές της, καθώς αυτός ο συνδυασμός με ενδιαφέρει πάρα πολύ».

Στα προσεχή σχέδια του Σταμάτη Κραουνάκη είναι τρία διαφορετικά πράγματα. «Κάθε Δευτέρα θα παρουσιάζουμε στη ‘Σφήκα’ με την ίδια ομάδα φίλων και συνεργατών μου τους πέντε ερμηνευτές και τους τρεις μουσικούς του ‘Όλοι ένα’, ένα πολύ ιδιαίτερο πρόγραμμα στο οποίο η εκτελεστική συμμετοχή μου θα είναι περιορισμένη. Είναι μια επιλογή τραγουδιών από όλο σχεδόν τον κόσμο και πάρα πολλά ιδιώματα, ανάμεσα τους φυσικά και κάποια δικά μου. Το βλέπουμε σαν ένα ‘πρώτων βοηθειών συναισθημάτων’, μια υποστήριξη σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται και στα συναισθήματά της. Στη συνέχεια θα κάνω το ‘Duende’ του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ένα θαυμάσιο θεατρικό κείμενο που δεν έχει παιχτεί ποτέ στην Ελλάδα, με εννέα νέα τραγούδια μου εμβόλιμα και μετά το φινάλε, σε έναν θεατρικό χώρο τον οποίο ακόμα αναζητώ.

Τέλος, έχω αρχίσει να εργάζομαι στη μουσική για την παράσταση της κωμωδίας του Αριστοφάνη ‘Οι Βάτραχοι’ που θα παρουσιάσει το επόμενο καλοκαίρι ο Γιώργος Κιμούλης. Έχω θυμηθεί πολλές φορές τον ρόλο μου ως Δικαιόπολις στους ‘Αχαρνής’, ειδικά στη διαδρομή του «Όλοι ένα - φίλα με» στη διάρκεια της οποίας η επαφή με τον κόσμο γινόταν όλο και μεγαλύτερη.

Ένας λόγος ίσως γι’ αυτό είναι ότι πήγαινα στις παραστάσεις εντελώς «καθαρός» συναισθηματικά, εισέπραττα και μοιραζόμουν τη διάθεση του κόσμου και γι’ αυτό κάθε μία ήταν διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες. Και με αυτό επιστρέφουμε εκεί από όπου αρχίσαμε, στις πρώτες παραστάσεις το σκηνικό ήταν αναποδογυρισμένες σακούλες. Ε, λοιπόν, το Σάββατο θα παίξουμε σε ένα απίστευτο φυσικό σκηνικό, ανάμεσα σε σακούλες, που όμως αυτή τη φορά θα είναι γεμάτες με αγροτικά προϊόντα»!

Και αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να παρακολουθήσει κανείς την πραγματικά ξεχωριστή αυτή παράσταση την τελευταία φορά που θα παιχτεί, ακόμα και αν το έχει ήδη κάνει μία από τις προηγούμενες.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL