Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Πέθανε η σπουδαία μουσικολόγος Ολυμπία Ψυχοπαίδη Φράγκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε η σπουδαία μουσικολόγος Ολυμπία Ψυχοπαίδη Φράγκου

Σπουδαία μουσικολόγος και ερευνήτρια η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ολυμπία Ψυχοπαίδη Φράγκου πέθανε τη Δευτέρα από ανακοπή της καρδιάς. Η ξαφνική αποδημία της σκόρπισε θλίψη στη μουσική και ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στον ευρύ κύκλο των φοιτητών της. Με το έργο της, ερευνητικό και διδακτικό κατέκτησε την αγάπη, το σεβασμό και την εκτίμηση του κόσμου της μουσικής και των ιδεών, με την ευγένεια και την ευρύτητα των γνώσεών της κατάκτησε όλους όσοι είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν. Η Ολυ, για τους φίλους και τους αγαπημένους της ανθρώπους, ανάμεσά τους ο σύντροφός της στη ζωή και την περιπέτεια της γνώσης, αείμνηστος Κοσμάς Ψυχοπαίδης, είχε πάντα τον τρόπο και την γενναιοδωρία να ανοίγει δρόμους στην πνευματική διαδρομή, να διερευνά τη μουσική ως αγωγή ψυχής και κοινωνίας. Άλλωστε το ερευνητικό και το διδακτικό της έργο επικεντρώθηκε στη μουσικολογία με έμφαση στην αισθητική και την κοινωνιολογία της μουσικής.

Η Ολυμπία Ψυχοπαίδη Φράγκου γεννήθηκε στο Βόλο το 1944. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές σε ηλικία πέντε ετών. Μετά τη Νομική Αθηνών συνέχισε τις σπουδές της στη φιλοσοφία, τη Μουσικολογία και τις κοινωνικές επιστήμες, ως μαθήτρια του Αντόρνο και του Λούντβιχ Φίνσερ στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης/Μάιν.

Ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθηνών υπήρξε αναπλ. Πρόεδρος του και Πρόεδρος (2004-2006) ενώ το 1985 ίδρυσε και διηύθυνε το περιοδικό Μουσικολογία. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συγκριτικής Φιλολογίας και της πρόσφατης Ελληνικής Εταιρείας Μουσικολογίας. Υπήρξε σύμβουλος για την ελληνική μουσική στην διεθνώς έγκυρη μουσική Εγκυκλοπαίδεια Die Musik in Geschichte und Gegenwart (MGG), σύμβουλος στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, σύμβουλος στη γαλλική έκδοση Lettres européennes. Histoire de la littérature européenne των εκδ. Ηachette κ.ά.

Συγγραφέας πολλών άρθρων για την ελληνική μουσική, μεταξύ των οποίων και το μεγάλο άρθρο Griechenland στην MGG (επίσης άρθρα για τους Αντωνίου, Απέργη, Καλομοίρη, Λεβίδη, Ευαγγελάτο κ.ά.). Το βιβλίο της Η Εθνική Σχολή Μουσικής. Ζητήματα ιδεολογίας είναι η πρώτη μονογραφία της σχετικής σύγχρονης έρευνας που δημοσιεύθηκε στον ελληνικό χώρο. Επίσης συγγραφέας του Η αισθητική ερμηνεία του μουσικού έργου και του Probleme der Musikaesthetik (εμπλουτισμένη δημοσίευση της διατριβής της Über den Begriff der Reflexion in der traditionellen Musikaesthetik σε διεθνώς έγκυρες μουσικολογικές εκδόσεις). Πολλά άρθρα, ειδικές εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, διαλέξεις, οργανώσεις και συμμετοχή σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από τις τελευταίες επιστημονικές δραστηριότητές της ήταν η ομιλία της με θέμα "Ο Νίκος Σκαλκώτας, ένας εθνικός συνθέτης της πρωτοπορίας του 20ού αιώνα. Συγκριτικές διαστάσεις των Εθνικών Σχολών του 20ού αιώνα και οι Ελληνικοί Χοροί του", στο διήμερο συμπόσιο "Οι Ελληνικοί Χοροί του Σκαλκώτα, Το πιο γνωστό, ή άγνωστο, έργο της ελληνικής μουσικής" που πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL